MAI decide soarta politistilor raniti grav in misiuni. Ce se va intampla cu ei

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 17:07
1416 citiri
MAI decide soarta politistilor raniti grav in misiuni. Ce se va intampla cu ei

Politistii care, in urma ranilor suferite in timpul serviciului, sunt incadrati in gradul III de invaliditate ar putea cere sa ramana angajati, pe functii care nu implica efort fizic, iar copiii si sotii acestora s-ar putea angaja in MAI, potrivit unui proiect de ordin de ministru.

Proiectul de Ordin al ministrului Afacerilor Interne privind masurile de sprijin acordate politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate si familiilor acestora, precum si familiilor politistilor decedati a fost supus marti dezbaterii publice.

Potrivit proiectului de act normativ, un politist ranit in timpul activitatii si incadrat in gradul III de invaliditate, ceea ce inseamna ca si-a pierdut jumatate din capacitate de munca, poate cere sa ramana angajat al Ministerului Afacerilor Interne pe o functie care nu implica efort fizic.

"Se creeaza astfel posibilitatea mentinerii in activitate, la cerere, a politistului incadrat in gradul III de invaliditate ca urmare a ranirii acestuia intr-un accident de munca, pe alte functii unde isi poate valorifica experienta profesionala", a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Care sunt domeniile in care se pot angaja politistii cu invaliditate

Si politistii al caror contract de munca incheiat cu MAI a incetat dupa ce au fost incadrati in gradul III de invaliditate vor putea cere reangajarea odata cu intrarea in vigoare a actului normativ.

Politistii incadrati in gradul III de invaliditate vor putea fi mentinuti in activitate daca exista un post vacant, daca sunt indeplinite cerintele de ocupare prevazute in fisa postului si exista avizul favorabil al Comisiei.

Domeniile de activitate in care politistul poate fi mentinut in activitate sau renumit in functie sunt: asigurare logistica/tehnico-materiala, financiar-contabil, asistenta medicala, asistenta juridica, informare si relatii publice, resurse umane, invatamant, analiza informatiilor, cercetarea si prevenirea criminalitatii, cazier judiciar, statistica si evidenta operativa, comunicatii si tehnologia informatiei, secretariat si informatii clasificate, management organizatoric si operational, exploatare tehnica.

Slujba si scoala pentru copiii politistului

Poiectul de ordin prevede si posibilitatea angajarii in functii de politist sau personal contractual, in unitati ale Ministerului Afacerilor Interne, la cerere, a copiilor aflati in intretinerea politistului decedat sau incadrat intr-un grad de invaliditate ca urmare a ranirii sale in timpul exercitarii atributiilor de serviciu. Aceste masuri de protectie sunt aplicabile si sotului, respectiv sotiei politistului.

De asemenea, copiii aflati in intretinerea politistilor incadrati intr-un grad de invaliditate, ca urmare a ranirii acestora intr-un accident de munca, vor putea fi inmatriculati sau transferati in institutiile de invatamant ale MAI, adica la Academia de Politie sau scolile de subofiteri.

Pentru inmatricularea intr-o institutie de invatamant a MAI, copilul politistului trebuie sa promoveze probele eliminatorii, respectiv examinarea medicala si evaluarea psihologica, precum si verificarea aptitudinilor fizice.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#politisti raniti proiect MAI, #program politisti raniti, #proiect MAI politisti familie , #politie