Noua lege adoptata in Romania: Politia locala poate dispune ridicarea vehiculului care stationeaza neregulamentar pe domeniul public

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 17:02
7799 citiri
Noua lege adoptata in Romania: Politia locala poate dispune ridicarea vehiculului care stationeaza neregulamentar pe domeniul public
Foto: Facebook/ Politia Locala Bucuresti - www.plmb.ro

Camera Deputatilor a adoptat marti, 3 noiembrie, un proiect de lege care se refera la obligatiile pe care le au institutiile, persoanele fizice si juridice in gospodarirea localitatilor urbane si rurale, mentionand si posibilitatea ca Politia locala sa dispuna ridicarea vehiculului parcat pe domeniul public, in alte locuri decat drumul public, in afara spatiilor marcate in acest scop.

S-au inregistrat 269 voturi "pentru", 2 "contra" si 2 abtineri.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, in sensul introducerii obligatiei de a asigura intretinerea si curatenia terenurilor, altele decat cele care constituie imprejmuiri, unificarii prevederilor referitoare la obligatiile institutiilor publice, agentilor economici si celorlalte persoane juridice, cu cele ale persoanelor fizice.

Potrivit proiectului adoptat, autoritatile si institutiile publice, precum si persoanele fizice si juridice au obligatia sa efectueze lucrarile de intretinere si curatenie a cladirilor si terenurilor aflate in proprietatea sau in folosinta lor, a anexelor acestora, a incintelor, imprejmuirilor, precum si a oricaror alte spatii utilizate de acestea.

Persoanele fizice si juridice au obligatia sa asigure ingrijirea cladirilor si terenurilor aflate in proprietatea sau in folosinta lor, a anexelor gospodaresti, curtilor, imprejmuirilor si sa pastreze ordinea si curatenia pe strazi, drumuri, in piete, parcuri si gradini, in celelalte locuri publice, precum si in mijloacele de transport in comun, prevede proiectul.

Institutiilor publice, persoanelor fizice si juridice le revin urmatoarele obligatii: sa intretina in stare corespunzatoare cladirile pe care le au in proprietate, anexele gospodaresti, curtile si imprejmuirile acestora, precum si instalatiile aferente acestora, prin efectuarea lucrarilor de reparatii, amenajari si a altor lucrari specifice; sa asigure curatarea fatadelor locuintelor si a altor constructii amplasate la frontul strazii, tencuirea si zugravirea periodica a acestora, potrivit masurilor stabilite de consiliile locale; sa asigure repararea, spalarea geamurilor si a vitrinelor, inlocuirea celor sparte, intretinerea firmelor si a fatadelor imobilelor pe care le au in proprietate, inclusiv spalarea, curatarea si zugravirea periodica a acestora; sa asigure curatenia pe terenurile si locurile de depozitare aflate in proprietate, precum si pe caile de acces; sa asigure curatenia si igiena in imobilele si incintele detinute sub orice forma, inclusiv prin activitati de curatare, dezinsectie si deratizare, potrivit normelor stabilite de consiliile locale.

Alte obligatii ale institutiilor publice si persoanelor fizice si juridice sunt: sa depoziteze corespunzator reziduurile menajere, industriale, agricole, precum si materialele refolosibile, numai in locurile special amenajate sau autorizate de autoritatile administratiei publice locale; sa mentina curatenia trotuarelor, a partii carosabile, a locurilor publice si a locurilor de parcare pe care le folosesc; sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au in proprietate si de pe locurile de parcare pe care le folosesc, potrivit normelor stabilite de consiliile locale; sa respecte masurile stabilite pentru asigurarea igienei publice si curateniei in localitati; sa asigure curatarea mijloacelor de transport si a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice; sa curete si sa intretina santurile, rigolele si podetele aferente proprietatii; sa finalizeze constructiile incepute, pe baza autorizatiilor eliberate de primari, in conditiile si in termenele stabilite de acestea.

Daca aceste obligatii nu sunt respectate in termenele notificate de primar, de 30 de zile, sau de persoanele imputernicite de acesta, primarul poate aproba executarea de catre autoritatea administratiei publice locale a actiunilor de curatare si igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificati.

De asemenea, institutiile si persoanele fizice si juridice au obligatia sa nu ocupe domeniul public cu vehicule in afara spatiilor marcate expres de administratorul domeniului public. In caz contrar, daca un vehicul stationeaza pe domeniul public, in alte locuri decat drumul public, Politia locala poate dispune masura tehnico-administrativa a ridicarii vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public si se realizeaza pe durata a 24 de ore, mai prevede proiectul.

Totodata, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, daca a fost dispusa, nu se pune in executare sau inceteaza, in cazul in care in vehicul este vizibila prezenta unor persoane. Conducatorul vehiculului este direct raspunzator in situatia in care prezenta unor persoane fizice si juridice in vehicul nu este vizibila cu ocazia dispunerii sau punerii in executare a masurii.

Conform prevederilor adoptate, ridicarea vehiculului se dispune, in scris, prin dispozitie de ridicare, care trebuie sa cuprinda cel putin informatiile privind data, ora si locul ridicarii vehiculului, gradul profesional, numele si prenumele politistului local care poate dispune masura, precum si unitatea din care acesta face parte, indicarea expresa a temeiului juridic referitor la norma incalcata, mentiuni privind inregistrarea foto sau video a stationarii vehiculului, mentiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numarul de inmatriculare/inregistrare si marca vehiculului.

Operatiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau in ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului, fiind exclus deplasarea pe propriile roti a vehiculului ridicat.

Deputatii au mai stabilit ca transportul la locul de depozitare nu se mai executa daca, pana la initierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezinta la locul ridicarii si este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate, respectiv contravaloarea operatiunii de ridicare.

Depozitarea se face numai in spatii corespunzatoare, special amenajate de catre administratorul drumului public sau de administratia publica locala, sub paza administratiei publice locale.

Vehiculul ridicat se restituie dupa ce se face dovada achitarii tarifului aferent operatiunii/operatiunilor efectuate, in baza documentelor care atesta proprietatea ori detinerea legala a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate in spatiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore, mai prevede proiectul.

Camera Deputatilor este for decizional.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#masini ridicate, #Politia Locala masini, #Politia Locala ridicari masini , #politie