Un șofer care a gonit spre maternitate cu nevasta gata să nască a fost lăsat fără permis de polițiști. Ce a decis Instanța

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 11:53
8641 citiri
Un șofer care a gonit spre maternitate cu nevasta gata să nască a fost lăsat fără permis de polițiști. Ce a decis Instanța

Un șofer din Iași care își ducea soția gravidă la maternitate pentru a naște, a condus cu viteză și a fost oprit de un echipaj de poliție.

În ciuda explicației date polițiștilor, ieșeanul a rămas fără carnet pentru 90 de zile și a primit o amendă de 1.305 lei.

„Prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției din data de 20 decembrie 2019, petentul a fost sancționat contravențional pentru faptul că, la data menționată, pe DJ 208, în localitatea Luncași, județul Iași, a condus autoturismul marca Audi, pe un sector cu limită de viteză de 50 km/h, cu viteza de 132 km/h. Petentului i-a fost dată o amendă contravențională în cuantum de 1.305 lei și măsura suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. Procesul-verbal de constatare a contravenției a fost semnat de către petent, cu mențiunea: «Mă grăbesc deoarece naște soția!»”, au menționat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Bărbatul a contestat în instanță decizia luată de polițiști în cazul său. Inițial, Judecătoria Pașcani a admis plângerea formulată de ieșean. Ulterior, IPJ Iași a formulat un apel, considerând că decizia nu a fost una corectă.

În cele din urmă, șoferul a pierdut procesul intentat Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

„Instanța admite apelul formulat de IPJ Iași împotriva sentinței civile din 29 ianuarie 2021 a Judecătoriei Pașcani, sentință pe care o schimbă în tot. Respinge plângerea contravențională formulată de petentul Eduard Radu Antipa, în contradictoriu cu intimatul IPJ Iași, ca neîntemeiată. Menține procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor din 20 decembrie 2019, emis de IPJ Iași. Definitivă”, au menționat judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.

În fața instanței, șoferul a precizat că starea de pericol a fost reprezentată, în cazul său, de starea de graviditate a soției sale, însărcinată în 31 de săptămâni, așa cum rezultă din adeverința medicală depusă la dosar.

„Deși soția petentului nu a născut în ziua săvârșirii contravenției de petent, instanța reține că aceasta, în momentul declanșării posibilului travaliu, se afla în județul Neamț, sarcina sa fiind urmărită și monitorizată în cadrul unei clinici private din Iași. Instanța a reținut că petentul s-a prezentat în cursul aceleiași zile, împreună cu soția sa, la serviciul de urgență al Maternității «Cuza Vodă», din Iași, unde aceasta a fost consultată de un medic specialist de obstetrică-ginecologie”, au constatat judecătorii ieșeni, potrivit bzi.ro.

Aceștia au explicat că, deși existența pericolului este una dovedită, iminența acestuia nu a fost probată, întrucât soția șoferului nu a născut în ziua respectivă.

„Instanța a apreciat că sancțiunea reprezentată de cele 9 puncte-amendă aplicate, concretizate în cuantumul de 1.305 lei, reprezentând minimul prevăzut de lege, este proporțională cu gradul de pericol social al faptei contravenționale săvârșite. În această apreciere, instanța are în vedere faptul că încălcarea limitei legale de viteză este principala cauză care duce la producerea de accidente rutiere și că o astfel de conduită reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic”, au concluzionat magistrații ieșeni.

Citeste si:
UEFA a amendat CFR Cluj cu 200.000 de euro. Alte 7 cluburi au fost sancționate
UEFA a amendat CFR Cluj cu 200.000 de euro. Alte 7 cluburi au fost sancționate
Prima Cameră a Corpului UEFA de Control Financiar al Cluburilor a anunţat, vineri, 3 decembrie, o sancţiune în cazul grupării CFR Cluj. Campioana en titre din Liga 1 a primit o amendă de...
Petrecere cu manele lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul Iașiului. Participanții riscă dosar penal VIDEO
Petrecere cu manele lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul Iașiului. Participanții riscă dosar penal VIDEO
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, monument istoric, situată în centrul Iașiului, a fost scena unei petreceri în toată regula de Ziua Națională a României, manelele...