Si Politia reactioneaza dupa decizia CCR privind interceptarile: Cere 30 de milioane de euro si 1.000 de posturi noi

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 21:45
3945 citiri
Si Politia reactioneaza dupa decizia CCR privind interceptarile: Cere 30 de milioane de euro si 1.000 de posturi noi
Foto: Facebook/Politia Romana

Politia Romana estimeaza ca, pentru realizarea supravegherii tehnice urmare a deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile, are nevoie de 30 de milioane de euro si 1.000 de posturi noi.

In acest moment, prin structurile sale specializate, Politia Romana asigura parchetelor suport informativ, tactic-operational si tehnico-operativ specializat, in instrumentarea dosarelor penale, arata institutia intr-un comunicat citat de News.ro/

Dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale, Politia arata ca a stabilit, impreuna cu Parchetul General, masurile necesare pentru continuarea activitatilor specifice derulate in dosarele penale.

DNA cere 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

De asemenea, Politia Romana a realizat o evaluare preliminara a activitatilor estimate a se desfasura, sens in care au fost identificate urmatoarele necesitati: suplimentarea cu 1.000 de posturi a structurii organizatorice a Politiei Romane, care sa gestioneze infrastructura tehnica suplimentara si sa desfasoare activitati specifice, achizitionarea de echipamente I.T., de comunicatii, autovehicule de diferite tipuri, precum si alte elemente de tehnica-operativa si realizarea unor programe de pregatire profesionala care sa asigure ca acesti politisti dobandesc cunostintele necesare.

Suma totala astfel estimata se ridica la aproximativ 30.000.000 de euro, arata Politia Romana.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

Curtea Constitutionala a decis, pe 16 februarie, ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de procedura penala, potrivit caruia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutional.

Decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia este neconstitutional articolul din Codul de procedura penala in baza caruia se faceau interceptari de catre SRI in cercetari penale, se aplica dosarelor aflate pe rol, conform motivarii CC publicate miercuri.

Reactia Ministerului Public dupa decizia CCR privind interceptarile facute de SRI

DNA a cerut miercuri suplimentarea bugetului cu aproape 10,5 milioane de euro, pentru a putea sa achizitioneze tehnica de interceptare si a detasa 130 de ofiteri care sa se ocupe de supravegheri operative si inregistrari ambientale. Activitatea DNA ar putea reveni la standardele din prezent in aproximativ doi ani dupa asigurarea acestor resurse, au precizat reprezentantii parchetului anticoruptie.

Si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cere infiintarea unui serviciu tehnic, prin OUG, pentru a putea continua activitatile de supraveghere din dosarele penale. Directia vrea suplimentarea bugetului cu peste 20 de milioane de euro pentru echipamente tehnice si detasarea a 200 de politisti.

DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, declara marti, inainte de publicarea motivarii deciziei CCR, ca va promova o ordonanta de urgenta care sa prevada ca infrastructura pentru interceptari poate fi utilizata de politisti si procurori, apreciind ca "singura solutie e sa folosim infrastructura asigurandu-ne ca personalul e abilitat de a face cercetare penala".

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...