Presa de azi: Setea de putere a decapitat varful Politiei Romane

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 07:59
4587 citiri
Presa de azi: Setea de putere a decapitat varful Politiei Romane
Foto: Jurnalul National

Scandalul care a izbucnit in Politia Romana a scos la iveala caracatita coruptiei care are tentaculele foarte lungi, dar si umorul tipic romanesc, care subliniaza ideea ca in postul crestinesc am scapat de Toba si Soric si ne-am ales cu Popa si Dascalu.

In ciuda umorului sec pe care il provoaca aceasta situatie romanii sunt ingrijorati de nivelul coruptiei din aceste institutii ale statului. Desi politicienii ar trebui sa ia masuri, ei s-au mobilizat pentru o actiune legislativa, care sa le faca lor bine.

Gandul face in editia de miercuri o harta a "oamenilor legii" acuzati de coruptie. Intre timp cei de la Adevarul scriu despre mostenitorii lui Fatuloiu.

Romania Libera sustine in editia de miercuri ca reforma la Interne incepe cu stangul, luand in considerare ca setea de putere a decapitat varful Politiei Romane, asa cum titreaza si Evenimentul Zilei. Jurnalul National scrie in editia de miercuri de preacucernica Politie a lui Popa si Dascalu.

In mijlocul acestui scandal Puterea atrage atentia, in editia de miercuri, ca uninominalul este in pericol, din cauza ca parlamentarii de toate culorile lucreaza la revenirea votului pe liste.

Evenimentul Zilei: Setea de putere a decapitat varful Politiei Romane

Ministrul de Interne, Traian Igas, a decis marti sa dezamorseze situatia din scandalul mitei si l-a demis pe chestorul Fatuloiu, dar si pe Toba. Evenimentul Zilei scrie in editia de miercuri ca demiterile sunt doar deznodamantul unei lupte pentru putere, declansata de chestorul Dan Valentin Fatuloiu cu aproximativ doua luni in urma.

Acesta a sperat ca "profitand" de pe urma mitingului politistilor de la Cotroceni, dar si de incidentul de la Piatra Neamt, va putea sa iasa ca un mare reformator.

"Fatuloiu a speculat momentul de dupa demisia lui Blaga si, profitand de "vechimea" la varful ministerului, i-a cerut lui Igas - de reforma caruia se simtea amenintat - sansa sa demonstreze ca poate face el curatenie. Practic, a avut mana libera, dar nu a stiut sa joace aceasta carte. Ii putea propune ministrului schimbarile, dar in particular, si nu in direct, la televizor, fortandu-i mana", au explicat pentru EVZ surse din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Adevarul: Mostenitorii lui Fatuloiu

Pentru ca nu a stiut cum sa isi coordoneze actiunile ca sa castige, Fatuloiu a fost demis, dar si Petre Toba impreuna cu el. Noul secretar de stat responsabil cu ordinea publica la Ministerul de Interne este Ioan Dascalu, "copilul de suflet" al lui Dan Fatuloiu, iar in locul lui Toba a fost numit Liviu Popa, pana acum sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dezvaluie Adevarul in editia de miercuri.

Numele lui Dascalu pare strans legat de cel a lui Fatuloiu, iar promovarile in functii ale celor doi par sa fie facute in tandem. In timpul mandatului de conducere a politiei din Arada Dascalu a "executat" aproape toti sefii de servicii si birouri in varsta din Politia Timis si Politia Arad, fiind cunoscut printre ofiteri ca "Terminator".

Chestorul Liviu Popa l-a inlocuit pe Petre Toba si este un apropiat al fostului ministru de Interne, Vasile Blaga. Chestorul Popa a terminat Facultatea de Drept a Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti si are un doctorat la aceeasi academie.

Romania Libera: Reforma la Interne incepe cu stangul

Romania Libera titreaza in editia de miercuri ca reforma de la Interne a inceput cu stangul luand in considerare ca mostenitorii lui Fatuloiu si Toba nu au obtinut rezultate satisfacatoare de la institutiile de unde vin.

Demiterea lui Dan Valentin Fatuloiu poate fi interpretata ca o pedepsire a demnitarului care a denuntat o mituire, dar din fericire pentru MAI inlocuitorul lui va aduce o imagine buna.

Ioan Dascalu a fost un bun sef de politie la Arad si Timis, cu rezultate notabile impotriva criminalitatii. Insa inlocuitorul lui Petre Toba nu este privit cu ochi buni, deoarece vine de la conducerea DNA, institutie care nu prea a reusit sa ii infunde pe "baietii rai" din tara asta.

Cei de la Romania isi pun o intrebare legitima: daca domnul Liviu Popa nu a reusit sa-i descopere pe coruptii din MAI cat a fost sef la DGA, va reusi el ca sef al IGPR sa inlature complicitatile dintre infractori si multi politisti?

Jurnalul National: Preacucernica Politie a lui Popa si Dascalu

Jurnalul National face in editia de miercuri o schita a noilor conducatori din politie, dar si a institutiei.

In nota umoristica preacucernica Politie a lui Popa si Dascalu intra in post. Soric si-a dat demisia, iar chestorul Toba a fost demis impreuna cu guralivul secretar de stat Fatuloiu.

Se pare ca tot scandalul de la MAI a inceput inca de pe vremea cand politistii au protestat in fata Palatului Cotroceni. Asta a declansat actiunile care s-au derulat ca un bulgare de zapada, doar ca aceasta era patata, si s-a lasat cu demiteri.

Dupa rafuieli la scara deschisa, dupa presupuse tentative de mituire neelucidate inca, intrigi si asasinate la comanda semnalate chiar de un om care reprezinta legea, iata ca marti s-a schimbat schimbarea. Ramane de vazut daca alegerile facute de noul ministru sunt cele inspirate, care vor reabilita imaginea institutiei.

Gandul: Harta "oamenilor legii" acuzati de coruptie

Scandalul de la Interne a subliniat inca odata problema pe care o are Romania: coruptia. Gandul publica in editia de miercuri o harta a oamenilor legii care au fost acuzati de coruptie.

Pe ea sunt inscrisi comisarul Florea Farcasanu, de la Serviciul Antidrog Sector 4, a fost retinut de colegii sai pentru ca turna informatii celor din clanul Spoitoru. Un alt nume este al prim-procurorul adjunct al Parchetului Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, Iulian Craciu-nescu, a fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie, fiind acuzat ca a primit foloase materiale pentru a asigura solutionarea rapida a trei dosare penale.

Un alt corupt este judecatorul Dumitru Rebegea de la Tribunalul Prahova, care a fost arestat pentru ca a primit 30.000 de euro din suma pretinsa pentru pune-rea in libertate a doua persoane, iar banii i-au fost dati in mai multe transe. Din pacate lista este lunga, iar cei care stiu cazuri pot contribui la completarea ei.

Puterea: Uninominalul, in pericol. Parlamentari de toate culorile lucreaza la revenirea votului pe liste

In ciuda faptului ca situatia nu este pe roze, iar politicienii ar trebui sa vina cu masuri concrete pentru a scapa de coruptie, ei sunt interesati de cu totul altceva.

Puterea atrage atentia in editia de miercuri ca votul uninominal este in pericol din cauza ca politicienii s-au apucat sa caute mijloace ca sa revina la votul pe liste.

La mai bine de sase ani de cand s-a folosit ultima data votul pe liste pentru alegerea parlamentarilor, trei senatori din primul esalon au initiat un proiect de lege care vizeaza revenirea la vechiul sistem. Este vorba despre Ilie Sarbu, lider al senatorilor PSD, Puiu Hasotti, seful senatorilor PNL, si pedelistul Orest Onofrei, secretar al Senatului.

Desi nici unul dintre partidele politice nu sustine pe fata proiectul. Insa odata intrat in dezbatere ar putea avea sanse sa fie adoptat.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#demitere Politia Romana, #parlamentari modifica votul uninominal , #politie