Cum vor arăta noile uniforme ale polițiștilor. ”Avem promisiunea că se va merge pe modelul care seamănă cu uniforma polițiștilor belgieni”

Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 21:42
10141 citiri
Cum vor arăta noile uniforme ale polițiștilor. ”Avem promisiunea că se va merge pe modelul care seamănă cu uniforma polițiștilor belgieni”
Poliția Română FOTO: Facebook/ Poliția

După ani de zile de dezbateri privind hainele polițiștilor se pare că Ministerul de Interne s-a hotărât, în sfârșit, cum va arăta vestimentația oamenilor legii.

Pe 22 noiembrie a fost lansat în dezbatere publică Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor.

Uniforma Poliției amânată la fiecare schimbare de șefi

Șeful sindicatului Europol al polițiștilor, Cosmin Andreica, a explicat pentru Ziare.com de ce a durat atât de mult până când MAI s-a hotărât cum să fie uniforma de poliție.

”Noi vorbim despre schimbarea uniformei de ani de zile, de pe vremea ministrului Carmen Dan. Și nici acum nu putem vorbi despre designul final al uniformei polițiștilor care o va înlocui pe cea veche.

Atunci au fost luate câteva modele de uniforme de la polițiile europene. Colegii noștri de la logistică și de la alte structuri au întocmit documentația specifică, au făcut teste, inclusiv Institutul de Cercetare a Pielăriei și Textilelor a fost implicat în acest proces.

Și când s-a ajuns spre finalizarea designului și a tipurilor de materiale folosite ”a picat” Carmen Dan.

Atunci toată strădania colegilor noștri care s-au implicat în acest demers s-a dus pe apa sâmbetei. Nu a fost munca ministrului Carmen Dan ci doar voința ei politică. De atunci toți miniștrii care au venit, inclusiv inspectorii, au vrut să schimbe câte ceva la uniformă. Astfel că procesul este reluat de fiecare dată”, a explicat sindicalistul.

El a mai explicat că ”s-a renunțat constant la fiecare dintre proiectele promovate de fiecare conducere a MAI sau a Poliției Române. În cele din urmă, anul trecut, când a fost stare de urgență și au mai fost aduse în discuție dotările, au fost achiziționate pistoale, s-au adus în discuție și uniformele.

În luna septembrie am avut Comisia de Dialog Social în urma căreia trebuia să fie promovată Hotărârea de Guvern. Nu s-a întâmplat acest lucru. Abia săptămâna trecută a fost pus în transparență decizională”.

Se pare însă că ar fi fost vorba despre rezistența unor firme care trebuiau să realizeze aceste uniforme și care s-au temut că își vor pierde beneficiile.

Încă nu se știe exact cum va arăta noua uniformă a Poliției

”Prin Ordinul de Ministru se stabilesc în mod concret modelele de uniformă, materialele, etc. Iar nici în acest moment nouă nu ne-a fost prezentat modelul agreat de către Poliția Română.

Pe noi ne interesează calitatea materialelor. Să fie tehnice, tactice și potrivite pentru mediul și circumstanțele în care își desfășoară polițiștii activitatea.

În document se precizează însă că va exista o perioadă tranzitorie de 2-3 ani de zile.

Însă acum avem promisiunea că se va merge pe unul dintre modelele agreate, respectiv cel care seamănă cu echipamentul de poliție al celor din Belgia”.

Așa ar trebui să arate uniforma de polițist

FOTO: Sindicatul Europol

”Ca elemente de noutate ce vor intra în componența noilor uniforme de serviciu se regăsesc bereta, fesul, pantalonii de intervenție/tactici, bluza de intervenție/tactică, pantofi de intervenție vară/iarnă și costumul termic, acesta dn urmă purtându-se pe timpul sezonului rece, pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei”, a explicat sindicalistul.

De câte feluri sunt uniformele din Poliție

 • În funcție de gradul profesional și de accesoriile specifice acestuia, uniformele se clasifică astfel:

a) uniforme pentru chestori;

b) uniforme pentru comisari;

c) uniforme pentru inspectori;

d) uniforme pentru agenți;

e) uniforme pentru studenți și elevi.

 • În funcție activitatea la care participă polițistul, studentul sau elevul, uniformele se clasifică astfel:

a) uniforma de reprezentare și ceremonialuri;

b) uniforma de serviciu;

c) uniforma de oraș;

d) uniforma de instruire.

 • În funcție de sezon, uniformele se clasifică astfel:

a) uniformă de vară – se poartă de regulă în perioada 1 mai - 31 octombrie;

b) uniformă de iarnă – se poartă de regulă în perioada 1 noiembrie - 30 aprilie.

SURSA: MAI

Cum se poartă uniforma de polițist

Proiectul legislativ precizează clar că, ”schimbarea uniformelor în funcție de sezon și portul unor articole de echipament din compunerea acestora se fac în funcție de condițiile climaterice din zona geografică de responsabilitate, prin dispoziții ale șefilor de unități. Cu ocazia schimbării ținutei de sezon, șefii nemijlociți verifică dotarea fiecărui polițist cu respectiva uniformă, dispunând măsurile de remediere ce se impun, după caz”.

În actul normativ li se explică polițiștilor și cum să poarte uniforma.

Astfel, cămașa ”se poartă introdusă în pantaloni la costumul din stofă, cu cravată și curea pentru pantaloni, sau în combinație cu puloverul cu/fără cravată”.

Căciula ”se poartă pe timp friguros, iar în raport cu condițiile climaterice în care acționează, polițiștii pot trece la portul căciulii în mod facultativ sau la ordin. Pe timp geros, căciula se poate purta cu clapele lăsate în jos.

Se poziționează pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunții, iar emblema pentru coifură să fie pe mijloc”.

Mănușile din piele ”se poartă pe timpul sezonului rece”.

Cureaua din piele ”se poartă strânsă pe talie, fixată în găicile de la pantaloni”.

Pelerina de ploaie ”se poartă pe timpul intemperiilor (ploaie, ninsoare) peste celelalte elemente de ținută ale uniformei de serviciu, corespunzătoare sezonului.

Ciorapii ”se poartă împreună cu articolele de încălțăminte, pe sub pantaloni”, iar dresurile pentru femei ”se poartă împreună cu articolele de încălțăminte, pe sub fustă/pantaloni”.

Cum este uniforma poliției în prezent

Conform descrierii de pe site-ul Poliției Române, uniforma este de culoare bleumarin - indigo şi se poartă atât de către ofiţerii, cât şi de către agenţii de poliţie pe timpul acţiunilor şi misiunilor specifice desfăşurate în teren, precum şi la activităţi de pregătire şi instruire, sau la ordinul şefilor.

Această uniformă se compune din: şapcă din tercot sau şepcuţă, căciulă, completul modular (bluzon pentru anotimpul cald şi scurtă pentru anotimpul rece), bluză matlasată cu mâneci detaşabile, pantaloni din tercot, cămaşă-bluză, tricou, pantofi şi ghete.

La această uniformă se poartă pe timpul sezonului călduros cămaşă bluză cu mânecă lungă sau scurtă şi tricou prevăzute cu epoleţi.

Benzile de pe cozorocul şepcilor, precum şi emblemele, sunt aplicate pe elementele de coifură conform modelului stabilit pentru clasa profesională din care face parte fiecare ofiţer, sau agent care are drept de port al acestei uniforme.

Însemnele de grad profesional sunt materializate prin epoleţi, pe care sunt brodate stele de diferite mărimi potrivit clasei profesionale din care fac parte ofiţerii şi barete pentru corpul agenţilor, care se montează şi se poartă pe umerii articolelor de echipament din compunerea acestei uniforme.

Suspectul principal în cazul crimei de la Brăila a fost prins. Mesajul Ministrului de Interne
Suspectul principal în cazul crimei de la Brăila a fost prins. Mesajul Ministrului de Interne
Principalul suspect în cazul crimei de la Brăila, unde o doctoriță stomatolog a fost găsită moartă în cabinetul său, a fost prins de polițiști sâmbătă seară, 20 iulie, și a fost dus...
Elena Lasconi se întâlnește cu liderul PNL. Ce spune despre o nouă alianță cu liberalii
Elena Lasconi se întâlnește cu liderul PNL. Ce spune despre o nouă alianță cu liberalii
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că va avea o întâlnire cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, în cursul acestei săptămâni. ”Am luat legătura şi săptămâna asta o să discutăm....
#uniforme politie, #Belgia, #proiect legislativ, #Ministerul de Interne , #politie
 1. Netanyahu, sub presiune uriașă. Premierul israelian merge în SUA săptămâna aceasta
 2. Kamala Harris a obținut sprijinul lui Nancy Pelosi, cea mai influentă democrată americană
 3. Ucraina va semna, în total, aproape 30 de acorduri de securitate. Zelenski: ”Cu diverse ţări, nu doar membrii NATO”
 4. SUA trimit arme inteligente în Ucraina: Lovesc letal Rusia și nu pot fi bruiate VIDEO
 5. Cât costă să călătorești în toată Europa, cu trenul. Poți vizita 33 de țări FOTO
 6. Elevul care și-a înjunghiat profesoara de Japoneză cere instanței o nouă șansă. Cum poate interveni statul. „Asasinez un profesor la alegere” STENOGRAME
 7. Culisele extrădării „fugarului” Ionel Arsene. Cum a „îndulcit” ministra Justiției vestea unui nou eșec în fața instanțelor italiene
 8. Savanții au făcut descoperirea secolului: Un nou continent găsit pe Pământ, pierdut în istorie VIDEO
 9. ”Tigrul” Europei se teme: Două consecințe nebănuite ce l-ar lovi din Statele Unite
 10. Un general britanic știe cum poate fi doborât Putin: Există o metodă de a da lovitura decisivă