Hackeri romani cautati cu FBI si Europol. Cum modificau fisiere pe computerele atacate fara sa fie detectati

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 15:02
3966 citiri
Hackeri romani cautati cu FBI si Europol. Cum modificau fisiere pe computerele atacate fara sa fie detectati
Suspectii sunt cautati cu FBI FOTO pixabay.com

Politia Romana si DIICOT, in colaborare cu FBI si Europol, au descoperit mai multi cetateni romani implicati in atacuri cibernetice desfasurate in intreaga lume, inclusiv in Romania. Peste 3.000 de fisiere malware modificate au fost folosite pentru lansarea unor atacuri informatice.

"In urma unei investigatii transnationale realizate de Politia Romana si D.I.I.C.O.T., in colaborare cu F.B.I., cu sprijinul Europol si Eurojust, au fost depistate mai multe persoane banuite de crearea si comercializarea unor servicii informatice de tipul "crypter", care permit utilizatorilor sa modifice fisiere malware, astfel incat sa nu fie detectate de aplicatiile anti-virus.

In urma colaborarii dintre Politia Romana si Bitdefender, au fost identificate aproximativ 3.000 de fisiere malware modificate, folosite pentru lansarea unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice din intreaga lume, inclusiv din Romania", a transmis Politia Romana intr-un comunicat de presa.

Operatiunea Invoke: Perchezitii la adresele suspectilor

Joi, 19 noiembrie 2020, politistii specializati in combaterea criminalitatii informatice din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala efectueaza patru perchezitii domiciliare la adresele unor persoane banuite de operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

"Operatiunea Invoke este o investigatie transnationala, desfasurata in colaborare cu autoritatile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii - F.B.I. si cu sprijin din partea Europol si Eurojust.

Investigatia vizeaza cetateni romani banuiti de crearea, dezvoltarea si comercializarea unor servicii informatice de tipul "crypter". Serviciile, cunoscute in mediul on-line sub denumirea CyberSeal si Data Protector, ofera posibilitatea utilizatorilor de a modifica fisiere de tip malware, astfel incat acestea sa nu fie detectate de catre aplicatiile de tip anti-virus", se arata in comunicatul DIICOT.

Cele doua servicii de tip, "crypter" ar fi fost comercializare in mediul on-line cu preturi diferite, in functie de perioada de licentiere. Totodata, persoanele vizate ar fi promovat serviciile intens in mediul on-line, oferind utilizatorilor si tutoriale video privind functionalitatile serviciilor pentru modificarea diverselor fisiere de tip malware.

In urma colaborarii dintre Politia Romana si Bitdefender, au fost identificate aproximativ 3.000 de fisiere malware modificate prin folosirea serviciilor ilegale CyberSeal si DataProtector, fisiere folosite pentru lansarea unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice din intreaga lume, inclusiv din Romania.

Serviciile de tip crypter inlesnesc propagarea si desfasurarea atacurilor informatice, devenind astfel unelte foarte periculoase si usor de folosit atat pentru infractori cibernetici cu experienta si cunostinte tehnice, dar si pentru persoane care se afla la stadiul de experimente in mediul on-line.

Persoanele depistate vor fi fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala, pentru audieri si dispunerea masurilor procedurale.

Activitatile de cooperare internationala sunt desfasurate prin intermediul programului EMPACT Cybercrime Attacks Against Information System, unde Politia Romana ocupa pozitia de CoDriver si cu suportul Join Action Crime Task Force (J-CAT).

Spitalele in care sunt tratati pacienti cu COVID-19, tinta hackerilor. Cum poate fi cerut ajutorul specialistilor in securitate cibernetica

FBI i-a anunțat pe pasagerii avionului Boeing a cărui ușă s-a desprins în timpul zborului că ar fi fost victimele unei infracțiuni
FBI i-a anunțat pe pasagerii avionului Boeing a cărui ușă s-a desprins în timpul zborului că ar fi fost victimele unei infracțiuni
Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA a transmis pasagerilor care se aflau într-un avion Boeing 737 MAX 9 al Alaska Airlines care a suferit o urgenţă în aer pe 5 ianuarie, din cauza...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Malware, #fraude informatice, #FBI , #politie