Politistii vor primi mai multi bani incepand cu 1 februarie. Ce sporuri vor fi majorate

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 15:52
7021 citiri
Politistii vor primi mai multi bani incepand cu 1 februarie. Ce sporuri vor fi majorate
Foto: Politia Romana

Peste 28.000 de politisti vor avea venituri mai mari deoarece din 1 februarie va fi majorat de la 5 la 10 % sporul pentru risc si suprasolicitare neuro-psihica, iar in acelasi timp de acest spor vor beneficia mai multe categorii de politisti, a anuntat, vineri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Dintre cei peste 28.000 de politisti care vor beneficia de majorarea sporului pentru risc si suprasolicitare neuro-psihica fac parte, spre exemplu, politistii de la actiuni speciale si politistii cu atributii pentru cercetarea la fata locului: judiciaristi, criminalisti, pirotehnisti, conductori caini.

De asemenea, din acest an se acorda o indemnizatie pentru paza si supraveghere de 5% pentru politistii care asigura paza, escortarea si supravegherea detinutilor, retinutilor, arestatilor preventiv, pe timpul efectiv prestat in astfel de conditii.

Cresterile salariale generate de majorarea sporului pentru risc si suprasolicitare neuro-psihica de la 5% la 10% si acordarea indemnizatiei pentru paza si supraveghere de 5% vor intra in vigoare din luna februarie si se vor regasi in salariile din luna martie.

Ministerul Afacerilor Interne spune ca aceste majorari vin pentru stimularea unor politisti care desfasoara activitati deosebite si care sunt similare cu cele de politie judiciara, iar pe masura ce vor fi incadrati mai multi politisti in sistem "se vor asigura resursele de personal necesare pentru asigurarea in bune conditii a permanentei serviciului politienesc".

Conform strategiei MAI pentru reducerea deficitului de personal, in anul 2017 au intrat in sistem 6.629 de oameni - 3.477 din sursa externa (din care 3.211 agenti/subofiteri in primavara anului 2017), 1.080 agenti/subofiteri reprezentand promotia scolilor din luna iulie, 565 ofiteri din Academia de Politie, respectiv 1.507 agenti/subofiteri, reprezentand promotia scolilor de agenti si subofiteri din luna decembrie, iar in anul 2018 vor intra in sistem peste 7.000 de oameni - 1.800 din sursa externa in luna mai, 700 ofiteri Academia de Politie promotia iunie 2018, 2.438 agenti/subofiteri scoli promotia iulie 2018, 2.880 agenti/subofiteri scoli promotia noiembrie 2018.

De asemenea, la nivelul conducerii MAI s-a reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, ocazie cu care 50 de indicatori reprezentand 50% din salariul de baza conform legii, destinati conducerii ministerului, au fost redistribuiti catre angajati cu functii de executie din zona operativa a Politiei, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera, mai precizeaza institutia.

De asemenea, mai precizeaza ca, in conditiile in care incepand cu luna ianuarie salariul minim de baza minim brut este de 1.900 de lei, pentru cei mai proaspeti angajati din MAI - agenti si subofiteri care au terminat scoala in decembrie 2017 -, salariul de functie este peste 1.900 de lei, iar venitul net ajunge in jur de 2.500-2.600 lei, fara a adauga eventualele sporuri care ar putea proveni din munca in zilele libere sau de sarbatori.

Venitul salarial net nu va scadea in 2018, ci va creste cu pana la 4-5% incepand cu luna ianuarie, pentru angajatii care isi vor desfasura activitatea in aceleasi conditii de munca.

Singura exceptie o reprezinta cei care in ultimele 7 luni au beneficiat de majorarea pentru permanenta la domiciliu.

Ministerul de Interna precizeaza, de asemenea, ca, potrivit legii, la data de 31 decembrie 2017 a incetat aplicarea majorarii pentru permanenta la domiciliu, acordat numai pentru cateva luni si numai pentru aproximativ 8.000 de politisti.

Aceasta majorare de 40% se raporta la salariul de functie, diferit de la politist la politist, si la numarul de ore individual aferent prezentei la domiciliu. Aceasta masura temporara a fost cunoscuta de catre institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala si angajatii acestora, dar si de organizatiile sindicale.

"Prin cresterea unor sporuri, MAI are ca scop diminuarea efectului eliminarii majorarii pentru permanenta la domiciliu, dar si promovarea si sustinerea muncii, apreciind ca in aplicarea acestei majorari au existat situatii care nu au raspuns acestui scop", afirma reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne.

Acestia mai precizeaza ca in anul 2018 se va aplica in continuare plata majorarii de 75% pentru orele lucrate in weekend-uri sau sarbatori legale, mentinandu-se si toate celelalte drepturi de echipament si hrana si ca inclusiv in acest an veniturile angajatilor vor varia, ca si pana acum, raportat la volumul si tipul de munca prestat de angajat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salarii politia romana, #majorare salarii politisti , #politie
Comentarii