Ziare.com

Cazul Puiu Popoviciu: Statul roman ar putea cere chirie pentru cele 224 ha pe care au fost construite Mall Baneasa si Ambasada SUA

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 08:21

   

Cazul Puiu Popoviciu: Statul roman ar putea cere chirie pentru cele 224 ha pe care au fost construite Mall Baneasa si Ambasada SUA
Unul dintre cele mai scumpe si intinse terenuri din tara, care se afla in nordul orasului Bucuresti, pe care au fost construite mai multe multe hyper-magazine si un ansamblu rezidential de lux urmeaza sa ajunga din nou in proprietatea statului.

Este vorba de cele 224,6 de hectare care au facut obiectul infractiunilor din dosarul in care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare, pentru frauda cu terenurile Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV).

Puiu Popoviciu a fugit in Marea Britanie inainte de decizia definitiva de condamnare, iar procedura de extradare dureaza de aproximativ doi ani.

Pe terenul care trebuie sa revina in proprietatea statului este construita Ambasada SUA, mai multe centre comerciale, cum ar fi Mall Baneasa, Mobexpert, Brico Depot, Emag, Carrefour, Ikea, dar si un cartier de lux.

Decizia in acest caz a fost luata in decembrie 2018, de judecatorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, care a solutionat latura civila a acestui proces. Decizia nu este definitiva.

Iata hotararea instantei - Decizie CAB: 224 de hectare detinute de Puiu Popoviciu se intorc la stat. Ambasada SUA si multe centre comerciale sunt pe teren

Motivarea acestei sentinte a fost publicata in aceasta luna.

Magistratul arata ca reprezentantii statului roman vor putea cere chirii in cazul cladirilor construite pe teren.

Donatia Mariei Bibescu

Potrivit sentintei, terenurile au fost donate statului roman in 1929 de Maria Bibescu - fiica fostului domnitor Gheorghe Bibescu - cu o conditie, ca in zona sa se dezvolte doar activitati de invatamant superior agricol de medicina veterinara, dar si de cercetare stiintifica.

"Terenul si constructiile denumite Ferma Baneasa au intrat in domeniul public al statului, neputandu-li-se schimba - in niciun fel si in niciun mod - destinatia datorita stipulatiilor din actul de donatie, care a stat la baza constituirii dreptului de proprietate al statului," explica magistratul.

"In mod fundamental, s-a stabilit ca terenul si cladirile aflate pe acesta fac parte din proprietatea publica a statului, care, potrivit Constitutiei Romaniei, este inalienabila, insesizabila si imprescriptibila," precizeaza judecatorul.

Infractiunile

Instanta atrage atentia ca sefii USAMV care administrau acest teren aveau doar un drept de folosinta asupra acestuia si nu trebuiau sa-l foloseasca pentru a se asocia cu firmele controlate de Puiu Popoviciu.

"Incalcarile flagrante ale dispozitiilor legale care s-au transformat in infractiuni incep cu incheierea contractului de asociere in participatiune - nr. 3440/2000 si continua cu actele ulterioare, pana la pierderea totala a dreptului de proprietate asupra terenului de catre USAMV Bucuresti, prin aducerea - ca aport - la capitalul social al Societatii Baneasa Investments SA," arata judecatorul.

Actele, anulate

Concluzia: prin toate actiunile intreprinse de inculpati, s-a realizat o "improprietarire" a unor persoane fizice si juridice cu parti sau cu intregul bun aflat in discutie.

Curtea de Apel Bucurestia a anulat toate actele juridice incheiate in legatura cu cele 224,6 hectare si a restabilit situatia anterioara asocieriii facute de USAMV cu firmele controlate de Puiu Popoviciu.

"Restabilirea situatiei anterioare nu se refera la configuratia terenului, la constructiile existente initial, la plantatiile de vie si pomi fructiferi, aceasta vizand situatia juridica a terenului si a constructiilor existente - inca - pe teren si anume: revenirea lor in proprietatea titularului de drept - statul roman.

Acesta are la dispozitie mijloacele de drept civil pentru a-si realiza dreptul de proprietate, de a gasi modalitatea de realizare a scopului initial si pentru care a fost donat," explica judecatorul cum trebuie sa se faca restituirea.

Scopul donatiei: cercetarea

Potrivit acestuia, reprezentantii statului roman trebuie sa decida ce se intampla cu constructile ridicate pe acest teren.

"Ramane la latitudinea statului roman pastrarea constructiilor si a celorlalte elemente existente in prezent pe teren, statul roman putand incasa chirii, redevente, toate fructele pe care le aduce bunul imobil respectiv.

Statul roman poate gasi o forma de realizare a unei alte statiuni didactice necesara pentru practica studentilor de la USAMV si, prin aceasta, sa se realizeze scopul initial al terenului primit ca donatie," reaminteste instanta.

Potrivit motivarii, persoanele fizice sau juridice care au cumparat sau inchiriat parti din acest teren, daca se considera pagubiti, se pot indrepta cu procese importriva celor care au incheiat actele juridice.

"Fiind vorba de o proprietate publica a statului roman, care a avut o anumita afectatiune direct legata de atributii in domeniul invatamantului superior agricol si de medicina veterinara, dar si de cercetare stiintifica, nu se poate face discutie de nicio alta institutie de drept civil sau drept procesual civil, cum ar fi buna-credinta a constructorilor, buna-credinta a cumparatorilor, buna-credinta a chiriasilor, concedentilor, toti acestia urmand a se indrepta impotriva acelor persoane fizice si juridice cu care au incheiat actele juridice respective si care i-au garantat atunci cand au incheiat actele respective," se arata in sentinta.

Sesizari la DLAF si DNA

Potrivit motivarii, instanta a sesizat Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF), Oficiul European de lupta antifrauda al Uniunii Europene (OLAF) si DNA, cu privire la infractiunea de deturnare de fonduri europene referitoare la un proiect al Primariei Municipiului Bucuresti, privind zona de Nord a Municipiului Bucuresti.

Acesta privea reabilitarea si amenajarea aductiunii de apa, preluare apa pluviala si apa menajera - canal, racordare la reteaua de gaze, racordare la reteaua electrica si constituirea de cai de acces si drumuri, precum si realizarea altor facilitati.

In esenta, firmele implicate in aceasta cauza au donat mai multe terenuri Primariei Bucuresti, care a accesat fonduri europene pentru aceste lucrari.

Cel mai important contract privea accesul la societatile si entitatile construite, edificate pe acest teren. Practic, au fost construite doua pasaje supraterane.

"Prin toate aceste lucrari, valoarea terenului a crescut in mod exponential," explica judecatorul.

Conturile, blocate

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis si blocarea conturilor si a veniturilor lui Puiu Popoviciu de catre Fisc, pana cand restituie terenurile pe care a construit complexul Baneasa.

In plus, instanta a decis sesizarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, institutie din cadrul Ministerului Justitiei, pentru luarea masurilor legale in vederea valorificarii bunurilor sechestrate si poprite precum si "comunicarea catre ANAF a prezentei hotarari, pentru luarea masurilor legale, privind executarea debitorilor si recuperarea prejudiciului", se mai arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15590 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

hahaha!!!

vretzi sa spunetzi ca vetzi cere chirie ambasadei US?
spunetzi-o lu' mutu.
america este bagata in afacerea asta pana la urechi este dreptul lor la acea bucata de pamant romanesc.
vorbitzi cu hunter biden daca va tzin shlvarii.
nici comunistii nu au schimat destinatzia ceruta de maria bibescu si au venit 'revolutzionarii' capitalisti de 2 bani cu hotzia democratica sa-si burduseasca buzunarele.

 

Proprietarul de drept.

Donatia devine nula . Proprietatea se intoarce familiei Bibescu.
Nu este exclus ca Popoviciu sa fie unul din mostenitori.
Teapa totala pentru stat sau demolarea urgenta a ambasadei sua, mall si alte cladiri cu popularea locului cu veterinari.

 

Daca era un infractor Roman

Care prejudiciase UK,in 2 saptamani era trimis la pachet,la puscaria Britanica.Dar cum noi nu reprezentam nimic si pe nimeni...asteptam....poate era mai ieftin si rapid sa trimitem oameni de meserie,sa-l aduca la pachet.Cred ca e timpu ca oamenii sa inteleaga,ca nu mai merge ...fura si ei,dar ne da si noua...ca la un moment dat nu o sa mai fie bani...de nici unele.....iar cu inprumuturile nu o sa mai mearga,la infinit....

 

daca vrei ...

oameni de meserie, vorbeste cu putin.
satisfactzie garantata!

am auzit,pe la americanii astia,din diaspora,

ca guvernul si senatul USA,a facut deja rectificare bugetara,ca sa plateasca chirie,cumparand-u-i lui Johannis inca o sapca !!!

aloo. desteptarea

infractorul basescu, artizanul afacerii este liber. si-a sacrificat o fiica pentru popoviciu. cand o sa raspunda marinarul o sa raspunda si popoviciu.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor