Regatul cangrenat al Reginei politice (Opinii)

Joi, 10 Februarie 2011, ora 23:58
18934 citiri
Regatul cangrenat al Reginei politice (Opinii)
Foto: Romania Libera

Dezvaluirile care curg in scandalul coruptiei din vami creioneaza o poveste halucinanata, cu sume fabuloase si mafioti autentici, cu sex si tradare. Pentru un om obisnuit, un castig de 10 mii de euro pe zi, o mita de jumatate de milion de euro, naveta la serviciu cu avionul sau micul dejun la Paris sunt la limita imaginabilului.

Cum sa iti imaginezi un jet de bani care umple galeti, caciuli, buzunare si infunda scurgeri de chiuvete? Nota de plata: 1 miliard de euro pe an numai din contrabanda cu tigari. Cati kilometri de autrostrada, de exemplu, se pot face cu banii acestia?

Toata lumea banuia ca in vami exista coruptie, insa dimensinile ei sunt de-a dreptul cutremuratoare. Este ca si cum ar fi fost incizat un furuncul din care curg valuri de puroi. Practic, in acest moment pare ca exista o singrua solutie: desfiintarea Autoritatii Nationale a vamilor de sus pana si jos si reinfiintarea ei cu angajati complet noi. Ar fi insa oare de ajuns?

Ma indoiesc. Degeaba pica in plasa toti vamesii din tara asta, degeaba ii trimitem la inchisoare pe toti sefii lor, pana la cel al ANAF, cat timp adevarata cauza a acestei cangrene trebuie cautata in alta parte. Iar adevarata cauza se lafaie in politica. Regina din varful piramidei nu este neaparat un singur om, ci un sistem. Acela de finantare a partidelor politice, lasat de lege intr-o ambiguitate si permisivitate letale.

Acest sistem este fundamentul clientelismului politic, al coruptiei, al incompetentei politicienilor promovati in mare masura in functie de potenta financiara, adica banii de care dispune si bani pe care sunt apti sa ii colecteze pentru partid. Nu mai este o suspiciune, este o certitudine de cand am citit in referatul DNA ca banii luati ca mita pentru numirea sefului vamii Halmeu erau destinati unui partid si unui om, om care fusese pus acolo de partid tocmai pentru a colecta bani.

Sigur ca de aceasta data suspiciunile pica pe PD-L, partidul la putere. Dar sistemul nu functioneaza de numai doi ani. Vamile au fost o sursa esentiala de finantare pentru toate partidele politice din Romania. Ca dovada, niciun guvern de pana acum nu s-a atins de aceasta zona. Prin urmare este mertiul acestei guvernari ca a lasat DNA atat de liber incat sa loveasca intr-o sursa atat de importanta de finantare. Va puteti imagina asa ceva in vremea guvernarii Nastase, de exemplu?

Vamile au fost mereu un stat in stat, nu au fost incluse in strategia nationala anticoruptie, controalele si arestarile acolo au fost sporadice, probabil doar pentru cei care nu s-au suspus prea bine regulilor de impartire a banilor. Fostul consilier prezidential Claudiu Saftoiu pretinde ca serviciile secrete dadeau informatii despre coruptia din vami inca din 2005 si, in mod exceptional este posibil sa nu fabuleze de aceasta data.

Poate ca SRI-ul lui Radu Timofte din 2005 nu dadea astfel de informari, dar nu cred ca SRI-ul lui Gheorghe Maior nu stia ceea ce aparea in presa in privinta coruptiei din vami. Este clar ca pana acum a existat un zid politic de protectie in jurul vamilor, zid care i-a si facut pe functionarii din aceasta zona atat de siguri pe ei incat sa continue sa ia mita si dupa ce au fost avertizati ca li se pregateste ceva. Lor? Niciodata, caci partidele au nevoie de bani.

Si totusi ceva s-a defectat in acest lant mizerabil. Ce anume? Cred ca sunt mai multe aspecte.

In primul rand, presiunea externa dupa ce tarile UE, exasperate de Romania, au descoperit ultimul surubel de care pot strange menghina, si anume aderarea la spatiul Schengen. In plus, nimeni nu poate nega ca procurorii sunt mai liberi ca niciodata sa-si faca treaba. Dar poate ca mai este ceva.

Sa aiba oare legatura cu faptul ca vrea sa devina sef de partid un fost vames, meserie devenita sinonima cu coruptia, si, in acelasi timp, fost ministru de Interne care a tolerat asa mizerie in politia de frontiera? E drept, operatiunea a inceput in mandatul lui Vasile Blaga, insa implicarea politiei a fost minima? Sa aiba legatura cu faptul ca acest fost vames, flamand de putere, a ridicat securea razboiului impotriva presedintelui? Sa fie intamplator ca Vasile Blaga este un apropiat al al sefului ANV pus sub acuzare, Radu Marginean, caruia i-a fost sef cu ani de zile in urma in Bihor?

Se vorbeste de multa vreme ca trecutul de vames este marea vulnerabilitate a lui Vasile Blaga, cu care Traian Basescu l-ar mai ostoi cand are accese de independenta. Sa fi venit acum vremea marii lovituri, dupa marea desprinere? Ramane de vazut, in functie de implicatiile politice ale scandalului din vami.

In orice caz, este putin probabil ca un Traian Basescu furios si tradat sa abandoneze lupta fara a incerca macar sa dea o ultima lovitura letala. Un scorpion adevarat nu rateaza aceasta ocazie, chiar daca ea este si sinucigasa in acelasi timp. Dar si sa fie asa, operatiunea de asanare a cangrenei din vami este salutara si, cel putin deocamdata, un mare succes.

Kelemen Hunor îl compară pe Iohannis cu Ion Iliescu. „Cu derogare să meargă pe urmele lui”
Kelemen Hunor îl compară pe Iohannis cu Ion Iliescu. „Cu derogare să meargă pe urmele lui”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că actualul șef al statului, Klaus Iohannis, ar putea deveni senator, așa cum s-a întâmplat și cu Ion Iliescu, după ce i-a expirat mandatul de...
Elena Lasconi îl "înțeapă" pe Nicolae Ciucă. "Speram la o alianţă preelectorală cu un PNL condus de Ilie Bolojan"
Elena Lasconi îl "înțeapă" pe Nicolae Ciucă. "Speram la o alianţă preelectorală cu un PNL condus de Ilie Bolojan"
Elena Lasconi, candidatul USR pentru funcţia de preşedinte al României, a declarat, marţi seară, 17 septembrie, că şi-ar fi dorit o alianţă preelectorală cu PNL, care să fie condus de...
#coruptie vama, #scandal coruptie vamesi, #bani vamesi coruptie , #politie
  1. O altă crimă de război comisă de ruși. Prizonier de război ucrainean, executat în mod sadic. „Setea de sânge este de neînțeles”
  2. Oamenii de știință au descoperit o „a treia stare” dincolo de viață și de moarte. Ar putea „redefini moartea legală”
  3. Un nou motiv pentru care generația Z își dă demisia. „Cât o să mă plătiți?" 
  4. Încă un star mondial sare în barca lui Kamala Harris. După Taylor Swift și Eva Longoria, Billie Eilish o susține pe „adversara” lui Trump VIDEO
  5. Măsuri speciale pentru prevenirea focarelor de infecție din cauza inundațiilor. Precizările ministrului Sănătății
  6. „Nici n-am pierdut, nici n-am câştigat". Ce spune liderul UDMR despre postul de vicepreședinte al Comisiei Europene primit de România
  7. Vestea pe care lumea nu ar fi vrut s-o mai audă niciodată. Rusia e gata să reia testele nucleare. „Putem începe în orice moment"
  8. UPDATE Bărbatul acuzat că a provocat incendiul din Parlamentul României a fost prins. Primele declarații în fața anchetatorilor
  9. Soluțiile găsite de Ciolacu și Nicușor Dan pentru fluidizarea traficului din București. „Să stabilim un dialog permanent”
  10. Piromanul de la Palatul Parlamentului, „identificat”, dar de negăsit. Măsurile cerute de președintele Camerei Deputaților după incendiul provocat de suspect