Zeci de politisti din Bucuresti, saltati de mascati - luau mita de la soferi si prostituate

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 06:50
9079 citiri
Zeci de politisti din Bucuresti, saltati de mascati - luau mita de la soferi si prostituate

Ofiterii DGA au descins, marti dimineata, la locuintele a zeci de politisti din Bucuresti, precum si la Sectiile 1 si 3 Politie unde lucreaza acestia, agentii fiind suspectati de luare de mita de la soferii din trafic, dar si de la prostituate.

Ancheta vizeaza zeci de agenti de la Sectiile 1 si 3 Politie din Bucuresti, potrivit televiziunilor de stiri.

Primii politisti vizati de descinderile care au avut loc la Sectiile 1 si 3 Politie au fost adusi la sediul central al Directiei Generale Anticoruptie, pentru audieri, anunta Newsin.

De altfel, toti agentii suspectati de luare de mita vor fi dusi, in urma perchezitiilor, la sediul DGA.

Unul dintre agentii de politie de la Sectia 1 din Capitala, suspectat de luare de mita, nu s-a prezentat la serviciu, acesta fiind cautat, la aceasta ora, de ofiterii DGA, pentru a fi audiat.

Cei peste 30 de agenti de politie, majoritatea de la ordine publica, care aveau competente si pe linie rutiera, sunt suspectati ca au luat mita de la soferi prinsi in trafic fara ITP valabil.

Spaga la politie: Sindicalistii acuza salariile mici si setea de senzational a DGA

In aceste cazuri, politistii negociau cu soferul, care, daca era dispus sa plateasca o anumita suma agentului, scapa cu o amenda pentru o abatere de cele mai multe ori inexistenta, desi sanctiunea pentru lipsa avizului ITP este ridicarea placutelor de inmatriculare si imposibilitatea de a mai circula.

Anchetatorii au informatii ca o parte din agentii de politie vizati de perchezitiile de marti dimineata ar fi luat bani sub forma de taxa de protectie de la prostituate din centrul Capitalei, pentru a nu le amenda, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

De asemenea, sursele citate au precizat ca anchetatorii au probe in cazul a 28 de agenti de la cele doua sectii din Capitala, insa numarul celor care vor fi audiati se ridica la peste 40, printre care se numara si persoanele de la care politistii ar fi luat mita.

Dupa audieri se vor cere ordonante de retinere, dupa care procurorii vor decide daca se impune sau nu arestarea preventiva.

Cat politistul moare de foame, e normal sa isi puna in pericol existenta pentru 50 de lei

Toader Paraschiv, secretar general al SNPPC (sindicatul politistilor), a acuzat, la Realitatea Tv, modul in care "colegii mei de la DGA vin cu asemenea practici, din setea de senzational".

"In situatia in care se va dovedi ca au primit bani pentru a nu-si face datoria, politistii vor face inchisoare. (...) Daca se ofera posibilitatea sa fie condamnata o persoana nevinovata, aici avem de-a face cu setea de senzational.

Este un stigmat aruncat pe profesia de politist, nu ar trebui sa asistam la asemenea practici. Cercetarile au inceput de luni de zile, puteau fi chemati la audieri, nu era nevoie sa se apeleze la asemenea practici. Sper sa fie un semnal pentru toti colegii mei ca trebuie sa ne facem datoria", a declarat Paraschiv.

"Trebie sa luptam cu totii pentru curatirea sistemului, pentru ca exista si in acest domeniu oameni care calca pe bec. Cei care au gresit trebuie sa plateasca, nu exista nicio scuza. Daca s-a taiat un salariu, trebuie sa luptam cu mijloacele legale", a comentat pe marginea acestui subiect si Razvan Bordeianu, vicepresedinte Sedlex, intr-o interventie la Antena 3.

Ioan Surugiu, presedintele SNAP, a avertizat ca in urmatoarea perioada vor mai aparea si alte cazuri de acest fel, punand coruptia politistilor pe seama salariilor mici.

"In scurt timp, vor aparea si alte cazuri. Se stia, cat de cat, de aceasta problema. Daca anul trecut nu se taia 25%, daca acesti copii nu ar avea atatea rate la banci si daca salariul politistului ar fi fost decent, sigur nu aveam de-a face cu asemenea situatii.

Vor mai exista cazuri de coruptie si in alte orase, resedinte de judet, dupa datele noastre. Politia a intrat de mai mult timp intr-un con de umbra, imaginea Politiei a fost afectata si anul trecut, cu lotul de vamesi, despre care nu s-a dovedit ca ar fi vinovati", a mentionat Surugiu.

Florin Vilnei, presedintele Pro Lex, ia apararea politistilor si sustine ca acestia au cedat tentatiilor, din cauza salariilor foarte mici.

"Cat politistul moare de foame, e normal sa isi puna in pericol existenta pentru 50 de lei, de dragul familiei sale (...) Un politist trebuie sa acopere activitatea a doi politisti, din cauza deficitului de personal. Trebuie sa il motivezi pe om, cu ce il motivezi? Tentatiile sunt foarte mari, cedeaza la presiuni. Politistii si-au pus existenta in joc pentru sume derizorii - 20, 50 de lei. Asta inseamna ca exista probleme grave in Ministerul de Interne", a apreciat liderul Pro LEx.

Si Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Romane, a comentat cazul politistilor saltati de mascati, apreciind ca aceste actiuni arata ca institutiile statului isi fac treaba.

"Aceasta actiune nu face decat sa arate opiniei publice ca Politia Romana isi face curatenie in propria institutie. Ori de cate ori vor exista asemenea cazuri, conducerea IGPR va dispune, alaturi de alte institutii, astfel de actiuni", a comentat Ciocan la Realitatea Tv.

Politistii, monitorizati de mai multe luni

Anchetatorii au inceput cercetarile in acest caz in urma cu mai multe luni, dupa ce au primit informatii de la conducerea Politiei Capitalei si de la IGPR. Politistii au fost monitorizati timp de mai multe luni.

Ofiterii DGA au avut infiltrati agenti sub acoperire pentru a proba activitatile ilicite ale agentilor bucuresteni.

Actiunea demarata marti dimineata este coordonata de directorul general al DGA, chestorul Jenica Arion.

Ofiterii DGA au desfasurat aceasta ancheta in colaborare cu procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mita politie Bucuresti, #descinderi politie Capitala, #perchezitii locuinte politisti Bucuresti , #politie