Seful Politiei Romane devine secretar de stat si va fi numit de premier

Marti, 27 Mai 2014, ora 13:26
4761 citiri
Seful Politiei Romane devine secretar de stat si va fi numit de premier

Seful IGPR devine secretar de stat si urmeaza sa fie numit direct de primul ministru, dupa ce Camera Deputatilor, ca for decizional, a votat marti un proiect de lege initiat de Guvern.

In favoarea proiectului de lege s-au pronuntat 184 de deputati, arata Realitatea Tv.

"Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general cu rang de secretar de stat, numit prin decizia primului-ministru, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, dupa consultarea Corpului National al Politistilor", se arata in proiectul de lege al Guvernului.

Modificarea a fost adoptata si de catre Senat si a primit aviz favorabil si din partea Comisiei de aparare a Camerei, dar a starnit dezbateri aprinse in Parlament, partidele din Opozitie spunand ca Romania e singura tara din Europa in care seful Politiei primeste un rang politic.

Ludovic Orban: Victor Ponta pune bazele unui stat politienesc - Interviu

Intr-un interviu pentru Ziare.com, deputatul liberal Ludovic Orban declara ca Victor Ponta "pune bazele unui stat politienesc, care incearca sa adune toate serviciile de informatii, politia, politia de frontiera in subordinea lui directa".

Si alti parlamentari ai partidelor de opozitie au criticat initiativa Guvernului.

"In actuala organizare a Ministerului Internelor e un secretar de stat care coordoneaza ordinea publica si subordoneaza si IGPR. In momentul in care vom face doua functii de acelasi nivel - secretar de stat - cred ca din punct de vedere al functionarii ministerului se pot crea probleme, cum e relatia dintre presedinte si premier. De aceea grupul PNL propune retrimiterea la comisie pentru dezbatere suplimentara", spunea liberalul Victor Paul Dobre, fost ministru de Interne, in la momentul dezbaterilor generale, la inceputul lunii mai.

Si liderul deputatilor PDL, Gheorghe Tinel, condamna intentia de politizare a functiei de sef al Politiei Romane.

"Nu puteti, dragi pesedisti, sa politizati, eu cred ca functia asta, asa cum a fost gandita in 2002, apolitica, si nu o puteti duce in sfera politica. Stim din practica faptul ca atunci cand puterea pesedista vrea, se si intampla, dar oare limita nu aveti? Care e urgenta, care e necesitatea tranformarii acestei functii intr-una politica?", spunea si Gheorghe Tinel.

Pozitia Guvernului a fost aparata de liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, care a spus ca, de fapt, in acest fel, seful Politiei va avea o pozitie de egalitate in raport cu alti conducatori de institutii cu rang de secretar de stat.

"Acesta va fi numit cum e numit si acum, nu vad de unde e politizarea. Vrem sa intarim puterea sefului Politiei Romane. Romania e stat care are nevoie, in momentul acesta de criza, de responsabilitate in gestionarea activitatii de siguranta a cetateanului", spunea Marian Neacsu.

arian

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...