Aurescu: Succesul de la Haga apartine unei echipe de oameni pasionati si modesti

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 14:44
2177 citiri
Aurescu: Succesul de la Haga apartine unei echipe de oameni pasionati si modesti

Succesul de la Haga a fost al unei echipe, ai carei membri au muncit cu pasiune si care sunt poate mult prea modesti, a declarat marti secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, la lansarea cartii sale "Avanscena si culisele procesului de la Haga. Memoriile unui tanar diplomat".

"Acesti oameni performanti, tacuti si modesti, nu mai trebuie sa fie anonimi. Ei nu mai trebuie sa fie tacuti, iar ceea ce au facut si ceea ce continua ei sa faca trebuie sa fie vazut si auzit, trebuie sa fie ascultat, inteles si apreciat", a declarat Aurescu.

Volumul lansat marti la Ministerul de Externe prezinta negocierile dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental din zona Insulei Serpilor, incepute in perioada sovietica si incheiate la 3 februarie 2009, cand Curtea Internationala de Justitie de la Haga a dat o decizie favorabila Romaniei.

Aurescu a mentionat ca lansarea cartii are loc in ziua in care se implinesc 13 ani de cand si-a inceput cariera in cadrul Directiei Juridice si Tratate, dar si la noua luni de la pronuntarea deciziei de la Haga.

Aurescu a subliniat ca volumul este "o marturie sincera mai ales despre colegii din echipa si despre efortul lor exceptional depus ani de zile".

Aurescu a precizat ca multi dintre cei aflati la lansarea volumului sunt chiar actorii acestuia.

"Cartea aceasta este despre ceea ce eu cred ca avem nevoie, de exemplu despre legitimitate. Si cred cu tarie ca in aceasta perioada extrem de dinamica in plan international, care nu asteapta evolutiile interne dintr-o tara sau alta, intr-o perioada cu foarte multe provocari, dar si cu foarte multe oportunitati, cred ca legitimitatea profilului nostru international ca popor, ca natiune, sta foarte simplu in ceea ce facem, in proiectele de politica externa pe care le alegem si pe care trebuie sa le ducem la capat pentru a fi respectati, asa cum stim ca meritam", a spus Aurescu.

Prezent la lansarea cartii, fostul premier Adrian Nastase a afirmat ca "ziua aceasta este cea mai frumoasa pentru scoala de drept international si pentru diplomatia romana".

La randul sau, Mihai-Razvan Ungureanu, fost ministru de externe, a declarat ca "apare o carte care intra intre documentele fondatoare ale politicii externe romanesti contemporane".

Diplomat de cariera, Bogdan Aurescu a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice in Ministerul Afacerilor Externe la 4 februarie 2009, la o zi dupa obtinerea succesului de la Haga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Bogdan Aurescu Memoriile unui tanar diplomat, #Aurescu lansare carte, #Aurescu proces Haga , #proces