Seful DGA Catalin Ionita a plagiat in teza de doctorat. Ce sanctiune a primit

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 17:49
7728 citiri
Seful DGA Catalin Ionita a plagiat in teza de doctorat. Ce sanctiune a primit
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Catalin Ionita, care este seful Directiei Generale Anticoruptie din MAI, a plagiat in teza de doctorat, iar Comisia de Etica si Deontologie Universitara a Acadmiei de Politie il obliga sa refaca integral capitolul in care si-a insusit tezele altora.

Ionita a plagiat 9,22% din cele 7840 de randuri ale lucrarii sale de doctorat, "Criminogeneza infractiunilor cibernetice", a decis Comisia de Etica si Deontologie Universitara a Acadmiei de Politie, care l-a sanctionat cu avertisment scris, obligandu-l sa refaca integral capitolul Vll al lucrarii, in care a plagiat.

"In urma analizei tezei de doctorat cu titlul "Criminogeneza infractiunilor cibernetice" sustinuta de domnul Alexandru Catalin IONITA in cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" in anul 2012, coordonator stiintific prof. univ. dr. STEFANIA GEORGETA UNGUREANU, Comisia de Etica si Deontologie Universitara a constatat: Savarsirea abaterii prevazute de art. 21 alin. 2 lit a, din Legea nr. 206/2004, in intelesul dat termenului de art. 4 alin. 1, lit d din acelasi act normativ, respectiv un numar de 723 de randuri (8676 cuvinte) care sunt in proportie de 100% similare cu paragrafe din articolele atribuite domnului Horatiu Dan Dumitru. Lucrarea are 7840 de randuri care insumeaza un numar de 94.080 de cuvinte. Aceste paragrafe insumeaza un procent de 9,22% de randuri din totalul lucrarii, procentul fiind similar si in ceea ce priveste numarul de cuvinte.

Avand in vedere ca procentul de similitudine constatat este de 9.22%, situandu-se asadar mult sub procentele de similitudine practicate a fi admise in domeniul de doctorat Ordine Publica si Siguranta Nationala, de catre CNATDCU in prezent, precum si faptul ca in Regulamentul Scolii Doctorale in vigoare la momentul sustinerii tezei de catre dl. Alexandru Catalin Ionita nu se specifica un procent de similitudine admis, dar nici nu se indica "toleranta zero" pentru aceste situatii (adresa nr. 4495491 din 19.02.2019 a Departamentului de Studii Doctorale), apreciem ca, in cazul de fata, propunerea unei sanctiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificata ca nerespectand cerinta proportionalitatii", se arata in decizia comisiei, adoptata in unanimitate in data de 16 aprilie si facuta publica joi.

Agentia News.ro este cea care a relatat, la inceputul lunii decembrie 2018, ca o parte din capitolul VII al lucrarii de doctorat a sefului Directiei Generale Anticoruptie Catalin Ionita, intitulata "Criminogeneza infractiunilor cibernetice" si sustinuta in 2012, este identica unui fragment dintr-un articol cu titlul "Probleme juridice privind continuturile negative din Internet" aparut in 2003 intr-o publicatie juridica.

Chestorul Catalin Ionita afirma atunci ca a facut totul cu buna credinta, ca cele mai multe texte sunt scrise de el, iar restul sunt preluate din materialul bibliografic si ca lucrarea sa este conforma standardelor de la momentul prezentarii si sustinerii ei.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#plagiat Catalin Ionita Academia de Politie , #politie