NUP in cazul politistilor acuzati ca ar fi purtat arme la mitingul de la Cotroceni

Marti, 07 Iunie 2011, ora 14:48
1592 citiri
NUP in cazul politistilor acuzati ca ar fi purtat arme la mitingul de la Cotroceni
Foto: Arhiva

Cei cinci politisti acuzati ca la mitingul din 24 septembrie 2010 au purtat pistoale au primit rezolutie de neincepere a urmaririi penale de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia.

"Avem rezolutia Parchetului Tribunalului Bucuresti prin care s-a dat NUP (neinceperea urmaririi penale - n.r.) catre cei cinci politisti, dupa lungi audieri de martori, expertize stiintifice in care nu s-a constatat ca politistii erau cu armament. Dar, stiti, la momentul respectiv, pentru subminarea puterii trebuiau sa gaseasca cateva persoane care sa aiba arme, ca sa dregem o declaratie a presedintelui (Traian Basescu - n.red.). Pentru subminarea puterii trebuia un atac armat", a afirmat Gruia.

Politistii care aveau arme la miting au fost identificati

Acesta a precizat ca NUP-ul in cazul celor cinci politisti a fost dat pe data de 9 mai 2011.

"Am intrat si noi in posesia documentului acum cateva zile. Este rezolutia procurorului de caz sesizat de Jandarmeria Romana. Daca era asa ceva (politistii aveau la ei armament - n.red.), Jandarmeria avea obligatia sa-i retraga din cadrul unei manifestari publice pe cei despre care constata ca ar avea armament asupra lor. Chiar procurorul, in material, spune acest lucru. De ce nu au facut-o, daca exista asa ceva?", a spus liderul SNPPC.

Acesta a explicat ca s-au facut fotografii in care anumiti politisti aveau tocul pe centura, toc care nu este scos atunci cand politistul preda armamentul.

"Acest toc sta intotdeauna pe centura. Iti predai armamentul, ramane tocul pe centura, nu-l desfaci toata ziua. Dar trebuia, pentru declaratia presedintelui, sa strangem tot felul de probe, numai sa acuzam pe cineva", a sustinut Marian Gruia.

Potrivit rezolutiei date de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, din ansamblul probator nu reiese cu certitudine ca cei cinci politisti acuzati au purtat arme la mitingul de protest din 24 septembrie 2010, organizat de Cartel Alfa.

Din declaratiile faptuitorilor si ale martorilor care i-au insotit in ziua respectiva din localitatile unde isi desfasoara activitatea pana in Bucuresti si pe parcursul mitingului rezulta ca faptuitorii aveau asupra lor tocurile de arma prinse la centura, fara ca in aceste tocuri sa se afle armamentul din dotare, se mentioneaza in rezolutie.

De asemenea, din raportul de constatare tehnico-stiintifica a rezultat ca in cazul a trei dintre cei cinci politisti cercetati, din cauza calitatii imaginilor puse la dispozitia organelor de cercetare penala, nu se poate stabili ce au purtat acestia la tocul de la centura.

In cazul celorlalti doi politisti, conform raportului de constatare tehnico-stiintifica, exista o asemanare vizuala intre obiectul purtat de fiecare dintre acestia in tocul de la centura si manerul si incarcatorul unui pistol Carpati, respectiv parti componente ale unui incarcator pentru pistolul Carpati, fara a se putea stabili daca respectivele obiecte erau in realitate arme sau erau alte obiecte care prezentau doar unele caracteristici vizuale asemanatoare cu ale acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#politisti miting arme, #politisti protest arme , #politie