Lansarea rachetei Helen, amanata pana la primavara

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 16:27
2587 citiri
Lansarea rachetei Helen, amanata pana la primavara

Lansarea rachetei Helen, prima racheta romaneasca care urmeaza sa fie trimisa in spatiu, a fost amanata pana anul viitor, in primavara, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

"Am incercat sa o lansam sambata, dar am avut o problema cu balonul care s-a rasucit, asa ca am fost nevoiti sa reprogramam lansarea. Oricum s-a intarziat foarte mult pentru ca racheta trebuia lansata inca din luna august. Acum este deja noiembrie, iar timpul nu ne mai permite.

Pentru lansare avem nevoie de vreme favorabila, sa fie soare si ziua sa fie cat mai lunga, marea sa fie calma, de maxim gradul doi, iar vantul sa bata sub 7 metri pe secunda. De aceea, lansarea va fi amanata pana in primavara", a declarat Bogdan Sburlea, reprezentant al Asociatiei Romane de Aeronautica si Cosmonautica, pentru Ziare.com.

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica a anulat si cea de-a treia incercare de lansare, dupa ce, atat vineri, cat si sambata, organizatorii au decis sa amane evenimentul din cauza inrautatirii conditiilor meteorologice.

Racheta Helen este ridicata de cel mai mare balon solar din lume si foloseste un sistem de stabilizare inovativ. La cea de a doua incercare de lansare, sambata balonul care ar fi trebuit sa duca in spatiu cele trei module ale rachetei s-a rasucit si nu a mai putut fi umflat.

Potrivit initiatorilor, aceasta misiune este una dintre cele mai complexe desfasurate in domeniul aerospatial.

ARCA este o organizatie neguvernamentala care a reusit sa realizeze proiecte importante cu fonduri reduse cum ar fi lansarea, in 2004, a Demonstrator 2B, prima racheta civila romaneasca, echipata cu primul motor din lume reutilizabil, initierea, in 2005, a conceptului "Stabilo", o racheta cu module sferice care eficientizeaza conceptul de zbor.

De asemenea, in 2006 si 2007, ARCA a realizat doua zboruri stratosferice (Onesti si Capu Midia) cu cele mai mari baloane solare realizate vreodata in lume. Atunci, organizatia a luat imagini din stratosfera, de la 15.000 m, respectiv 12.500 m.

In 2008, ARCA a devenit partener Google, in competitia Google Lunar X Prize, care ofera un premiu de 30 milioane de dolari primei echipe care trimite un robot pe Luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Racheta Helen, #amanare lansare, #Helen in spatiu , #prim ajutor