Autoritatile de la Bucuresti au propus deja statelor europene sa trimita in Romania experti care sa lucreze cu vamesii si politistii de frontiera, propunerea fiind adresata la nivel bilateral si Germaniei, care a parut interesata de subiect, a declarat, pentru Ziare.com, seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu.
"Exista o propunere din partea Romaniei catre statele membre sa aducem experti. Ei pot sa lucreze impreuna cu politistii si vamesii nostri, dar doar in calitate de experti. Ei nu pot prelua exclusiv toate competentele vamii sau politiei de frontiera pentru ca ele deriva din calitatea de politist de frontiera, iar acestea sunt date prin lege.
Putem accepta ideea participarii unor experti in echipele politiei de frontiera, respectiv ale vamii, asa cum am propus si noi unor state membre. Nu am primit inca raspuns, dar ca idee de principiu nu a fost respinsa. Ramane sa negociem exact conditiile in care vor fi detasati acesti experti ai statelor membre", a spus Marian Tutilescu, marti, pentru Ziare.com.
Declaratia a fost data in contextul in care aproape 60 de vamesi si politisti de frontiera se afla de saptamana trecuta in arest preventiv, iar, marti, alti aproape 100 au fost ridicati de mascati, perchezitionati si dusi la DNA Bucuresti, acuzati fiind de coruptie.
Descinderi in 5 vami si zeci de perchezitii in 10 judete si Bucuresti
Toti cei 59 de vamesi si politisti din cazul Siret au fost arestati pentru 29 de zile
Liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat public ca va cere coalitiei de guvernare sa aduca la punctele de frontiera vamesi straini, care au "o alta mentalitate" si care trebuie sa fie platiti ca in tarile de origine.
"Nu putem inchide Romania. In cat timp credeti ca ii putem inlocui pe cei retinuti cu oameni care sa invete aceasta meserie? Solutia propusa de mine poate rezolva rapid chestiunea", a declarat Pambuccian pentru Gandul, adaugand ca indiferent cat de bine platiti ar fi vamesii romani acestia vor putea fi in continuare corupti, de vina fiind "o anumita mentalitate".
Intrebat cat de viabila este o astfel de solutie, seful departamentului Schengen a raspuns ca exista aceasta posibilitate, dar totul depinde de pozitiile pe care le vor adopta statele carora le-a fost adresata solicitarea.
"Noi am facut propunerea in cadrul Grupului de lucru Sch-Eval, dar, practic, fiecare stat membru raspunde in maniera in care doreste. Consiliul nu poate sa stabileasca reguli, participarea statelor membre este suverana", a explicat Marian Tutilescu.
O prima decizie s-ar putea lua la urmatorul Consiliu JAI, de pe 24 februarie, dar decizii bilaterale am putea avea si in afara acestuia, in conditiile in care Romania a facut deja propunerea directa Germaniei si o va adresa si Frantei sau Olandei.
"Noi am facut aceste propuneri si in format bilateral partenerilor nostri germani, avand in vedere ca avem in momentul de fata consilier german al ministrului. Deci putem extinde in varii domenii aceasta problema a consilierii. Important este ca si statele membre sa accepte acest lucru si speram ca o vor face. In esenta, ideea participarii unor experti este o idee buna, cel putin in opinia mea, cu mentiunea ca ei nu pot prelua atributiile politiei de frontiera sau ale vamii.
Mi-e greu sa estimez cand se va lua o decizie pentru ca ea apartine statelor membre, dar in format bilateral am cerut Germaniei si am transmis mesaje si catre Franta si catre Olanda. O vom face intr-un mod oficial in cadrul discutiilor din viitorul Consiliu JAI. Ne gandim la o astfel de abordare in format multilateral, in format de Consiliu", a mai declarat Marian Tutilescu, completand ca cei abordati au parut "interesati" de aceasta idee.