MAI, noi masuri pentru obtinerea vizei de flotant: solicitantul trebuie sa locuiasca mai mult de 15 zile la locuinta secundara. In ce conditii va face Politia verificari

Luni, 07 Septembrie 2020, ora 18:42
4427 citiri
MAI, noi masuri pentru obtinerea vizei de flotant: solicitantul trebuie sa locuiasca mai mult de 15 zile la locuinta secundara. In ce conditii va face Politia verificari
MAI/Facebook

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat, luni, noi masuri pentru acordarea vizei de flotant, care au intrat deja in vigoare. Solicitantul trebuie sa locuiasca mai mult de 15 zile la locuinta secundara, trebuie declarat motivul stabilirii resedintei si, daca sunt mai multe cereri la aceeasi adresa, se fac verificari. Daca in urma verificarilor se constata ca persoana respectiva nu locuieste efectiv la adresa declarata, solicitarea de resedinta se respinge.

"Directia de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date a introdus noi masuri de verificare suplimentara pentru adresele unde se constata un numar mai mare de cereri pentru stabilirea resedintei. Acestea au fost transmise si catre Serviciile de Evidenta a Persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate. Astfel, in toate situatiile in care se inregistreaza cereri pentru stabilirea resedintei, solicitantul va declara pe propria raspundere ca locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara. Declaratia va fi consemnata pe cerere, in fata functionarului de evidenta a persoanelor", a transmis, luni, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, solicitantul va declara pe propria raspundere scopul/motivul stabilirii resedintei.

De asemenea, declaratia va fi consemnata pe cerere, in fata functionarului de evidenta a persoanelor.

"In practica, la primirea cererilor pentru stabilirea resedintei, la nivelul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor se vor efectua urmatoarele activitati:

1. Se va verifica in baza de date numarul mentiunilor de resedinta valabil inscrise la adresa respectiva

2. Daca la adresa respectiva sunt inscrise cel putin 2 mentiuni de resedinta valabile se va proceda la informarea structurii locale a politiei nationale, in vederea efectuarii verificarilor in teren, din care sa rezulte daca solicitantii locuiesc efectiv la adresa declarata.

In situatia in care, din verificarile efectuate de catre politisti rezulta faptul ca persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarata, cererile lor vor fi respinse", a mai anuntat Dajbog.

Aceste verificari vor fi dispuse si in situatia in care se inregistreaza un numar mare de solicitari la aceeasi adresa/adrese distincte.

"Practic, se vor avea in vedere si cazurile in care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeasi adresa. Prin << numar mare de solicitari >> se intelege un numar care depaseste media zilnica, saptamanala sau lunara. Prin aceste masuri se pot monitoriza indeplinirea conditiilor necesare pentru acordarea vizelor de resedinta pentru cetatenii cu drept de vot si verificarea legalitatii acestora, in cazul constatarii unei evolutii semnificative a numarului de persoane care isi stabilesc resedinta intr-o anumita circumscriptie electorala", a transmis purtatorul de cuvant al MAI.

Dajbog a precizat ca aceste demersuri se circumscriu Planului General de Masuri aprobat de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru buna desfasurarea alegerilor locale din 27 septembrie.

"Ministerul Afacerilor Interne va lua toate masurile din competenta pentru desfasurarea unui proces electoral corect, legal si echidistant fata de toti competitorii politici", a mai declarat Dajbog.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#mai, #viza flotant, #alegeri locale, #organizare, #verificari , #politie