MAI a publicat concluziile anchetei privind politistul pedofil: Corpul de control propune cercetarea a 18 politisti

Vineri, 16 Februarie 2018, ora 22:09
4391 citiri
MAI a publicat concluziile anchetei privind politistul pedofil: Corpul de control propune cercetarea a 18 politisti
Foto: Digi24 TV (Arhiva)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, vineri seara, raportul controlului efectuat la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si la Politia Capitalei pentru a determina modul de actiune in cazul politistului Eugen Stan, acuzat ca a agresat sexual doi minori.

In urma acestuia, Corpul de control al ministrului de Interne propune declansarea cercetarii prealabile pentru 18 politisti, intre care fostul sef al IGPR Bogdan Despescu, demis in urma scandalului, si adjunctul acestuia, Mihai Voicu.

De asemenea, se propune inceperea demersurilor pentru crearea unei structuri cu atributii vizand cercetarea unor infractiuni la viata sexuala comise asupra minorilor sub varsta de 15 ani, dar si pentru modificarea ordinului de ministru privind cercetarea penala a personalului din structurile MAI, precum si analize trimestriale referitoare la starea disciplinara.

Concluziile raportului

Una dintre concluzii este ca agresiunile anterioare de care este banuit agentul au fost raportate corespunzator, dar in perioada 11.12.2016-07.01.2018 nu au fost efectuate activitati procedurale in dosarul penal. In plus, raportul precizeaza ca propunerea de suspendare a cercetarii prealabile in cazul agresiunii din anul 2016 "nu este fundamentata juridic, ci se bazeaza pe o interpretare limitativa, subiectiva, a prevederilor legale".

Sinteza raportului are 22 de pagini si vorbestre atat despre modul in care s-au inregistrat cazurile de agresiune sexuala de care este banuit Eugen Stan, cat si despre modul de actiune al politistilor. In plus, se vorbeste despre modul in care era protejat Eugen Stan de catre seful sau direct al carui sofer era.

In cazul evenimentului din 18.10.2015, plangerea a fost inregistrata la Sectia 16 Politie. S-a intocmit dosar penal cu Autor Necunoscut, iar dosarul a fost preluat la data de 07.01.2018 de catre Politia Capitalei.

Agresiunea din 10.12.2016, cand Eugen Stan a fost imobilizat de catre doua persoane, raportul precizeaza ca actiunile derulate de catre politisti au fost corespunzatoare.

"S-a stabilit faptul ca autorul infractiunii de agresiune sexuala este Stan Eugen, agent de politie in cadrul D.G.P.M.B. - Brigada Politiei Rutiere. Rotrivit rapoartelor agentilor de politie care s-au deplasat la fata locului, primele afirmatii referitoare la calitatea de politist a personei imobilizate si indicate ca fiind autorul agresiunii, au fost facute de persoaele care l-au imobilizat.

Ulterior, pe timpul deplasarii la Sectia 18 Politie, persoana imobilizata a fost intrebata de catre unul dintre agenti daca este politist, aceasta confirmand calitatea avuta, indicand si structura in care era incadrat. De asemenea, cei doi agenti au precizat faptul ca Stan Eugen, era imbracat partial in tinuta de serviciu (cu articole de echipament constand in camasa, cravata si pulover), avand pe deasupra o haina civila specifica anotimpului (geaca), acesta aflandu-se intr-o usoara stare de ebrietate (emana halena alcoolica) ", se arata in raport.

Datele si imaginea politistului pedofil nu au fost introduse in baza de date

Calitatea de politist a lui Eugen Stan a fost consemnata in raportul politistilor.

"De asemenea, urmare a identificarii, in persoana ag. sef pr. Stan Eugen, a autorului faptei sesizate, acesta nu a mai fost amprentat si fotografiat, astfel ca datele si imaginea acestuia nu au fost introduse in bazele de date. Ulterior, la 12.12.2016 (zi de luni), lucrarea a fost inaintata Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, unde a fost constituit un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de agresiune sexuala", se mai arata in raport.

Dupa constituirea dosarului penal, acesta a fost remis Sectiei 18 Politie, pentru continuarea cercetarilor.

"Avand in vedere aspectele sus mentionate se poate concluziona faptul ca, agresiunea sexuala petrecuta, la data de 10.12.2016, avand ca autor pe numitul Stan Eugen, agent de politie in cadrul D.G.P.M.B. - Brigada de Politie Rutiera a fost raportata conform prevederilor Ordinului de linie", se mai arata in raport.

In document se precizeaza ca reprezentantii Corpului de Control al Ministrului nu se pot pronunta cu privire la activitatile desfasurate de ofiterii de politie judiciara in dosarele penale, totusi, "Comisia de verificare, din verificarile efectuate in limita competentelor, a constatat faptul ca, in perioada 11.12.2016-07.01.2018, nu au fost efectuate activitati procedurale in dosarul penal".

"Comisia de verificare apreciaza, astfel, ca propunerea de suspendare a cercetarii prealabile nu este fundamentata juridic, ci se bazeaza pe o interpretare limitativa, subiectiva, a prevederilor legale", se arata in document.

In cazul agresiunii asupra celor doi minori, raportul consemneaza ca in cadrul Fisei de eveniment, in afara mentiunilor referitoare la continutul faptei savarsite, victime, precum si la faptul ca autorul este necunoscut, nu sunt consemnate alte precizari, "in conditiile in care, agentii ramasi la fata locului transmisesera, in jurul orei 12:00, primele semnalmente ale autorului si fusesera, de asemenea, distribuite primele imagini surprinse de camerele de supraveghere amplasate in cabina liftului".

Raportul consemneaza si alte probleme, printre care faptul ca "raportarea evenimentului s-a oprit la nivelul dispeceratului Politiei Capitalei, fisa de eveniment nefiind introdusa in sistemul informatic, pentru a fi diseminata catre esalonul superior, respectiv catre dispeceratul I.G.P.R", dar si faptul ca s-a constatat "o anumita reticenta initiala din partea tuturor ofiterilor cu functii de comanda din cadrul subunitatii de politie, cu privire la caracterul si gravitatea faptei sesizate, avand in vedere ca abia dupa aproximativ 2 ore de la constatare (dupa vizualizarea primelor imagini), au fost dispuse masurile adecvate pentru strangerea materialului probator si identificarea autorului".

Totusi, se apreciaza faptul ca informatia care a dus la identificarea si prinderea autorului a venit din interiorul sistemului.

Raportul vorbeste, insa, si de faptul ca Eugen Stan a fost protejat de seful sau direct, ca niciodata nu a lucrat in schimul trei.

"Comisia de verificare apreciaza existenta unei relatii profesionale apropiate intre seful sau nemijlocit si Stan Eugen si, mai mult, a unei anumite protectii profesionale acordate de catre seful de serviciu", se mai arata in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport ancheta politist pedofil, #concluzii ancheta politist pedofil , #politie
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Poza Cob ori ORD
Cob ori ORD
rank 5
Stia precis seful lui Stan, ce indeletniciri are subalternul sau !