Cinci poliţişti din Bihor condamnaţi la închisoare pentru corupţie. Cum luau mită de la șoferi străini

Sambata, 24 Iulie 2021, ora 08:14
4756 citiri
Cinci poliţişti din Bihor condamnaţi la închisoare pentru corupţie. Cum luau mită de la șoferi străini

Cinci foşti agenţi de poliţie din Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor, Poliţia Municipiului Salonta, au primit între 4 ani şi 6 luni şi 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, cu precădere de la şoferi străini.

Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel Oradea. Pentru doi dintre cei cinci, alături de infracţiunea de corupţie s-a reţinut cea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, arată DGA într-un comunicat.

Dosarul a fost iniţiat după sesizarea din oficiu, în aprilie 2012, a Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.

Mai mulţi poliţişti din Salonta opreau în trafic maşini, în special din Ungaria, şi le cereau şoferilor documente de călătorie sau care dovedeau plata rovignetei, documente de transport ale mărfurilor sau sanitar-veterinare, iar ulterior, în cazul în care şoferii nu aveau actele solicitate, le aduceau la cunoştinţă norme legale încălcate şi pretindeau amenzi contravenţionale substanţiale.

Totodată, le dădeau de înţeles şoferilor că „se pot înţelege”, insinuând restituirea documentelor de călătorie sub condiţia unei sume de bani, plătite nemijlocit şi direct în mâinile poliţistului.

„Această practică a foştilor agenţi de poliţie se desfăşura atât în ceea ce priveşte contravenţiile la ordinea publică, cât şi la regimul contravenţiilor rutiere. Inculpaţii se orientau în special asupra cetăţenilor străini, respectiv autoturisme sau vehicule care purtau numere de înmatriculare străine.

Motivul consta în aceea că cetăţenii străini erau concentraţi pe tranzitarea zonei iar, în cazul pierderii documentelor de călătorie, prezentau disponibilitate să plătească orice sume deţinute pentru a li se permite continuarea deplasării. În acelaşi timp, aceştia nu cunoşteau dacă lucrătorul de poliţie putea ori nu să încaseze sume de bani în mod direct ca urmare a sancţiunilor aplicate şi nu cunoşteau sistemul de contestare al măsurilor dispuse şi nici gradele şi competenţele agenţilor de poliţie”, transmite DGA.

Foştii poliţişti activau/lucrau nu doar acolo unde erau mulţi străini, ci îşi alegeau zonele astfel încât să creeze circumstanţe cât mai credibile pentru subzistenţa contravenţiilor. Astfel, activau pe ieşirile Nord şi Sud ale municipiului Salonta, pe DN E671 spre Mădăraş şi spre Ciumegiu, cu predilecţie în apropierea unei staţiei de carburanţi situată imediat după o curbă deosebit de periculoasă, unde viteza era limitată la 30 km/h şi încălcarea acestei

obligaţii era iminentă.

Un alt loc preferat era drumul de legătură 79B dintre frontiera româno-ungară şi municipiul Salonta, un drum în aliniament cu vizibilitate bună în câmp deschis pe care se află o trecere la nivel cu calea ferată fără barieră şi unde mulţi conducători nu respectau semnificaţia indicatorului STOP.

Foştii poliţişti au fost trimişi în judecată în iunie 2015.

Citeste si:
Zeci de tablouri furate din Belgia, găsite într-o locuință din București VIDEO
Zeci de tablouri furate din Belgia, găsite într-o locuință din București VIDEO
Nu mai puțin de 46 de tablouri furate în primăvară din Belgia au fost găsite de polițiști în urma unei percheziții într-o locuință din București. Investigatorii au pus în aplicare...
Traficant de droguri, arestat după o urmărire ca în filme. Fugarul a încercat să scape sărind de pe un acoperiș pe altul
Traficant de droguri, arestat după o urmărire ca în filme. Fugarul a încercat să scape sărind de pe un acoperiș pe altul
Un traficant de droguri, căutat pentru executarea unei pedepse de 10 ani și 10 luni de închisoare a fost prins în Sectorul 5 al Capitalei. Traficantul a încercat să fure alergând pe mai...
Sursa: Ziare.com