Copil de 3 ani inecat cu o bomboana, salvat de parinti dupa sfaturile oferite la telefon de un pompier. Dialogul purtat intre salvator si mama victimei

Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 07:44
11994 citiri
Copil de 3 ani inecat cu o bomboana, salvat de parinti dupa sfaturile oferite la telefon de un pompier. Dialogul purtat intre salvator si mama victimei
Pompierul Adrian Gheorghe a dat sfaturile la telefon. Foto: ISU Gorj

Un copil in varsta de 3 ani a fost salvat de parinti dupa ce s-a inecat cu o bomboana, acestia urmand sfaturile transmise prin telefon de un angajat ISU Gorj.

Pompierul Adrian Gheorghe a reusit sa ii calmeze pe adulti si le-a transmis ce trebuie sa faca pentru salvarea copilului in minutele importante ce fac diferenta dintre viata si moarte. Intamplarea a fost facuta publica de ISU Gorj, pe pagina de Facebook

Copilul in varsta de 3 ani, inecat cu o bomboana, a fost salvat chiar de mama lui, la indicatiile pompierului si ale unui barbat care a apelat 112.

Intamplarea a fost facuta publica de ISU Gorj, pe pagina de Facebook:

"- Alo! Pompierii suntem! Ce problema aveti?

La capatul celalalt al firului un barbat in toata firea, care abia putea sa spuna:S-a inecat un copil domnule! Nu mai respira!

Adrian, colegul nostru, paramedic cu experienta, tocmai se intorsese de la o interventie si intrase in dispecerat sa-si faca raportarile. Aude conversatia dintre dispecer si barbat, ia castile de rezerva pe urechi si preia apelul:

- Cu ce s-a inecat copilul, domnule?

- Cu o bomboana, dar nu mai respira!

- Trebuie sa va calmati si, impreuna, sa incercam sa-l salvam! Ma auziti?

- Avem nevoie urgent de o ambulanta!

- Domnule, trebuie sa ma ascultati cu atentie! Ascultati-ma cu atentie, va rog!

- Da! Va ascult!

- Ce varsta are copilul?

- 3 ani, domnule!

- O sa va rog frumos sa-l luati in brate, si sa-l puneti pe bratul stang cu fata in jos, astfel incat palma mainii stangi sa-i sprijine barbia copilului! Ati inteles?

Ca un ecou, se auzeau cuvintele barbatului care dadea indicatiile primite unei alte persoane: "Pune-l cu fata in jos! Nu asa! Pe bratul stang! Asa e bine!"

Adrian se asigura ca, pana aici, lucrurile sunt in ordine:

- L-ati pus?

- Da, domnule!

- Acum, incercati sa-i aplicati copilului 5 lovituri cu podul palmei, intre omoplati, de jos in sus! Ati inteles? Trebuie sa-l loviti de jos in sus intre umeri!

Si, iar cuvintele barbatului ca un ecou: "Loviti-l intre umeri de jos in sus! De 5 ori!"

- Nu-si revine domnule! Nu respira! Nu mai ajunge ambulanta?

- Ambulanta este in drum spre dumneavoastra! Concentrati-va, va rog! Haideti sa mai incercam o data! Loviti-l pe copil in aceeasi pozitie! Ma auziti?

- Da, va aud!

- Loviti-l un pic mai tare cand va spun eu! Da?

- Da, domnule!

- Haideti! Acum!

Si in linistea care se asternuse in dispeceratul nostru, parca se auzea bataia din spatele copilului...

- Respira?

- Nu, domnule!

- Haideti! Inca o data!

Liniste deplina...

- Inca o data! Acum!

Si dintr-o data se aude plansul copilului si tipetele de bucurie ale celor care facusera echipa sa il salveze: "Respira! Respira! Si-a revenit!"

Toti cei din dispeceratul nostru respira usurati, dupa cateva minutele in care parca isi tinusera respiratia si traisera impreuna cu familia momentele de salvare ale copilului! Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicatiile colegului nostru si ale domnului care a apelat 112, a avut stapanire de sine, nu s-a panicat si a contribuit enorm la salvarea copilului. Acum, copilul este in afara oricarui pericol!

Intr-o astfel de situatie, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi sa cunoastem cateva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!".

Cititi si:

FOTO VIDEO Incendiu puternic la Moeciu de Sus. Ard mai multe pensiuni

Aproximativ 100 de balene au eșuat în Australia. Multe au murit deja, iar pentru celelalte se fac eforturi disperate să fie salvate
Aproximativ 100 de balene au eșuat în Australia. Multe au murit deja, iar pentru celelalte se fac eforturi disperate să fie salvate
Aproximativ 100 de balene-pilot au eşuat joi în largul coastelor statului Australia de Vest, au anunţat autorităţile locale, transmit agenţiile dpa şi Reuters. Departamentul pentru de...
A fost găsit trupul tânărului de 23 de ani dat dispărut în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea
A fost găsit trupul tânărului de 23 de ani dat dispărut în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea
Tânărul de 23 de ani, din Haţeg, dat dispărut în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, a fost găsit şi extras din apă. Trupul acestuia a fost observat, miercuri,...
#pompier copil, #inecat, #bomboana, #salvare , #pompieri