IJ a decis: Dosarele vechi in care era cercetat politistul-pedofil nu au fost rezolvate din cauza volumului mare de munca

Joi, 15 Martie 2018, ora 18:09
2164 citiri
IJ a decis: Dosarele vechi in care era cercetat politistul-pedofil nu au fost rezolvate din cauza volumului mare de munca
Foto: Captura Digi24

Inspectia Judiciara a concluzionat ca dosarele in care era cercetat politistul de la Rutiera Eugen Stan nu au fost rezolvate intr-un timp scurt din cauza volumului mare de munca. Ancheta a fost clasata.

Inspectia Judiciara (IJ) a concluzionat, in urma verificarilor privind tergiversarea cercetarilor in trei dosare aflate pe rolul Parchetului si in care era vizat politistul de la Brigada Rutiera a Capitalei Eugen Stan, ca acestea nu au fost rezolvate intr-un timp scurt din cauza volumului foarte mare de munca a procurorului de caz.

Inspectia Judiciara s-a sesizat in 11 ianuarie 2018, dupa ce presa a scris despre tergiversarea de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 a unuia dintre dosarele vizandu-l pe politistul Eugen Stan de la Brigada Rutiera a Capitalei, deschis in 2016 dupa ce o femeie a reclamat ca a fost agresata sexual de Eugen Stan.

Intr-un comunicat de presa transmis joi, Inspectia Judiciara spune ca verificarile au vizat tergiversarea cercetarilor in trei dosare, fiind pusa in discutie savarsirea abaterii disciplinare de catre procurori.

Potrivit IJ, in doua cauze cu autori necunoscuti, vizand fapte de agresiune sexuala, dosarele au fost instrumentate initial de Parchetele de pe langa Judecatoriiile Sectorului 5 si, respectiv, 6. Ca urmare a declinarii, acestea au fost preluate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

"Verificarile prealabile au relevat ca procurorul de caz si organele de politie delegate (Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul Omoruri) au administrat un material probator amplu deruland ritmic si complet investigatiile pentru identificarea autorului si stabilirea tuturor imprejurarilor in care au fost comise faptele. Autorul celor trei fapte de agresiune sexuala a fost identificat in persoana inculpatului Stan Eugen.

Ulterior inregistrarii la parchetele de sector si de pe langa tribunal, dosarele au fost trimise la unitatea de politie corespondent unde, dupa inceperea urmaririi penale, au fost administrate, in mod ritmic, mijloace de proba. De asemenea, activitatea de supraveghere efectuata in dosare de catre procurorul de caz releva preocuparea pentru administrarea tuturor probelor necesare", explica Inspectia Judicara.

Astfel, arata inspectorii, activitatea procurorilor a fost ritmica, supravegherea a fost eficienta, astfel ca nu se poate vorbi despre abaterea disciplinara a procurorului de caz.

In al treilea dosar, activitatea procurului a fost ineficienta, iar cazul a fost instrumentat deficitar, arata IJ, principala cauza fiind volumul mare de munca a procurorului de caz, care a solutionat in 2017 aproape 600 de dosare, a emis peste 50 de rechizitorii si a asigurat supravegherea in 900 de dosare inregistrate la Brigada Rutiera si la sectiile de politie din Sectorul 5.

"Inspectorul de caz a constatat atat lipsa de ritmicitate a efectuarii actelor de urmarire penala, cat si exercitarea ineficienta a supravegherii activitatii organelor de cercetare penala, retinandu-se totodata ca acestea au fost cauzate, in principal, de motive obiective precum: volumul crescut de activitate al procurorului care in 2017, printre altele, a solutionat 545 dosare, a emis 52 rechizitorii si a asigurat supravegherea in 900 de dosare inregistrate la Brigada Rutiera si la sectiile de politie din Sectorul 5 Bucuresti si deficitul major de personal la nivelul Biroului de control intern al Brigazii Rutiere care, in cea mai mare parte a anului 2017, si-a desfasurat activitatea cu un singur ofiter de politie, desi aceasta structura inregistreaza un volum important de dosare si lucrari", mai spune Inspectia Judiciara.

Institutia subliniaza ca aceste deficiente nu pot fi impuse procurorului caz.

Inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare va transmite aceste concluzii procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ministrului Afacerilor Interne, pentru analiza si pentru luarea masurilor care se impun din punct de vedere organizatoric, pentru a eficientiza activitatea de urmarire penala si de supraveghere a activitatii organelor de cercetare penala.

In 5 ianuarie 2018, doi copii au fost agresati sexual in liftul unui bloc din Capitala, autorul fiind retinut pentru 24 de ore in data de 8 ianuarie.

Atunci s-a aflat ca este vorba despre Eugen Stan, agent al Brigazii Rutiere a Capitalei. Ulterior, anchetatorii au verificat 15 agresiuni sexuale in care ar fi putut fi implicat Eugen Stan, intr-una, cea din 2016, stabilindu-se ca s-a cunoscut calitatea de politist a acestuia.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#dosare vechi politistul pedofil, #Inspectia Judiciara dosare vechi Eugen Stan , #politie