Au inceput audierile in dosarul Voicu. Casuneanu a dat declaratii

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 15:58
2330 citiri
Au inceput audierile in dosarul Voicu. Casuneanu a dat declaratii
Foto: evz.ro

Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput, la termenul de marti al procesului in care senatorul Catalin Voicu este judecat pentru coruptie, audierile din dosar, primul care a dat o declaratie in fata instantei fiind omul de afaceri Costel Casuneanu.

Casuneanu le-a spus judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) ca l-a cunoscut pe senatorul Catalin Voicu in anul 2004, prin intermediul unei cunostiinte comune, care a venit la fabrica sa sa cumpere materiale de constructii pentru parlamentar.

Ulterior, a adaugat Casuneanu, a avut mai multe discutii telefonice cu Voicu, cu care s-a si intalnit apoi in Bucuresti, de cele mai multe ori la Restaurantul Select. Totodata, Casuneanu a povestit ca l-a imprumutat pe senator cu diferite sume de bani in mai multe ocazii, Voicu de fiecare data spunandu-i pentru ce are nevoie de bani. Omul de afaceri a precizat ca imprumuturile variau de la 5.000 la 100.000 de euro.

Casuneanu a subliniat ca niciodata nu i-a cerut vreun serviciu lui Voicu si nici nu i-a dat sume de bani pentru a ii face vreun serviciu, dar ca Voicu probabil se simtea obligat moral fata de el. Casuneanu a mai aratat ca impresia sa era ca Voicu este "un om care spune ca rezolva pe toata lumea". Omul de afaceri a adaugat ca senatorul l-a ajutat in diferite randuri, i-a facut rost de medicamente sau i-a recomandat doctori pentru el, fiul sau sau sotia sa.

Costel Casuneanu a precizat ca au fost ocazii cand nu l-a putut imprumuta pe senator, pentru ca nu avea bani disponibili, dar a precizat ca toate imprumuturile, mai putin ultimele acordate in 2009, in valoare de 100.000 de lei, 150.000 de lei si respectiv 200.000 de euro, au fost returnate.

In legatura cu dosarul in care firma sa a contestat rezultatul unei licitatii, Casuneau a declarat ca i-a povestit senatorului Voicu despre caz, iar acesta s-a oferit sa ii faca legatura cu un avocat, respectiv Cezar Bivolaru, insa omul de afaceri a spus ca deja avea un avocat, pe care se baza. Cu toate acestea, a adaugat omul de afaceri, nu a avut niciodata impresia ca Voicu il poate ajuta in aceasta problema.

Audierea omului de afaceri Costel Casuneanu a durat aproximativ patru ore, instanta suspendand sedinta pana la ora 14.00, cand urmeaza sa ii audieze si pe senatorul Voicu, fostul judecator Florin Costiniu, dar si pe omul de afaceri Marius Locic. Cei patru sunt audiati separat, la cererea reprezentantului DNA.

Procurorii DNA au finalizat ancheta si i-au trimis in judecata, in 21 mai, pe senatorul Catalin Voicu, judecatorul Florin Costiniu si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru fapte de coruptie.

Astfel, potrivit DNA, senatorul Voicu este acuzat de doua fapte de trafic de influenta, dar si pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

Fostul presedinte al Sectiei Civile a ICCJ, Florin Costiniu, va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenta, in timp ce oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic au fost deferiti justitiei pentru cumparare de influenta, in forma continuata, respectiv cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, toate in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in anul 2009, Catalin Voicu a cerut de la Costel Caluneanu in mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizand 260.000 de euro, din care a primit suma de 200.000 de euro, promitand ca in schimb va interveni pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie investiti cu solutionarea unui dosar avand ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacau si CNADNR si-i va determina pe acestia sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale la care Costel Casuneanu era asociat.

Totodata, spun anchetatorii, in perioada iulie - noiembrie 2009, in schimbul foloaselor materiale reprezentand suma de 200.000 de euro (pretinsa si primita de Catalin Voicu de la Casuneanu), Florin Costiniu l-a sprijinit pe Catalin Voicu "sa intervina pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a-i determina sa adopte o solutie in favoarea societatii la care Costel Casuneanu era asociat".

Pe de alta parte, se arata in comunicatul DNA, in perioada 30 august 2009 - 21 octombrie 2009, Catalin Voicu a pretins si primit de la omul de afaceri Marius Locic 119.000 de lei, "promitandu-i ca in schimb va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si-i va determina sa nu dispuna masura preventiva a retinerii impotriva lui Locic, ci sa propuna solutia de neurmarire penala, intr-un dosar in care Marius Locic era cercetat pentru inselaciune de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti".

De asemenea, Voicu a acceptat in mod repetat, la diferite intervale de timp, promisiunea lui Locic de a-i remite foloase materiale constand in publicarea cu titlu gratuit, in cotidianul "Interesul Public", a unor articole cu continut electoral, se arata in comunicat.

"Pentru a ascunde fapta de coruptie sus mentionata, cei doi inculpati au intocmit si prezentat organelor de control ale Garzii Financiare si organelor de urmarire penala documente justificative intocmite cu date nereale (contract de asistenta juridica, ordin de plata, factura fiscala). In acelasi scop infractional, Marius Locic a determinat trei angajati ai SC Locic Imobiliare SRL sa inregistreze in evidenta contabila a firmei documente comerciale, financiar contabile si bancare cu continut nereal", potrivit DNA.

Procurorii anticoruptie au dispus, pe 4 mai, instituirea inscriptiei ipotecare asupra unui imobil proprietate a lui Locic situat in Bucuresti, pana la concurenta sumei de 119.000 de lei. De asemenea, pe 6 mai, anchetatorii au dispus instituirea popririi asupra sumei de 200.000 euro apartinand lui Casuneanu.

Pe de alta parte, procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei si cotinuarea cercetarilor cu privire la Catalin Voicu, pentru trafic de influenta, dar si in ceea ce ii priveste pe judecatorul de la ICCJ Cristian Jipa si senatorul Alexandru Mazare, pentru trafic de influenta si respetiv cumparare de influenta.

"Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au dispus disjungerea cauzei si continuarea actelor de urmarire penala cu privire la inculpatul Catalin Voicu, pentru infractiunea de trafic de influenta, cu privire la invinuitul Jipa Cristian, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta si cu privire la invinuitul Mazare Alexandru, senator in Parlamentul Romaniei, pentru infractiunea de cumparare de influenta. Calitatea de inculpat, respectiv de invinuit a persoanelor mentionate nu afecteaza in nici un fel prezumtia de nevinovatie care li se aplica in aceasta etapa a anchetei penale", potrivit DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#audieri dosarul senator Voicu, #declaratii Costel Casuneanu , #proces
Comentarii
Poza Mihaela Cartis
Mihaela Cartis
rank 5
Acest Costel Casuneanu nu este acel Costel Casuneanu despre care in campania pentru alegerile prezidentiale din 2009 televiziunile mogulilor ne facusera capul bare ca este prieten cu Traian Basescu?