Inalta Curte lamureste o problema de drept fara precedent: Notiunea de politist din Codul Penal include si politistul local

Luni, 22 Iunie 2020, ora 13:55
9827 citiri
Inalta Curte lamureste o problema de drept fara precedent: Notiunea de politist din Codul Penal include si politistul local
Foto: Arhiva Facebook/ Politia Locala Bucuresti - www.plmb.ro

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala de la Inalta Curte a stabilit luni ca notiunea de politist, din definitia infractiunii de ultraj, include si politistul local. Decizia este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Inalta Curte a admis o sesizare formulata de Curtea de Apel Oradea - Sectia penala, intr-un proces in care, magistratii judeca un barbat din Oradea care a lovit si amenintat un politist local. JUdecatorii voiau sa afle daca daca notiunea de politist din definitia infractiunii de ultraj include si politistul local.

Ultrajul este o infractiune contra autoritatii, care pedepseste amenintarea, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.

Infractiunea are si o agravanta, in cazul faptelor comise asupra politistilor sau jandarmilor, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii. In acest caz, pedeapsa se majoreaza cu jumatate.

Iata minuta Inaltei Curti:

"Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Oradea - Sectia penala si pentru cauze cu minori in dosarul nr.13613/271/2018 prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a urmatoarei chestiuni de drept: daca notiunea de politist prevazuta de art.257 alin. (4) din Codul penal are un sens restrans si se refera doar la politistii a caror activitate si statut sunt reglementate de Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane si Legea nr. 360/2002 privind Statutul Politistului sau are un sens larg, general, care cuprinde si politistii locali a caror activitate si statut sunt reglementate de Legea nr. 155/2010 a Politiei Locale si Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Stabileste ca, in interpretarea dispozitiilor art.257 alin.(4) din Codul penal, notiunea de politist are in vedere si persoana care exercita functia de politist local in temeiul Legii politiei locale nr. 155/2010.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 22 iunie 2020. Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, aceasta se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I," decide Inalta Curte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un adolescent agresiv din Vaslui a ajuns să fie reținut și apoi plasat sub control judiciar pentru violență extremă
Un adolescent agresiv din Vaslui a ajuns să fie reținut și apoi plasat sub control judiciar pentru violență extremă
La doar 17 ani, un licean, dintr-o comună din judeţul Vaslui, a ajuns să fie reținut și apoi plasat sub control judiciar pentru violență extremă. El l-a agresat în repetate rânduri pe un...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#politist local, #politie locala, #politist Inalta Curte , #politie
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5