Opinii Razboaie pe viata si moarte

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 12:11
7700 citiri
Opinii Razboaie pe viata si moarte
Foto: Romania Libera

Cred ca putine sunt cazurile ultimilor 20 de ani la fel de complexe ca dosarul ,,Fatuloiu-Chelu". Ceea ce parea o clasica tentativa de corupere la nivel inalt, se dovedeste doar partea vazuta a razboiului pentru putere in ministerul de Interne, pentru putere in PD-L, dar si pentru integrarea, aflata pe muchie de cutit, in spatiul Schengen.

Faptele par simple: un controversat om de afaceri, tipic miliardar de carton de provincie, cu participari directe sau indirecte la 49 de societati comerciale dubioase si cateva dosare penale grele pentru evaziune fiscala si spalare de bani, a incercat sa-si cumpere linistea prin cea mai raspandita metoda autohtona: spaga.

Se pare ca si-a ales insa prost omul, pe secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu, un ofiter cu mult prea experimentat pentru a nu simti pericolul, asa ca a sesizat DNA, care la randul sau a organizat flagrantul si l-a salatat pe cumparatorul de influenta si complicii lui.

Nimic mai simplu, nu-i asa? Avem mituitorul, avem politistul incoruptibil, avem institutia, DNA, care si-a facut treaba. Ei bine, nu-i asa, caci contextul e cumplit de complicat.

In primul rand, cine este Dan Fatuloiu? Unul dintre putinii oameni care a incercat sa faca reforma in MAI si a platit cu functia de vreo doua ori asa pacat de neiertat. Ca sef al Politiei Romane, in 2005, a contribuit decisiv la eliminarea steagului rosu pe pe capitolul JAI.

Totodata, Dan Fatuoiu este socotit in MAI omul lui Vasile Blaga, de-abia mazilit din functia de ministru. Mazilire decisa dupa mitingul politistilor pe care ghiciti cine avea misiunea sa-l supravegheze? Dan Fatuloiu.

Si totusi, Dan Fatuloiu a ramas, inclusiv prin vointa lui Traian Basescu. Dar are in minister doi dusmani. Unul de moarte, pe seful IGPR, Petre Toba, si unul mai nou, dar poate mai perciulos, pe ministrul Traian Igas, omul blocului Falca -Udrea, adversarul blocului Blaga la congresul de anul viitor.

Cine controleaza acest minister cheie, care nu este doar al Internelor, ci si al Administratiei, isi sporeste mult sansele de a castiga. Exista cumva senzatia ca cineva incearca sa arate ce caracatita patrona mult laudatul ministru Vasile Blaga si ce vulnerablitati ar aduce el in fruntea partidului. Poate mai mari decat ale puscariabilului DNA Falca?

Pe acest fond a picat scandalul Sorici de la Piatra Neamt, in care Dan Fatuloiu a incercat sa-i dea lovitura de moarte rivalului Petre Toba. N-a reusit, caci ministrul s-a ascuns in spatele anchetei. Dar a mai declansat una: exista vreo relatie de cumetrie intre Aurelian Soric si Dan Fatuloiu. Nu zice, secretarul de stat, da, zice presa locala.

Moment ideal pentu ca Dan Fatuloiu sa arunce pe piata atu-ul cel mare: imaginea politistului incoruptibil intr-o politie corupta, aflata mana in mana cu clanurile mafiote, situatie asupra careia a avertizat inclusiv SRI.

O imagine stirbita totusi macar de faptul ca un personaj extrem de dubios precum Catalin Chelu a avut totusi acces la el, a reusit sa-i ofere mita, prin, se pare, chiar fiul chestorului care, potrivit unor surse din politie, ar fi facut ceva afaceri profitabile cu omul de afaceri galatean.

Interesant este cand apare acest scandal. Imediat dupa cel de la Piatra Neamt, unde a iesit la iveala in toata splendoarea ei complicitatea dintre politie si lumea interlopa, dupa ce cateva tari din spatiul Schenghen au anuntat ca nu ne vor acolo, iar Romania este verificata de o comisie fix pe acest domeniu si de o alta comisie pe mecanismul de cooperare si verificare pe justite. Era nevoie acum ca de aer de o astfel demonstratie de incoruptibilitate la cel mai inalt nivel. Sa aratam ca avem si Fatuloi, nu numai Sorici.

Sa nu uitam apoi ca Dan Fatuloiu a facut denuntul la DNA inca din vara, iar flagrantul a fost organizat abia acum, fiind parca pastrat drept argument forte. Viitorul va arata cine si de ce l-a folosit chiar acum, indiferent de banuielile momentului. Dar sigur va mai curge mult sange in razboaiele crunte ale momentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#scandal politie Fatuloiu, #mita Dan Fatuloiu, #crima Piatra Neamt Soric , #politie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Poate ca o fi si vreo rivalitate in MI . Dar .... de ce nu ne spune Dna Ioana Ene -- mult stimata si iubita , apreciata si citita ... CINE ESTE Francisc Toba ? Masonul lui Tariceanu ? Afara MASONERIA din MAI !!!!