Politistii romani au fost dotati cu bastoane cu electrosocuri. In ce conditii vor putea folosi noile arme neletale

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 11:09
5735 citiri
Politistii romani au fost dotati cu bastoane cu electrosocuri. In ce conditii vor putea folosi noile arme neletale
Politia a primit bastoane cu electrosocuri FOTO: Sindicatul Europol

Structurile operative ale Politiei Romane au fost dotate din 2020 cu bastoane cu electrosocuri si casti de protectie cu vizor. O parte dintre noile componente de arsenal se afla deja la politistii de ordine publica si transporturi.

IGPR a cumparat 12.000 de bastoane cu electrosocuri model X 10, fabricat din duraluminiu, fiind prevazut cu bec LUXEON 3 Watt (18 lumeni), a carui durata de utilizare este de pana la 100.000 de ore, scrie Sindicatul Europol.

Sindicalistii spun insa ca ar fi fost mai sigure pistoalele cu electrosocuri (taser) care puteau fi utilizate de la distanta, prin intermediul carora interactiunea dintre politisti si agresori era limitata.

Aceste bastoane dispun de 2 baterii reincarcabile, fiecare a cate 4.000 mA, cu o durata de utilizare de 180 de minute pentru o incarcare completa, putand fi reincarcate de pana la 500 de ori la priza de 220 V. Puterea electrosocului produsa de acest dispozitiv este de aproximativ 100.000 de KV, iar greutatea totala este de 539 de grame.

In ce conditii pot fi folosite bastoanele cu electrosocuri

Pentru utilizarea acestui nou mijloc de interventie care a intrat in dotarea politistilor si a carui distribuire se va face etapizat, Directia de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a elaborat un indrumar prin intermediul caruia au fost stabilite anumite reguli tactice care trebuie respectate cu ocazia interventiei

Potrivit documentului, bastonul cu electrosoc poate fi folosit in urmatoarele situatii:

- Ca mijloc de aparare pentru pararea loviturilor prin prindere si tinerea in directia din care vin loviturile,

- Ca mijloc de intimidare a elementelor turbulente sau recalcitrante,

- Ca mijloc de atac, prin aplicarea de lovituri/ electrosocuri agresorului in scopul de a-l obliga sa elibereze victima, sa lase din mana obiectul folosit la atac,ori sa inceteze actiunea,

La folosirea bastonului cu electrosoc se someaza folosind formula: "Incetati, vom (voi) folosi bastonul cu electrosoc!", loviturile fiind aplicate numai daca persoana nu s-a conformat si continua actiunea violenta.

Forta loviturilor trebuie sa fie in concordanta cu gradul de impotrivire a persoanei

Se evita, pe cat posibil, folosirea bastonului cu electrosoc impotriva minorilor, femeilor si batranilor.

Este interzisa folosirea bastonului cu electrosoc impotriva copiilor, femeilor cu semne vizibile de sarcina, persoanelor cu semne vadite de invaliditate, cu exceptia cazurilor in care acestia infaptuiesc un atac armat in grup care pune in pericol viata sau integritatea mai multor persoane.

Castile de protectie, element de noutate

Castile de protectie sunt confectionate in intregime din plastic si au rolul de a atenua eventualele socuri in momentul unor lovituri cu obiecte contondente, iar vizorul acestora asigura protectia fetei.

"In ceea ce priveste utilitatea castii de protectie, aceasta reprezinta un element de noutate, nu putine fiind situatiile in care colegii nostri din teritoriu au fost nevoiti sa intervina la scandaluri si alte conflicte, ocazie cu care au fost atacati cu pietre sau alte obiecte contondente, suferind diverse rani in zona capului, in lipsa unei dotari corespunzatoare", a mai scris Sindicatul Europol pe site-ul organizatiei.

Bastonanele cu electrosoc si castile de protectie fac parte din masurile MAI de a asigura tehnica, echipamente de protectie pentru structurile operative.

VIDEO. Achizitii auto pentru Serviciul de Actiuni Speciale al Politiei: "Mercedesuri" pentru transportul hotilor obisnuiti cu luxul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dotari politie, #bastoane cu electrosocuri, #conditii de utilizare bastoane cu electrosocuri , #politie