Cum explica judecatorul Deliorga de ce l-a achitat rapid pe arhiepiscopul Teodosie, judecat pentru fraude europene

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 16:03
20715 citiri
Cum explica judecatorul Deliorga de ce l-a achitat rapid pe arhiepiscopul Teodosie, judecat pentru fraude europene
Foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Acuzatiile pentru care a fost trimis in judecata IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, judecat ca a prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), sunt "simple nereguli fara a se putea vorbi despre frauda".

Aceasta este concluzia judecatorului Cristian Deliorga de la Curtea de Apel Constanta, care a decis achitarea lui Teodosie si a celorlalti cinci inculpati din dosarul Nazarcea. Hotararea nu e definitiva si poate fi atacata cu apel.

Decizia a fost data pe 6 iunie si a fost motivata de Deliorga intr-un timp record. Motivul: saptamana aceasta, magistratul a fost numit judecator la CCR pentru un mandat de 9 ani, la propunerea PSD.

"Astfel, toate probele administrate in timpul cercetarii judecatoresti, respectiv declaratiile martorilor care se coroboreaza cu expertiza contabila efectuata in cauza conduc indubitabil la concluzia ca inculpatii Petrescu Teodosie (IPS Teodosie - n.red.), Beca Stere, Malaxa Bogdan petrisor, Cojocaru Ciprian Ioan, Nadoleanu Gheorghe si Stefan Aurelian nu au savarsit infractiunile retinute in sarcina lor cu vinovatia prevazuta de lege, fiind evidenta lipsa relei credinte," explica Cristian Deliorga.

Magistratul face trimitere la declaratiile mai multor martori care au lucrat pe ferma viticola de la Nazarcea si ale unor inspectori APIA.

Potrivit DNA, inculpatii din acest caz ar fi prezentat documentele nereale la APIA, in care sustineau ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita "Ferma 3" - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta "vii pe rod cu struguri pentru vin"/"vii pe rod cu struguri nobili pentru vin", in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.

Astfel, s-ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei. APIA s-a constituit parte civila in acest caz cu prejudiciu de 1.392.964 lei.

"Arhiepiscopia a bagat bani la Nazarcea"

Cristian Deliorga arata in motivarea achitarii ca expertiza contabila judiciara dispusa si efectuata in timpul procesului a retinut ca in perioada 2010-2015 au fost utilizate in totalitate fondurile banesti - subventiile primite de la APIA pentru intretinerea culturilor de vita de vie de la ferma IAS Nazarcea, in valoare totala de 1.392.964 lei.

"Totodata Arhiepiscopia Tomisului a cheltuit din fonduri proprii pentru intretinerea culturilor de vita de vie de la ferma Nazarcea pentru anii 2010-2015 suma totala de 2.036.851,28 lei.

Este evident ca Arhiepiscopia Tomisului a cheltuit sume de bani din fonduri proprii sensibil mai mari decat subventiile banesti obtinute de la APIA, deoarece acestea acopereau doar o parte din cheltuielile necesare," explica judecatorul.

"Reprezinta cel mult abateri de la legalitate"

In plus, APIA Constanta cu ocazia platilor efectuate sau a controalelor pe teren nu a sesizat niciodata in perioada 2010-2015 neindeplinirea eco-conditionalitatilor si nu a facut constatari pentru nerespectarea GAEC-urilor (Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor - n.red.) respectiv bunele conditii agricole si de mediu definite conform legislatiei nationale in vigoare.

"Fata de cele de mai sus este evident ca inculpatul Petrescu Teodosie nu a urmarit, nici un moment, obtinerea unor sume de bani, pe nedrept respectiv, subventiile APIA, in perioada anilor 2010 - 2016, fiind evidenta lipsa relei credinte, iar constatarile expertizei agricole efectuale la instructia penala, respectiv suprafata de vita de vie de la ferma Nazarcea, nu era exploatata in totalitate, existau goluri de plante, nu s-ar fi respectat noemele GAEC, iar cultura era invadata de buruieni, fata de probele administrate la cercetarea judecatoreasca si analizate mai sus reprezinta cel mult abateri de la legalitate, regularitate si conformitate in raport cu dispozitiile nationale si/ sau europene care reglementeaza acordarea de subventii APIA," conchide Cristian Deliorga.

Judecatorul a mai dispus si ridicarea masurii asiguratorii a sechestrului, respectiv poprirea conturilor detinute de Teodosie Petrescu, persoana responsabila civilmente Arhiepiscopia Tomisului si persoana responsabila civilmente Asezamantul Monahal Sf. Apostol "Andrei".

Arhiepiscopia: Justitie dreapta

Dupa ce a primit vestea achitarii lui IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului a transmis ca "sarbatoarea Inaltarii Domnului aduce tuturor bucuria inaltarii unei justitii drepte" si ca spera ca si Inalta Curte sa mentina decizia Curtii de Apel Constanta.

"Sarbatoarea Inaltarii Domnului aduce tuturor bucuria inaltarii unei justitii drepte. Pe fond, s-a demonstrat ca toti slujitorii Domnului si ceilalti inculpati au fost tarati pe nedrept intr-un proces. Pentru aceasta nu condamnam pe nimeni, ci ne rugam in continuare lui Dumnezeu, iertand pe cei ce au vazut infractiuni acolo unde nu e cazul.

Arhiepiscopia Tomisului multumeste Curtii de Apel pentru ca a savarsit o judecata dreapta si nu s-a lasat influentata de presiunile exterioare actului de justitie. Avem incredere ca Inalta Curte va pastra aceasta sentinta de achitare a tuturor celor din dosar", au transmis reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cristian Deliorga Teodosie, #motivare Teodosie achitat, #Deliorga achitare, #Cristian Deliorga PSD, #Cristian Deliorga CCR , #proces
Comentarii