Ziare.com

Procesul in cazul exploziilor de la mina Petrila a inceput cu o amanare

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 19:18

   

Procesul in cazul exploziilor de la mina Petrila a inceput cu o amanare
Doar unul dintre cei trei sefi ai Exploatarii Miniere Petrila inculpati in dosarul privind cele doua explozii produse in noiembrie 2008 s-a prezentat, marti, la primul termen de judecata, procesul fiind amanat pentru 13 octombrie.

La prima infatisare de la Judecatoria Petrosani a fost prezent doar directorul EM Petrila din perioada exploziilor, Aurelian Necula. Ceilalti doi invinuiti, Dan Stefan Ungur si Gheorghe Rosu, au lipsit, primul fara a-si justifica lipsa pana la inceperea sedintei, iar al doilea a cerut amanare sa-si poata angaja un avocat.

Avocatul fostului director al EM Petrila, Constantin Graure, a cerut stabilirea urmatorului termen de judecata in acest dosar peste cel putin sase saptamani, motivand ca dosarul este stufos si are nevoie de mult timp pentru a-l studia pentru a-si putea construi apararea, insa judecatorul a hotarat ca sunt suficiente aproape patru saptamani si a stabilit urmatorul termen de judecata pentru data de 13 octombrie 2009.

In fata judecatorului s-au prezentat si rudele minerilor ucisi de explozii, dar si supravietuitori ai accidentului. Rudele celor 13 mineri de la Petrila morti in urma exploziei din data de 15 noiembrie 2008 cer daune morale de aproape 600.000 de euro de la cei vinovati de producerea accidentului.

De asemenea, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti solicita despagubiri de 342.000 de lei, contravaloarea cheltuielilor de internare pentru cinci mineri, o alta clinica din Bucuresti s-a constituit parte in proces, la fel ca si Spitalul de Urgenta Petrosani, insa niciuna dintre aceste unitati n-a avut reprezentant juridic la termenul din 15 septembrie.

In dosarul accidentului colectiv de munca din data de 15 noiembrie 2008, de la Exploatarea Miniera Petrila, au fost gasite responsabile cinci persoane. Alaturi de cele trei persoane din conducerea minei trimise in judecata, au mai fost gasite responsabile doua persoane care si-au pierdut viata in urma celor doua explozii, alaturi de alti 11 mineri si salvatori minieri.
Sursa: rNews

Articol citit de 1060 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Incepe cu o amanare, continua cu alta amanare si va termina cu o prescriere.

Asa cum s-a intamplat cu toate procesele de explozii. E previzibil. Iar pagubele le va suporta in final statul. Adica noi toti.

 

 

Oameni bine informati din Valea Jiului spun ca a fost crima cu premeditare ! Cica asa este obiceiul, sa nu opresti productia pentru orice fleac de pericol de explozie

Inregistrarile de la dispecerat care dovedesc ca aparatura de siguranta a avertizat din timp existenta metanului si pericolul de explozie, au disparut sau au fost falsificate. Vor musamaliza "organili statului" si de aceasta data gravele ilegalitati savarsite in materie de protectia muncii ?

Conducatorii minelor din Valea Jiului au un principiu pe care il respecta inca din epoca ceausescu: productia de carbune nu trebuie oprita, ce conteaza viata unui miner ?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor