Cat costa moartea unei tinere in timpul operatiei de cezariana? Mai nimic....

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 12:06
8766 citiri
Cat costa moartea unei tinere in timpul operatiei de cezariana? Mai nimic....
Foto: bihon.ro

Dupa un proces care a durat peste doi ani din cauza unor tergiversari inexplicabile, Judecatoria Beius a dat un verdict in cazul a doi medici acuzati de uciderea din culpa a unei tinere in timpul unei operatii de cezariana.

Astfel, medicul anestezist Vladimir Topala, seful Sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Municipal Beius, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Judecatorii au dispus, totodata, ca medicul sa plateasca, in solidar cu Spitalul Municipal "Nicolae Popovici" din Beius si cu compania de asigurari, despagubiri civile de 27.700 lei catre sotul tinerei decedate, Dorel Gruie, si cate 170.000 lei, cu titlu de despagubiri morale, atat pentru barbat, cat si pentru cei doi copii ramasi orfani, informeaza presa locala.

In schimb, instanta l-a achitat pe cel care a facut operatia de cezariana, ginecologul Radu Scridon, medicul sef al Sectiei de Obstetrica Ginecologie din cadrul Spitalului "Episcop Nicolae Popovici" din Beius.

Atat sotul tinerei cat si reprezentantii Parchetului au fost nemultumiti de decizia magistratului si au anuntat ca vor ataca solutia prin apel la Tribunalul Bihor, solicitand condamnarea ambilor medici.

"Medicul ginecolog este cel putin in egala masura raspunzator cu anestezistul pentru ca a efectuat o interventie care nu era necesara si in conditiile in care nu avea in blocul operator nici aparatura si nici substante suficiente in caz de urgenta, defibrilator, adrenalina. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Consideram ca nici despagubirile civile nu sunt pe masura. E vorba de cate 40.000 de euro pentru sot si pentru cei doi copii. Ori si in cazuri de malpraxis soldate cu mutilari, nu cu deces, s-au acordat despagubiri mult mai mari", a declarat Razvan Doseanu, avocatul lui Dorel Gruie pentru Replica Online.

Pentru comparatie, in celebrul caz Ciomu in care unui pacient i-a fost sectionat organul genital, valoarea despagubirilor s-a ridicat la 500.000 de euro, iar o suma similara i-a fost ceruta unui alt medic, ortoped, care a provocat din neatentie un handicap locomotor in timpul unei operatii pentru hernie de disc.

Neglijenta sau incompetenta?

Marcela Gruie a murit in 17 noiembrie 2006, la numai 29 de ani, in timpul unei operatii de cezariana cu rahianestezie.

Cu doua luni inainte, tanara fusese diagnosticata de un medic cardiolog cu tahicardie sinusala. A primit tratament, dar, din nefericire, nici medicul care a asistat-o la nastere nici anestezistul nu au tinut cont.

In timpul cezarianei, la cateva minute dupa anestezie, femeia a facut stop cardio-respirator, iar dupa 20 de minute a murit. Bebelusul a supravietuit, dar a avut si el probleme dupa nastere.

"Moartea a fost cauzata de niste complicatii hemodinamice, cel mai posibil ca urmare a anesteziei aplicate", conchide raportul de autopsie.

Cei doi medici si-au sustinut nevinovatia, dar sotul tinerei a cerut sa i se faca dreptate, iar cei care vor fi gasiti vinovati de moartea sotiei sale sa plateasca asa cum se cuvine.

Un verdict mult intarziat

Judecatoria Beius a amanat multa vreme luarea unei decizii in acest caz, iar motivul este greu de inteles.

Rand pe rand, expertizele medico-legale efectuate atat de Serviciul de Medicina Legala al judetului Bihor, de Institutul de Medicina Legala din Timisoara dar si de Comisia Superioara de Medicina Legala au fost contestate in instanta. Motivul? O chichita din normele procedurale privind efectuarea exeprtizelor, mai precis, incalcarea articolului 45, in care se cere ca membrii comisiei de expertiza medico-legala trebuie sa aiba "grad profesional egal sau superior expertului care a efectuat expertiza anterioara, iar la gradele profesionale egale se vor utiliza gradele didactice superioare".

Prevalandu-se de acest articol, avocatii celor doi medici au contestat inclusiv componenta Comisiei Superioare de Medicina Legala de la INML, care este instanta suprema in acest caz.

Si nu o data, ci in repetate randuri, ceea ce a condus la un schimb de adrese inutil, la termene dupa termene, si implicit la tergiversarea procesului.

"In colectivul I.N.M.L. Bucuresti cu exceptia celor care s-au pronuntat deja semnand avizele Comisiei Superioare Medico Legale, nu mai sunt salariati cu grad didactic egal sau superior celor care au facut lucrarile medico-legale in tara, ci doar membrii cu grad profesional egal (singurul element care conteaza) pentru a forma o comisie care sa efectueze raportul de noua expertiza medico-legale pe care il solicitati. Se restituie dosarul cauzei.", se arata in ultimul raspuns al INML, adresat instantei din Beius pe 27 septembrie 2010.

Si poate ca aceasta nu ar fi fost ultima adresa de acest tip, daca, exasperat de situatie, Dorel Gruie (foto drepata), sotul tinerei decedate, nu si-ar fi luat inima in dinti si nu ar fi depus o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii.

In plangerea depusa pe 12 noiembrie si inaintata Inspectiei judiciare pentru solutionare, barbatul arata ca desi INML a explicat foarte clar ca nu se mai pot efectua in acest caz alte expertize, instanta "insista in mod ciudat" si cere noi expertize.

Nu vrem sa speculam pe aceasta tema, dar, contactat de Ziare.com la termenul de judecata imediat urmator depunerii acestei plangeri, Dorel Gruie a declarat ca nu a putut sa nu constate o schimbare totala de atitudine din partea judecatorului.

Se poate sa fie o simpla coincidenta, important este ca in sfarsit in acest caz s-a dat un verdict. Sa vedem insa care va fi rezultatul final atat al inspectiei judiciare cat si al procesului, in urma apelului, si la cat va evalua pana la urma justitia romana moartea unei tinere mame, care nu a avut alta vina decat ca a incredintat viata ei si a copilului inca nenascut unor medici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#malpraxis femeie cezariana, #Dorel Gruie Marcela, #judecatoria Beius CSM , #proces