Politia Romana va cumpara drone in valoare de 899.000 de euro de la firma lui Cristian George Ghimfus, potrivit informatiilor de pe platforma de achizitii publice (Sicap). Despre acest om de afaceri - a carui sotie lucreaza in Ministerul Afacerilor Interne (MAI) - presa a scris, in repetate randuri, ca e fost militar.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat pe 1 august 2019 o licitatie prin intermediul careia isi cauta furnizor de drone de inalta perfomanta.
Printre altele, politistii voiau intre unul si trei sisteme de drone, numite in documentatie unmanned aerieal systems (UAS).
Fiecare dintre aceste sistemele UAS ar urma sa fie alcatuit, la randul sau, din intelegerea noastra, din cel mult 3 drone, numite unmanned aerial vehicles (UAV), dar si statii de control de la sol si un generator.
Dronele - care ar urma sa ajunga la aproape 15 kg fiecare - ar urma sa aiba capacitatea de a zbura la 3.000 de metri si de a ramane in aer cel putin cate 50 de minute continuu.
In plus, parte dintre drone ar urma sa fie dotate cu camere video cu termoviziune si camere care sa filmeze si in infrarosu (in intuneric - n.red.). Nu in ultimul rand, camerele dronelor ar trebui sa mareasca de pana la 30 de ori o imagine captata si sa transmita materialele video inregistrate HD de la 5 km distanta.
La licitatie s-au inscris 4 firme. A castigat STARC4SYS SRL, o societate care - potrivit portalului Listafirme.ro - este detinuta si administrata de George Cristian Grimfus.
Potrivit presei, acesta este un fost militar, angajat in trecut in Ministerul Apararii Nationale (MApN), la Telecomunicatii.
Sotia lui George Cristian Grimfus se numeste Marcela Grimfus si lucreaza - potrivit propriei declaratii de avere - la Ministerul Afacerilor Interne. Mai exact, este ofiter specialist la Directia Generala de Management Resurse Umane (DGMRU).
In declaratia de avere - publicata in luna iunie 2019 - salariul Marcelei Grimfus e secretizat. In schimb, aceasta mentioneaza ca sotul sau, George Cristian Grimfus, a incasat de la compania sa, STARC4SYS SRL, 61.536 lei intr-un an (putin peste 5.100 lei pe luna) si dividende in cuantum de 26.990 lei. Cu totul, un venit lunar care depaseste cu putin suma de 7.100 lei.
Judecand doar in functie de sumele trecute in declaratia de avere, n-am fi zis ca STARC4SYS SRL e o firma cu cifre importante de afaceri. Dar este.
Potrivit raportarilor catre Ministerul Finantelor, in 2018, cu 18 salariati, societatea a facut afaceri in valoare de 23.033.922 lei si a obtinut profit de 423.948 lei. In anul precedent, profitul a fost chiar mai mare: 936.641 lei.
In schimb, in 2016, din afaceri de 11.958.734 lei, societatea a obtinut profit de doar 4.258 lei.
Din datele din Sicap, STARC4SYS SRL a castigat o multime de contracte cu statul. Spre exemplu, societatea a castigat un contract in valoare de 1.224.512 lei pentru livrarea unei autospeciale blindate cu radioamplificare catre Romtehnica (o compania a MApN).
Iar acesta e doar un exemplu. Doar in 2019, societatea a primit prin incredintare directa (prin achizitii initiate electronic - n.red.) contracte in valoare de peste 264.300 de lei. Cumparatorii au fost MApN, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, dar si autoritati locale.
Si Politia de Frontiera a incheiat cu STARC4SYS SRL - in urma unei atribuiri directe - un contract in valoare de 1.350.000 de lei pentru modernizarea unei centrale telefonice.
In 2019, printre altele, STARC4SYS SRL a castigat si un contract in valoare de 649.992 de lei, in baza caruia urma sa livreze catre Politia Bucuresti camere video de tip "bodycam", care sa fie montate pe uniformele oamenilor legii.
In 2020, pe langa contractul pentru drone de la Politia Romana, STARC4SYS SRL a castigat deja si un contract pentru furnizare de tehnica de calcul si software catre Municipiul Buzau, in valoare de 973.740 de lei, dar si un contract de furnizare de echipamente video pentru Institutul pentru Tehnologii Avansate (din subordinea SRI), in valoare de 2.345.216 lei.
Oare citi ani vor trece... Vezi tot
Stiati ca UAV pot sa iasa... Vezi tot