Sindicatul Politistilor acuza: Oamenii partidului iau bani din contrabanda cu tigari

Marti, 08 Februarie 2011, ora 09:33
5796 citiri
Sindicatul Politistilor acuza: Oamenii partidului iau bani din contrabanda cu tigari
Foto: Arhiva

Sindicatul Politistilor acuza personaje din lumea politica, fara a da nume, ca sunt beneficiarii finali ai sumelor colectate in vami drept spaga pentru a permite contrabanda cu tigari.

Actiunile autoritatilor din ultima saptamana, prin care au fost retinuti zeci de politisti de frontiera si vamesi pentru fapte de coruptie, reprezinta episodul "sacrificarea pionilor", iar cei mai multi bani ajungeau la lideri de sindicat ori partide politice, sustine Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex".

"Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat si centralizat cu destinatie catre persoane care finanteaza partidul, prin exceptie, catre persoane politice conform negocierii in cadrul partidului", se arata intr-un comunicat de presa al Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", remis marti dimineata Ziare.com.

Documentul precizeaza, de asemenea, ca sumele pot proveni din colecta zilnica a micului trafic si a marfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum si din diferenta de incadrare tarifara. De asemenea, sume importante de bani sunt platite sub forma de abonament sau finantare a campaniilor electorale.

Pe de alta parte, promovarea temporara a sefilor de tura, a sefilor de vama si a directorilor de regionale, permutari de lucratori vamali prin indepartarea unora si aducerea altora, aducerea in functii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunostinte in ceea ce priveste legislatia vamala, mutarea lucratorilor vamali fara decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare, indepartarea, schimbarea din functii sau destituirea lucratorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli savarsite de firme protejate reprezinta elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna functionare a sistemului, sustine Pro Lex.

Pro Lex compara cazul de coruptie din punctele de frontiera cu o tabla de sah si face o schema a actorilor implicati.

Astfel, potrivit comunicatului, lucratorii vamali reprezinta pionii, sefii de tura, sefii de vama, liderii de sindicat sunt caii de pe tabla de sah, liderul de sindicat este coordonatorul sau nebunul, iar seful ANV si directorii directiei supraveghere vamala, proceduri, resurse umane reprezinta tura.

Descinderi in 5 vami si zeci de perchezitii in 10 judete si Bucuresti

Regina, cea mai importanta piesa de pe tabla de sah, este reprezentata de partidul politic, membrii importanti din partid care pot decide numirea sefului si directorilor ANV si ANAF, se mai arata in comunicat.

"Ceea ce ajunge la populatie este doar ceea ce rezulta din dispute politice, dar, de cele mai multe ori, cu finalitate doar sub aspectul ascensiunii sau decaderii politice. Prin exceptie, pot fi sacrificati 'pionii', rareori 'caii' si niciodata alte piese", se arata in incheierea documentului.

Eveniment Quarterly Report

Avertismentul lui Nicolae Ciucă privind riscul discursurilor extremiste: ”Populismul pune în pericol drepturile civile ale tuturor”
Avertismentul lui Nicolae Ciucă privind riscul discursurilor extremiste: ”Populismul pune în pericol drepturile civile ale tuturor”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi, 28 septembrie, în cadrul Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei care are loc la...
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
#descideni vama, #coruptie vami politisti frontiera , #politie
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Nu sunt ACUZE - sunt FAPTE REALE...Are dreptate SINDICATUL - dar de ce nu da si nume ...