Ciorbea: Guvernantii apara tortionarii

Joi, 01 Iulie 2010, ora 17:01
2041 citiri
Ciorbea: Guvernantii apara tortionarii

Avocatul lui Ion Diaconescu in procesul cu statul roman, fostul premier Victor Ciorbea, a precizat ca OUG prin care se plafoneaza despagubirile acordate fostilor detinuti politici la 10.000 euro este neconstitutionala, demonstrand ca guvernantii sunt aparatorii tortionarilor.

"Este nu numai un act vadit neconstitutional si care incalca toate principiile de drept consacrate de catre Napoleon si preluate in legislatia noastra de Alexandru Ioan Cuza, dar si un act de nedreptate crunta, fara precedent.

Pensiile tortionarilor, ale fostilor directori si achetatori nu sunt afectate, unii iau 250-300 de milioane (de lei vechi) pentru fosta lor calitate de tortionari, in schimb despagubirile celor care au luptat, si multi au murit, pentru libertate sunt plafonate la 10.000 euro.

Asta in timp ce mai marii tarii se duc numai intr-o mica vacanta peste hotare si cheltuie peste 500.000 euro, cat au stabilit drept despagubire pentru Ion Diaconescu, pentru cei 17 ani de puscarie, pentru domiciliul fortat, pentru torturile suferite", a declarat Ciorbea, solicitat sa comenteze OUG adoptata miercuri de Guvern, prin care sumele pe care instantele le pot acorda cu titlul de despagubiri fostilor detinuti politici sunt plafonate la 10.000 de euro.

Ciorbea a apreciat ca actualii guvernanti, membri ai popularilor europeni, nu au nimic in comun cu doctrina asumata, fiind, in fapt, aparatori ai fostei nomenclaturi comuniste.

"Toate aceste lucruri sunt de neconceput, sunt niste oameni rupti de realitate care se mai si declara membri ai PPE. Nu au nicio legatura cu aceast doctrina, sunt aparatorii descendentilor tortionarilor si a tortionarilor care mai sunt inca in viata, nicidecum ai victimelor", a spus fostul premier.

Ciorbea a spus ca va ataca la Curtea Constitutionala aceasta masura daca ea va fi transformata de Parlament in lege.

Cit priveste procesul pe care fostul lider taranist Ion Diaconescu il are cu statul roman, Ciorbea a spus ca acesta se afla in faza de redactare a deciziei prin care Tribunalul Bucuresti a decis, pe 11 iunie, acordarea de daune morale de 500.000 de euro. "Dupa aceea noi vom ataca aceasta decizie, pentru ca este o suma prea mica, si probabil o vor ataca si mai marii reprezentanti ai statului pentru a ajunge la plafonul de 10.000 euro", a spus avocatul lui Ion Diaconescu.

El a subliniat ca este decis sa se adreseze tuturor instantelor interne si internationale pana cand clientului sau i se va face dreptate.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 11 iunie, acordarea de daune morale de 500.000 de euro liderului taranist Ion Diaconescu pentru suferintele sale din perioada comunista, constatand ca sentintele de condamnare au fost politice. Procesul a fost intemeiat in baza Legii 221/2009. Decizia nu este definitiva. Fostul presedinte al PNTCD a dat in judecata statul roman si a solicitat daune de 18 milioane de euro pentru traumele suferite in timpul detentiei din inchisorile comuniste.

Executivul a adoptat miercuri o OUG care plafoneaza sumele pe care instantele le pot acorda cu titlul de despagubiri fostilor detinuti politici la 10.000 de euro, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Citeste si:
Cine este Nicolae Ciucă, nominalizarea lui Iohannis pentru funcția de premier. Decorat de militarii americani, cu realizări pe cele mai importante fronturi. Averea generalului
Cine este Nicolae Ciucă, nominalizarea lui Iohannis pentru funcția de premier. Decorat de militarii americani, cu realizări pe cele mai importante fronturi. Averea generalului
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 21 octombrie, că l-a nominalizat pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, ca urmare a consultărilor pe care le-a avut cu...
Vlad Voiculescu, după desemnarea generalului Ciucă pentru funcția de premier: Soluţia "militară" nu este pentru România sau pentru români
Vlad Voiculescu, după desemnarea generalului Ciucă pentru funcția de premier: Soluţia "militară" nu este pentru România sau pentru români
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu susţine că desemnarea lui Nicolae Ciucă drept candidat la funcţia de prim-ministru nu reprezintă o soluţie pentru România sau pentru români,...
Sursa: rNews