Spovedania unui tortionar: Noi eram Dumnezeii inchisorilor, jucam carti pe sicriele preotilor

Vineri, 16 August 2013, ora 21:55
11597 citiri
Spovedania unui tortionar: Noi eram Dumnezeii inchisorilor, jucam carti pe sicriele preotilor
Foto: Adevarul

Ioan Chertitie, unul dintre primii tortionari ai Romaniei, a povestit recent despre ororile pe care le-au trait victimele sale in ultimele clipe de viata.

Tortionarul a relatat povestea mortii fostului premier Iuliu Maniu, una dintre victimele care i-au trecut prin maini si care a fost supus unor chinuri crunte inainte de a pierde lupta.

"In dimineata zilei in care a murit a fost luat si bagat in caruta care ii transporta la cimitirul saracilor si realmente a fost aruncat intr-o groapa plina cu apa, ca un sac de cartofi", a declarat tortionarul Chertitie la Romania TV.

Ioan Chertitie a fost angajat al sistemului penintenciar si, ulterior, sef de sectie la Penitenciarul Baia Mare, dar spune "cu toata sinceritatea" ca daca ar fi sa dea timpul inapoi, "tot meseria asta si-ar alege-o". "As face-o asa cum am inteles-o mai tarziu", a mai spus tortionarul.

Dezvaluirile victimelor unui alt tortionar: Ne spunea ca ne trimite in plic acasa

"Ma vedeam pe sectia de detinere cum il privesc dispretuitor, cu un suras ticalos in coltul buzelor. Apoi incep sa ii aplic nenumarate lovituri de baston peste fata, spate, maini si picioare. Cu sete si cu ura. Cu nemarginita ura. (...)

Ne-am crezut Dumnezei. Noi am fost Dumnezeii. Ma simteam stapan peste timp. Pe aceasta sectie paseam tantos, cu o oarecare satisfactie pentru ca stiam ca detinutii se tem de mine. Si asta era o satisfactie extraordinara. Ma bucuram ca ma urasc, asta o simteam din privirile lor cand mergeau la munca. Eram o adevarata teroare", a relatat batranul.

De asemenea, angajatul uneia dintre inchisorile mortii povestea ca atunci cand printre victimele care isi dadeau duhul in inchisoare se numara cate un preot, pe sicriul din camera in care erau pusi "supraveghetorii jucau carti si se distrau".

"Noi, supraveghetorii, eram ca niste caini dresati. Am fost invatati sa uram din toata fiinta noastra detinutul, hotul si, nu de putine ori, cu acest baston de cauciuc, 'negrocalminul', cum il numeam noi, supraveghetorii, am batut de nenumarate ori detinutii de pe aceasta sectie. Eram la un moment dat ca un morfinoman care isi cauta drogul. Asa imi cautam eu victimele", a povestit tortionarul Ioan Chertitie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ioan Chertitie tortionar marturie, #declaratii tortionari inchisori comuniste, #tortionari victime penitenciare , #politie