Romanilor nu le va fi dor de politistii dati afara - Sondaj

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 09:08
3320 citiri
Romanilor nu le va fi dor de politistii dati afara - Sondaj
Foto: Apropo.ro

Romanii nu sunt deloc impresionati de disponibilizarile planuite de ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas.

Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Ziare.com, cei mai multi dintre respondenti nu vor duce dorul politistilor, dupa ce acestia vor fi dati afara.

Astfel, 68,45 la suta dintre cititorii Ziare.com care au raspuns la sondaj afirma ca nu vor duce dorul politistilor disponibilizati, iar 24,68 spun ca le vor simti lipsa.

Pe de alta parte, 6,87 la suta dintre respondenti afirma ca nici macar nu ii intereseaza subiectul.

Sondajul a fost realizat in perioada 08.06.2011 - 15.06.2011 si peste 3.000 de cititori ai site-ului Ziare.com si-au exprimat parerea.

Veti duce dorul politistilor concediati? - Sondaj Ziare.com

Disponibilizarile din MAI, avizate de Guvern

Guvernul a adoptat, in sedinta de joi Ordonanta de Urgenta prin care vor fi facute disponibilizarile din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, dar si amanarea procedurilor de incadrare in unitatile MAI a tinerilor absolventi ai scolilor de politie.

Pana la sfarsitului anului vor fi facute 7.800 de disponibilizari in MAI.

Actul normativ prevede acordarea ajutorului pentru politistii si cadrele militare care inceteaza raporturile de munca cu MAI sau trec in rezerva, din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Igas: Disponibilizarile din MAI nu vor afecta securizarea frontierelor

Potrivit dispozitiilor, daca persoanele in cauza sunt apte de munca, dar nu se pot incadra din lipsa de locuri de munca corespunzatoare pregatirii, beneficiaza de plata unui ajutor, stabilit in raport cu vechimea efectiva in calitate de personal militar/politist, calculat in functie de salariul functiei de baza avut in luna schimbarii pozitiei de activitate (50% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva cuprinsa intre 1 si 5 ani, 55% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva cuprinsa intre 5 si 15 ani inclusiv, respectiv 60% din salariul functiei de baza, la vechime efectiva de peste 15 ani).

Cati vor fi dati afara?

La inceputul lunii iunie, ministrul Traian Igas a anuntat ca 10.000 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor vor pleca, iar disponibilitarile vor avea loc in urmatoarele doua luni.

Oficialul a precizat ca numarul angajatilor din aparatul central al MAI va scadea, pentru prima oara in ultimii 20 de ani, sub 1.000.

Practic, numarul posturilor radiate din MAI este de 30.000, insa doar aproximativ 10.000 sunt ocupate efectiv. Potrivit unui document publicat saptamana trecuta in presa, din aparatul central al ministerului vor fi restructurate 212 posturi, din care 170 ocupate.

Din acestea, 18 posturi sunt de conducere. Din IGPR vor fi restructurate aproape 2.400 de posturi, din care aproape 1.400 posturi ocupate. Jandarmeria va restructura 3.500 de posturi, dintre care 2.200 incadrate.

La Politia de Frontiera vor disparea 2.200 de posturi, dintre care 1.900 incadrate. Si Pompierii vor ramane fara 4.800 de posturi, dar concret vor fi disponibilizati 2.100 de pompieri.

"Examen" pentru concediere

Concedierile preconizate de guvernanti ar putea avea loc in unor examinari, astfel incat cei mai "slabi" angajati sa fie restructurati.

Solutia ar fi fost agreata si de reprezentantii sindicatelor, care s-au intalnit marti cu oficialii Ministerului de Interne intr-o noua runda de negocieri, potrivit unor surse din MAI citate de cotidianul Puterea.

In urma discutiilor, s-a stabilit de principiu sa se infiinteze comisii de examinare la nivelul fiecarui birou, compartiment sau serviciu, comisii din care vor face parte seful nemijlocit al politistului examinat si superiorul acestuia pe linie ierarhica.

Sindicalistii au cerut ca din comisie sa faca parte si o a treia persoana, precum un specialist in domeniul in care activeaza politistul examinat sau un membru al Corpului National al Politistilor.

Reprezentantii Ministerului nu au si-au dat deocamdata acordul pentru aceasta propunere, astfel ca discutiile urmeaza sa fie reluate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#disponibilizari politisti, #politisti dati afara, #Igas politisti dati afara , #politie