Ziare.com

ICCJ: Casuneanu, Costiniu si Locic nu reprezinta un pericol

Luni, 03 Mai 2010, ora 16:59

   

ICCJ: Casuneanu, Costiniu si Locic nu reprezinta un pericol
Completul de 9 judecatori isi motiveaza decizia de lasare in libertate a judecatorului Costiniu si a oamenilor de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu, spunand ca cei trei nu reprezinta un pericol concret pentru ordinea publica si au o pozitie sociala foarte buna.

"Cu privire la inculpatul Costiniu Florin se va avea in vedere ca natura profesiei si cariera acestuia constituie argumente in sprijinul cercetarii sale in stare de libertate", noteaza cei opt magistrati.

Instanta mai arata ca oamenii de afaceri Casuneanu si Locic, dar si judecatorul Costiniu ocupa o anumita pozitie in societate si in familie si, din probele administrate, nu rezulta ca sunt un pericol concret pentru ordinea publica.

De cealalta parte, al noualea judecator din complet, Vasile Alixandri, care a decis mentinerea in arest a celor trei, sustine ca tocmai statutul lor social, in special calitatea de judecator a lui Costiniu, produce un efect negativ asupra increderii sociale in capacitatea de reactie a autoritatilor fata de astfel de fapte.

Cei opt judecatori care au decis punerea in libertate a lui Costiniu, Casuneanu si Locic retin, totusi ca, "din succinta expunere a faptelor comise, rezulta existenta de indicii si probe apte a determina presupunerea verosimila de comitere de catre inculpati a faptelor pentru care s-a solicitat arestarea, fiind, totodata indeplinita si conditia prevazuta de art.148 lit. f teza I Cod procedura penala relativa la cuantumul pedepsei prevazuta de lege".

Cu toate acestea, magistratii au constat ca nu exista probe care sa arate ca lasarea in libertate a celor trei ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica.

Comiterea de infractiuni nu constituie temei pentru privarea de libertate

Mai mult, opt din cei noua judecatori ai instantei supreme explica faptul ca infractiunile pe care le-ar fi facut cei trei, calitatea sociala si morala a lor, statul, care intr-adevar determina neincrederea oamenilor in justitie, nu sunt motive suficiente pentru arestarea preventiva.

Astfel, noteaza judecatorii in motivare, "comiterea de infractiuni, chiar de o gravitate deosebita, reflectata de exemplu prin natura si cuantumul sanctiunii, nu constituie, prin ea insasi temei pentru privarea de libertate a invinuitului sau inculpatului in forma detentiei preventive. De asemenea, tendinta de nerespectare a ordinii de drept caracterizeaza orice persoana care comite o fapta din sfera ilicitului penal in calitate de autor, instigator sau complice."

Desfasurarea in conditii bune a procesului penal nu presupune privarea lor de libertate, cu atat mai mult cu cat nu exista probe ca s-au sustras de la urmarirea penala sau au incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului, desi urmarirea penala a fost inceputa in cauza inca din luna decembrie 2009, iar Locic si Casuneanu au respectat obligatiile impuse pe durata masuri preventive o obligarii de a nu parasi localitatea, mai sustin judecatorii.

"Or, instanta de fond nu a justificat in mod concret impiedicarea adusa de inculpati la buna desfasurare a urmaririi penale si nici nu a invocat riscul ca ei sa nu se prezinte in instanta, neanalizand nici posibilitatea de a adopta una dintre masurile alternative prevazute in art. 136 Cod procedura penala, in raport cu garantiile reale oferite de inculpati in legatura cu prezenta lor la proces", se arata in motivarea deciziei de eliberare a celor trei.

Omul de afaceri Costel Casuneanu a fost arestat, pe 9 aprilie, alaturi de Marius Locic si de judecatorul Florin Costiniu, de magistratii Sectiei Penale de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Trei zile mai tarziu, pe 12 aprilie, Casuneanu, Costiniu si Locic au fost pusi in libertate, dupa ce Completul de 9 Judecatori al ICCJ le-a admis recursurile impotriva deciziei de arestare pentru 29 de zile.

Pe de alta parte, senatorul Catalin Voicu, arestat pe 30 martie, prin decizia Inaltei Curti, este in continuare inchis, dupa ce aceeasi instanta a decis definitiv, pe 26 aprilie, prelungirea, cu 30 de zile, a mandatului de arestare emis pe numele sau.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: rNews

Articol citit de 1857 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu prezinta pericol public?

Dar batrinca aceia de 75 de ani garbovita de ani si suferinta pe care fara resentiment ati incarcerat-o pentru ca a calcat pe pamintul mostenit de ea de la parinti si retrocedat de un primar corupt unui mafiot local ,CE PERICOL PUBLIC reprezenta onorata justitie?

 

 

@tudor65

de unde atata...,,onorata justitie''?eu propun inlocuirea acestei sintagme cu urmatoarea:,,de acord domnilor mafioti?''

 

 

SPIRITUL LEGII ESTE IN CONCLUZIA SEPARATA A CELUI DE-AL 9-LEA!

Concluzia Domnului judecator Vasile Alixandri este cea corecta! Cum putea ramane Casuneanu in penitenciar cand el a doua zi trebuia sa fie in biroul lui Berceanu, la muls pe autostrada Ploiesti?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor