Lucian Bode, despre decesul barbatilor torturati de politistii de la Sectia 16: "Nici prin gand sa nu ne treaca sa facem astfel de comparatii"

Luni, 29 Martie 2021, ora 14:58
5347 citiri
Lucian Bode, despre decesul barbatilor torturati de politistii de la Sectia 16: "Nici prin gand sa nu ne treaca sa facem astfel de comparatii"
Lucian Bode spune ca a trimis Corpul de Control la Sectia 16 FOTO Facebook/ Lucian Bode

Ministrul Lucian Bode a spus luni, 29 martie, referindu-se la decesul barbatilor care i-au acuzat de tortura pe politistii de la Sectia 16 ca, in prezent, Corpul de Control face verificari cu privire la acest caz.

Bode afirma ca nu trebuie sa se faca o legatura cu persoanele care depun o plangere apoi dispar fara urma.

"Corpul de Control al ministrului realizeaza o actiune de control la Sectia 16, imediat ce va fi finalizata aceasta actiune concluziile le voi prezenta public. Pe de alta parte, am vazut si eu aceste informatii. Nici nu poate fi vorba, nici prin gand sa nu ne treaca sa facem astfel de comparatii cu oameni care depun la un moment dat o plangere si ulterior dispar.

VIDEO FOTO Cine este sindicalistul de la Sectia 16 arestat pentru tortura. Isi conducea colegii la mitingurile contra guvernului

Si o sa vedeti, nu vreau sa intru in detalii, dar spre exemplu ultimul, din pacate, cel de-al doilea cetatean, suferea de o boala incurabila. Si nu vreau sa intru in alte detalii, familia a comunicat aceste lucruri si nu doreste sa faca alte comentarii, ceea ce cred ca si pe noi trebuie sa ne determine sa le respectam aceasta dorinta. Pana la urma, se poate prezenta public cauza decesului, evident, pentru a nu exista astfel de suspiciuni, dar va asigur ca la Sectia 16 voi face ordine.

Astept rezultatul verificarilor Corpului de Control", a afirmat Lucian Bode, luni, intr-o conferinta de presa.

Noua politisti cercetati

Noua politisti de la Sectia 16 sunt urmariti penal intr-un dosar de tortura si lipsire de libertate in mod ilegal. Agentii au sechestrat doua persoane pentru ca le-au reprosat ca nu poarta masca de protectie, iar una dintre victime a fost lovita repetat. Recent, ambii barbati care au depus reclamatii in acest dosar au decedat.

"La data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 9 inculpati, agenti de politie din cadrul DGPMB Sectia 16 Politie - Biroul de Ordine Publica, pentru infractiunile de lipsire de libertate in mod ilegal, tortura, respectiv complicitate la tortura. Totodata, s-a dispus masura retinerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpati, respectiv masura controlului judiciar fata de un inculpat", a transmis, in urma cu trei saptamani, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Cristian Tudor Popescu despre interventiile gresite ale politiei: "Este vorba de dispretul fata de cetatean"

"In aceste imprejurari, in scopul pedepsirii persoanei vatamate G.M.I. pentru reprosurile adresate, 7 dintre inculpati avand asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o in mod ilegal de libertate, incatusand-o si transportand-o impotriva vointei sale pe un teren viran situat la periferia mun. Bucuresti, sectorul 4, unde 5 dintre acestia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violente fizice asupra victimei, aplicandu-i lovituri repetate cu corpuri contondente in zona superioara a corpului, a capului, a membrelor superioare si inferioare, dar si in zona degetelor mainilor si a talpilor. Totodata, unul dintre inculpati a supus persoana vatamata unor tratamente degradante", a transmis Parchetul.

Procurorii au precizat ca, in tot acest timp, ceilalti doi agenti de politie au asistat in mod pasiv la violentele exercitate asupra persoanei vatamate.

Dupa exercitarea actelor de violenta, victima a fost abandonata pe respectivul teren viran.

"In acelasi timp, alti doi inculpati au lipsit-o in mod ilegal de libertate pe persoana vatamata G.T.N., in intervalul 01.45 - 02.00. Astfel, dupa incatusarea nelegala a acesteia, au incuiat-o in autospeciala ce le fusese repartizata, peste doua jante auto depozitate pe bancheta din spate, si au transportat-o in zona Zetari din Bucuresti, sectorul 5, unde au descatusat-o si abandonat-o pe o strada intunecata", au mai afirmat procurorii.

A murit al doilea barbat torturat

Al doilea barbat care a sustinut ca a fost torturat de politistii de la Sectia 16 din Bucuresti a fost gasit mort, vineri, 26 martie, in locuinta unui cunoscut. Se pare ca acesta avea probleme cu drogurile.

"La data de 26 martie a.c., Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a fost sesizata prin apel 112 cu privire la faptul ca un barbat de 39 de ani, a decedat intr-un imobil din sectorul 5.

La fata locului au sosit politisti care au desfasurat cercetari pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs evenimentul.

De precizat ca, trupul babatului nu prezenta leziuni de violenta, acesta fiind ridicat de INML pentru efectuarea autopsiei,

Cercetarile sunt continuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si politisti ai D.G.P.M.B. ", a transmis Politia Capitalei.

Decesul acestuia vine la apropape trei saptamani dupa ce si celalalt barbat implicat in cazul de tortura, in urma caruia noua agenti de politie, intre care si un lider sindical, au fost arestati.

Avocat: Moartea este suspecta

Avocatul Cuculis spune ca Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a deschis dosar penal de moarte suspecta.

"Tanarul care a fost batut de catre politistii de la sectia 16 a decedat inexplicabil vineri. Pentru acest lucru si mai ales ca sunt suspiciuni cu privire la moartea lui, la parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti s-a deschis dosar penal pentru moarte suspecta. Astazi (chiar in aceste momente) i se face autopsia in vederea stabilirii cauzei decesului.

Atat fosta sotie cat si copilul minor dar si parintii acestuia, vor continua dosarul unde Mihai solicita de la Politia Romana 500.000 de euro cu titlu de daune morale.

Cateva indicii arata ca moartea este suspecta: usa apartamentului descuiata, efectele personale lasate in imobil desi le lua in mod obisnuit dupa el. Moartea a survenit in imobilul unui prieten din Rahova.

Autopsia nu a relevat cauza mortii lui Mihai. Cauza decesului neprecizata iar analizele toxicologice vin in 6 luni", a transmis avocatul Adrian Cuculis.

In urma cu aproape trei saptamani, a murit, din cauze aparent naturale, si celalalt barbat implicat in cazul de tortura ce a dus la inculparea a noua agenti de politie, intre care si un lider de sindicat.

Procurorii spun ca, pe 1 septembrie 2020, in jurul orei 01,45, agentii de la Sectia 16 au organizat un filtru in zona strazii Calea Serban Voda din Bucuresti, context in care au fost abordati de cei doi tineri, care le-au adresat reprosuri cu privire la faptul ca nu purtau masti de protectie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#politisti sectia 16, #barbati torturati, #deces victime sectia 16, #lucian bode , #politie