Sindicatele i-au cerut lui Tudose sa angajeze 4.000 de politisti si sa cumpere urgent 10.000 de masini

Luni, 24 Iulie 2017, ora 12:55
12825 citiri
Sindicatele i-au cerut lui Tudose sa angajeze 4.000 de politisti si sa cumpere urgent 10.000 de masini

Liderii sindicatelor din politie s-au intalnit, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Tudose, caruia i-au prezentat problemele cu care se confrunta si i-au adresat mai multe solicitari, inclusiv sa se angajeze cel putin 4.000 de oameni si sa se achizitioneze "10.000 de autoturisme urgent".

Intalnirea a avut loc dupa ce un tanar politist, aflat singur in patrulare de noapte, a fost injunghiat mortal intr-o gara din Suceava.

La iesirea de la intrevedere, Iulian Surugiu, liderul Sindicatului National al Agentilor de Politie (foto), a declarat ca i s-au prezentat premierului problemele cu dotarea si i s-a cerut sa se achizitioneze 10.000 de autoturisme "urgent".

"Urgent insemna o luna-doua, altfel vom iesi in strada si nu cred ca isi doreste nimeni acest lucru", a atentionat Surugiu.

De asemenea, acesta a spus ca s-a discutat si despre Ghidul Politistului, care trebuie pus la punct, dar si despre faptul ca "absolventii care au terminat si au absolvit o scoala militara de politie sa reusim sa ii incadram anul acesta, in 2017".

Intrebat de jurnalisti cate posturi vor fi deblocate pentru angajari, liderul sindical a raspuns: "Cate avem nevoie".

"Sindicatul national al agentilor de politie a cerut sa avem 4.000 de oameni angajati. Dansul a fost de acord cu noi si chiar sa ne dea mai multi", a dezvaluit Surugiu, in conditiile in care Guvernul a blocat recent angajarile in administratia centrala.

Totodata, s-a discutat si despre o "reforma in cadrul Politiei", dar si despre o salarizare mai buna. "Am discutat si se rezolva, ca o fi 2-5%, se rezolva", a dat el asigurari.

"Va trebui sa gasim mai multi oameni in strada. Sunt putini politisti in strada, multi in birouri", a mai punctat liderul sindical.

Iulian Surugiu a mai dezvaluit ca i s-a cerut premierului Tudose sa solicite la randul sau Parchetului General si Ministerului de Interne "sa faca o situatie a dosarelor penale existente in Romania si acolo unde au depasit un termen rezonabil, cat o sa considere premierul (3-6 luni), sa cerem explicatii".

"Unele sunt complexe, dar aceste dosare care nu sunt rezolvate in termen rezonabil duc catre coruptie", a argumentat liderul sindical.

Intrebat de jurnalisti daca a fost abordat si subiectul patrulelor, Iulian Surugiu a reamintit ca "exista un ordin care spune ca patrula e formata din 2 politisti", asa ca s-a solicitat ca "politistul de serviciu sa nu mai fie de unul singur".

Pe de alta parte, Surugiu a mai afirmat ca i-a semnalat premierului Tudose ca "Politia Romana trebuie sa intre intr-un proces de pregatire".

"Perceptia cetateanului e aceea ca avem o politie nepregatita", a adaugat el.

Iulian Surugiu a spus ca nu i s-a dat termen premierului pentru rezolvarea tuturor problemelor semnalate.

"Avem legi care trebuie refacute din scoarta in scoarta (...) Nu am dat termen ca nu imi permit, dar in 2 luni toate aceste lucruri ar trebui sa se intample", a conchis liderul sindical.

Ce promite premierul Tudose

Intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, premierul Mihai Tudose precizeaza ca subiectele principale abordate cu sindicatele au fost noul Statut, necesarul de personal, dotarea si asigurarile medicale.

Seful Executivului a subliniat ca este necesar un Statut al politistului, un aspect important fiind schimbarile cu privire "la asigurarea medicala, astfel incat aceasta sa fie in concordanta cu riscurile pe care le presupune profesia de politist".

In privinta solicitarilor cu privire la dotari, premierul "va prezenta in scurt timp o solutie, urmare a unei analize cerute ministrului Afacerilor Interne, si care sa tina cont de constrangerile bugetare", se precizeaza in comunicat.

"In ceea ce priveste necesarul de personal, premierul a mentionat ca rolul Comitetului interministerial constituit joi, printr-o ordonanta adoptata de Guvern, este tocmai acesta de a audita posturile din administratie, inclusiv pe cele din politie, si de a veni cu solutii astfel incat in fiecare domeniu sa existe eficienta a personalului.

Totodata, prim-ministrul s-a aratat deschis la propunerea reprezentantilor Sindicatului National al Agentilor de Politie din Romania de a flexibiliza modul si perioada de scolarizare a agentilor de politie astfel incat promovarea in cariera sa se faca treptat si sa se bazeze si pe activitatea practica la locul de munca", se mai arata in comunicatul primit de la Guvern.

Pe de alta parte, referitor la salarizare, premierul anunta ca a cerut ministrului Muncii si ministrului de Interne "o analiza si solutii cu privire la solicitarea lor de majorare a salariilor".

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...