Opinii: Institutiile discreditate ale Romaniei

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 12:10
6370 citiri
Opinii: Institutiile discreditate ale Romaniei

"Dati-va demisia!" Indemnul preizdential de o duritate extrema la adresa sefilor de post iesiti in strada sa-si apere "soricii" din fruntea inspectoratelor de politie este mai mult decat justificat. Este insa tardiv si adresat unui numar prea mic dintre cei implicati in situatia morala precara si periculoasa in care a ajuns Politia Romana.

Traian Basescu recunoaste deschis ca in anumite judete politia apara nu oamenii, ci clanurile mafiote. Care judete si de ce indemnul prezidential nu le-a fost adresat direct si nominal sefilor IJP de acolo? Tot Traian Basescu admite ca serviciile secrete, cel mai probabil SRI, au avertizat de 4 ani, adica imediat dupa numirea in functie a bilingvului Soric, ce potlogarii se intampla prin Neamt si ce prietenii frumoase se consuma in acel judet.

Daca nu ma insel, in 2006 ministru de Interne mai era Vasile Blaga. A venit apoi stralucitul domn David. Apoi, dupa doua treceri meteorice, tot pesediste, s-a instalat Dan Nica. Stiau de rapoartele SRI? A revenit apoi, pe post de salvator, dl. Blaga care a dispus, intr-adevar, o ancheta la Neamt, dar care, surpriza!, nu a scos la iveala nicio neregula, desi vecinatatea si prietenia cu familia Mararu, oameni draguti si ajutatori de semeni in cautare de camatari, era de notorietate.

Dar Traian Basescu insusi de cand stia despre rapoartele serviciilor secrete? De cand stia ca numirea subordonatilor ministrilor drept "colegi" era un semn al faptului ca au fost inghititi de sistem? "Ma ingrijoreaza gradul redus de disciplina care este in politie; lipsa de respect pentru sefii ierarhici; atentionez de la Rus incoace pe toti ministrii de Interne; cand ajung acolo ies cu declaratii de genul: am vorbit cu colegii; ministrul nu e coleg, el este omul politic responsabil. Sistemul politiei trebuie restructurat; vreau restructurare intr-un an", spune Traian Basescu. Abia acum?

Domnia sa este seful CSAT, iar situatia pe care o descrie in politie este una care tine in cel mai inalt grad de siguranta nationala. Si totusi, lui Cristian David i-a reprosat doar afacerea Logan-urilor, lui Dan Nica afirmatiile referitoare la traficul cu autobuze pregatit pentru ziua alegerilor si mizeria din DGIPI, bagata apoi misterios sub pres, iar lui Vasile Blaga mitingul politistilor.

Ma intreb si eu, ce submnineaza cu adevarat siguranta nationala, un miting deviant si strigaturile vulgare ale unor politisti sau situatii precum aceea din Neamt, nu singulara se pare si despre care, iata, SRI avertizase de 4 ani de zile fara a-l face atunci pe Traian Basescu sa renunte la escorta politiei. Si daca doi interlopi nu s-ar fi impuscat in plina strada in Piatra Neamt, ce s-ar fi ales din rapoartelele SRI?

Presedintele pretinde ca i-ar fi cerut lui Traian Igas sa nu-l demita pe seful IPJ Neamt decat in urma unei anchete disciplinare la sange, care a inceput. Ma intreb insa, dupa o declaratie halucinanta precum "De ce este interlop (n.r. - Gheorghita Mararu) pentru ca dadea bani la oameni si le lua camata? Sunt procurori care dau bani", ce ancheta mai trebuie?

Ca se pot descoperi si altele e foarte probabil, dar aceste vorbe care dezincrimineaza nonsalant fapte pentru care unii oameni stau in inchisoare sunt absolut suficiente pentru ca dl. Soric sa-si consume soricul de Craciun si sa-si faca exercitiile de limba engleza departe de sediul politiei. Dar tot nu inteleg de ce a avut nevoie dl. Igas de vreo trei zile pentru a declansa aceasta ancheta decisiva? Lungirea aceasta nu-mi sugereaza hotararea si intransigenta ministrului tanar pe care Traian Basescu a incercat a le sugereze, ci doar asteptarea timorata a unui ordin.

Traian Basescu acuza de cate ori are ocazia presa ca discrediteaza institutiile statului, dar cei care au avut cunostinta de mizeria din politie, documentata de serviciile secrete, oare ce au facut cel putin din momentul in care au luat cunostinta de acest raport?

Poate ca toti ministrii de Interne din ultimii patru ani ies sifonati din aceasta poveste, poate ca Vasile Blaga primeste o lovitura in plina cursa electorala in cadrul partidului, dar nici Traian Basescu insusi nu iese prea bine din aceasta poveste, in pofida tonului martial pe care l-a adoptat.

Din pacate, fiecare astfel de scandal ne arata un lucru care ar trebui sa ne sperie: blamate, discreditate, demonizate, de fapt singurele institutii care-si fac treaba in mod serios in aceasta tara aberanta sunt serviciile secrete. Dar mare parte din munca lor este degeaba.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze, este suportabilă pentru bugetul de stat”
Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze, este suportabilă pentru bugetul de stat”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, luni, la sediul partidului, unde are loc o şedinţă a conducerii PSD, că măsura propusă de social-democraţi de reducere a TVA de la 19% la 5%...
AUR, huliganul din curtea statului eşuat
AUR, huliganul din curtea statului eşuat
Asaltul lui George Simion de la Primăria din Timişoara nu e doar o ilustrare a tendinţelor legionare ale AUR ci şi o nouă ocazie de a ne întreba de ce apar astfel de fenomene politice....
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Sunt cativa dintre noi care au tot semnalat nu numai abateri de la lege mai minore sau mai majore , infractiuni urate si periculoase prin natura lor fata de societate .