Visinescu, la Buzau: Lasati-ma-n pace! Este viata mea, nu ma fortati sa procedez altfel

Marti, 13 August 2013, ora 20:29
4631 citiri
Visinescu, la Buzau: Lasati-ma-n pace! Este viata mea, nu ma fortati sa procedez altfel

Alexandru Visinescu, fost comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, denuntat pentru moartea unor detinuti politici intre 1956-1963, aflat la un hotel din Buzau, a devenit recalcitrant cu jurnalistii care l-au intrebat de ce a plecat din Bucuresti, spunandu-le ca nu da nimanui explicatii unde merge.

Alexandru Visinescu este cazat la un hotel din centrul Buzaului si zilnic, la orele pranzului, isi viziteaza sora, care locuieste intr-un bloc din apropiere.

Acesta a fost vazut, marti, de jurnalisti, care l-au intrebat de ce a plecat din Bucuresti la scurt timp dupa acuzele privind comiterea unor atrocitati in penitenciarul din Ramnicu Sarat asupra unor detinuti politici, pe vremea cand era sef al inchisorii.

La inceput, Alexandru Visinescu a fost calm si destul de formal, dupa care a devenit recalcitrant, spunandu-le ziaristilor ca nu trebuie sa dea nimanui explicatii privind prezenta sa intr-un loc sau altul.

"Nu va intereseaza de ce am plecat din Bucuresti. Va rog sa ma lasati in pace, sa nu procedez altfel, lasati-ma-n pace. Este viata mea, nu ma fortati sa procedez altel", le-a spus, nervos, Visinescu ziaristilor buzoieni.

Alexandru Visinescu s-a nascut la Buzau, in 1925, si a fost comandant al Penintenciarului Ramnicu Sarat din anul 1956 si pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, fiind si ultimul comandant al inchisorii, unde a murit, in urma torturilor, Ion Mihalache.

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.

In urma investigatiilor desfasurate in ultimele luni de catre reprezentantii institutului, au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, in perioada in care lt. col. (r.) Alexandru Visinescu (88 de ani, in prezent) a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur, caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor si a ingrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament.

Intre anii 1956 si 1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat (Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Placinteanu, Victor Radulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu), cauzate de: colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv - ileus paralitic ireversibil - asa cum rezulta din procesele verbale de constatare a decesului, in documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutritiei.

De asemenea, IICCMER a depus la Parchet plangerile detinutilor legate de tratamentele primite, asa cum sunt consemnate de referatele supraveghetorilor (plangeri pentru care au primit zile de izolare), ca marturii ce contrazic documentele legate de vizitele medicale.

In 9 august, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului impotriva tortionarului Alexandru Visinescu.

Parchetul instantei supreme a precizat ca dosarul a fost preluat avand in vedere complexitatea cauzei si volumul mare de activitati procesuale si procedurale ce urmeaza a fi efectuate in vederea solutionarii cu celeritate a acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Visinescu Buzau, #Visinescu jurnalisti, #Visinescu tortionar , #politie