Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Membrii Europol sunt incantati de noile pistoale care vor intra in dotarea politistilor: Din cauza uzurii morale si fizice a pistolului Carpati, au fost inregistrate incidente la interventii

Sambata, 25 Iulie 2020, ora 06:32
6432 citiri
Membrii Europol sunt incantati de noile pistoale care vor intra in dotarea politistilor: Din cauza uzurii morale si fizice a pistolului Carpati, au fost inregistrate incidente la interventii
Foto: Facebook/ Politia Romana (Arhiva)

Sindicatul Europol a anuntat, vineri seara, ca primele 5.000 de pistoale noi, din cele 25.000 cumparate, vor ajunge saptamana viitoare la politistii de ordine publica si la cei rutieri. Sindicalistii precizeaza ca tocul pistolului va putea fi purtat si pe picior, ceea ce confera o mai buna mobilitate politistului.

"Evolutia fenomenului infractional care a cunoscut noi tendinte prin modurile de operare importate din spatiul european, precum si actiunile violente indreptate catre fortele de ordine din ultima perioada au facut ca Ministerul Afacerilor Interne sa inteleaga faptul ca mijloacele de interventie si armamentul din dotarea politistilor sunt depasite din punct de vedere al uzurii morale si fizice.

Incepand de saptamana viitoare, primele 5000 de pistoale din lotul de 25.000 vor ajunge la politistii de ordine publica si cei rutieri. De asemenea, elementul de noutate este reprezentat de tocul acestui pistol care va putea fi purtat si pe picior, aspect ce va asigura o mobilitate mai buna a politistilor", a transmis, vineri seara, Sindicatul Europol.

Sursa citata a precizat ca numerosi politisti au fost ucisi in urma schimbului de focuri, infractorii folosind arme mult mai moderne si mai puternice decat cele aflate in dotarea politistilor.

"Exemplul cel mai pertinent este cel de anul trecut, cand colegul nostru Cristian Amariei nu a avut nicio sansa in fata pistolului folosit de interlopul Ionel Marcel Lepa. Alarmante au fost inclusiv cazurile de violenta inregistrate in perioada starii de urgenta, cand politistii au fost atacati cu sabii, furci, topoare si alte asemenea obiecte periculoase, de catre indivizi extrem de periculosi care nu au respectat ordonantele militare, expunand astfel, persoane nevinovate la infectarea cu noul coronavirus, care astazi face mii de victime.

Asadar, dupa nenumarate sesizari ale organizatiilor sindicale asupra necesitatii imbunatatirii mijloacelor din dotare, dar mai ales a armamentului, Inspectoratul General al Politiei Romane, dupa mai bine de 46 de ani, a reusit sa demareze procedura de achizitie a unui numar de 25.000 de pistoale de calibru 9 x 19 mm si 1.000.000 de cartuse la preturi rezonabile, respectiv 1.630 de lei/pistol si 0,75 bani/ cartus, pentru dotarea exclusiva a politistilor de ordine publica si rutiera", au mai transmis sindicalistii.

Potrivit acestora, "spre deosebire de pistolul Carpati fabricat in 1974 in al carui incarcator incapeau doar 6 cartuse de calibru 7,65 mm, noul pistol Beretta PX 4 cu un calibru de 9 x 19 mm va avea o magazie in care vor incapea 15 cartuse, inregistrand astfel un progres enorm".

"Nu de putine ori colegii nostri au ramas fara gloante atunci cand trageau in pneurile autoturismelor folosite la comiterea de infractiuni, in urmarirea carora se aflau. De-altfel, au fost dese situatiile in care, din cauza uzurii morale si fizice a pistolului Carpati, au fost inregistrate incidente de tragere atat la antrenamente cat si in momentul folosirii la inteventii de catre politisti, ca de exemplu blocarea mansonului, percutorul lovea capsa cartusului chiar si cu siguranta pusa, pistolul descarcandu-se accidental ori nu se realiza incarcarea automata dupa executarea primului foc, etc", au mai precizat sindicalistii.

Acestia prezinta principalele caracteristici ale pistoalelor noi:

-teava mai lunga ii va asigura o viteza si o precizie inalta;

-este confectionat din materiale moderne care ii asigura o manevrabilitate eficace;

-aparatele de ochire sunt mai bine pronuntate;

-capacitatea incarcatorului este mult mai mare (15 cartuse);

-holsterul modern asigura o manevrabilitate eficienta a pistolului, fara ca politistii sa piarda secunde bune pentru scoaterea si incarcarea acestuia atunci cand sunt nevoiti sa execute foc.

"Analizand raportul calitate-pret, putem spune ca a fost facut un prim-pas in modernizarea structurilor operative ale Politiei Romane si dezavuam criticile aduse asupra acestei achizitii in contextul in care exista o nevoie stringenta privind echiparea la nivel european a politistilor din prima linie, acestia nemaiputand sa fie protejati sau sa intervina in apararea cetatenilor aflati la nevoie, cu un pistol vechi de peste 40 de ani, care era mai eficient daca aruncai cu el decat daca il foloseai.

Speram ca odata cu aceasta dotare conducerea Politiei Romane sa se ingrijeasca in a asigura efectuarea unui numar corespunzator de sedinte de antrenament cu noul armament, inclusiv in conditii de stres, pentru recalibrarea reflexelor musculare ale politistilor. De asemenea, asteptam cu mare interes sa intre in dotarea politistilor celelalte mijloace de interventie: bastoane cu electrosocuri, casti de protectie, veste antiglont, spray-uri cu piper si bodycam-urile", au mai transmis sindicalistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#pistoale carpati, #europol pistoale, #europol rutiera , #politie
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Domnilor NU uitati electrosocurile si spreiurile paralizante si
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Numerosi politisti au fost ucisi in urma schimbului de focuri ???