Doua bratari dacice, folosite ca probe intr-un al doilea proces

Vineri, 13 Martie 2009, ora 20:22
2657 citiri
Doua bratari dacice, folosite ca probe intr-un al doilea proces

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia a cerut, vineri, ca doua dintre bratarile recuperate de autoritatile romane si folosite ca probe in dosarul aurului dacic, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, sa nu mai faca parte din obiectul cauzei judecate la instanta din Deva.

Cele doua obiecte de patrimoniu, bratarile numarul cinci si numarul noua, denumite "mica pariziana" si, respectiv, "mica newyorkeza", fac obiectul altui dosar, avand ca obiect sapaturile arheologice neautorizate.

Este vorba de dosarul 151/P/2005, al carui rechizitoriu a fost finalizat la 5 august 2008 de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, cu 67 de persoane cercetate, si care urmeaza sa fie trimis spre judecare.

Potrivit rechizitoriului respectiv, in vara anului 1999, cele doua bratari au fost descoperite de Ioan Bodea, un muncitor forestier din Orastie, si Viorica Luncan, in situl "Dealul Gradistii - Sub Muchea Cetati", la o distanta de 40 de metri de incinta sacra a Cetatii "Sarmizegetusa Regia".

Cei doi au descoperit un tezaur alcatuit din cele doua bratari dacice din aur, 200 de monede Lysimach, si ele din aur, si 500 tetradrahme din argint.

Bratarile si o parte din tezaur au ajuns in primavara anului 2000 la un colectionar de antichitati, Radu Horia Camil, care ulterior le-a scos ilegal din tara.

Unul dintre obiecte, (bratara numarul 9 sau "Mica Newyorkeza") a fost vandut in 2004 pentru 40.000 de dolari unei firme din New York. Cea de-a doua bratara a ajuns in 2006 la alti colectionari din New York pentru suma de 30.000 de dolari.

In septembrie 2006, "Mica pariziana" a fost expusa spre vanzare la o expozitie organizata la Grand Palais, din Paris. De acolo a fost recuperata de autoritatile romane.

In august 2007, "Mica Newyorkeza" a fost predata in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei, recuperata fiind din Statele Unite.

Cele doua bratari rascumparate de autoritatile romane au fost folosite ca mijloace de proba in dosarul aurului dacic, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#bratari dacice proces, #proces Aurul Dacic, #sapaturi arheologice neautorizate , #proces