Romania a castigat un proces de 9 miliarde de lei cu fratii Micula

Sambata, 07 Martie 2020, ora 11:35
20538 citiri
Romania a castigat un proces de 9 miliarde de lei cu fratii Micula
Foto: Arhiva Hepta.ro

Tribunalul International de Arbitraj a decis in favoarea Romaniei intr-un proces in care fratii Ioan si Viorel Micula ridicau pretentii de 9 miliarde de lei, anunta avocatii care au reprezentat statul roman in fata instantei de la Washington.

"Printr-o hotarare arbitrala emisa la data de 5 martie 2020, Tribunalul arbitral international constituit sub auspiciile Centrului international pentru reglementarea diferendelor relative la investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala a respins pretentiile impotriva Romaniei in valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan si Viorel Micula si de mai multe societati romane asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA ("Reclamantii")", anunta firma de avocatura Leaua Damcali Deaconu Paunescu - LDDP, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii legali precizeaza ca tribunalul i-a obligat pe fratii Micula "sa ramburseze Romaniei 75% din costurile legale si alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apara impotriva pretentiilor si a cheltuielilor de arbitraj".

Aceasta decizie incheie un proces de arbitraj initiat in 2014 de fratii Micula, in baza acordului dintre guvernele Romaniei si Suediei privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor.

Fratii Micula au sustinut ca "Romania si-a incalcat obligatiile internationale in temeiul Tratatului, nereusind sa aplice in mod adecvat legile privind impozitarea bauturilor spirtoase si prin adoptarea unui nou regim de preturi pentru apa minerala".

Cu toate acestea, tribunalul a decis ca fratii Micula nu au demonstrat ca Romania nu a reusit sa isi aplice legile privind impozitarea in ceea ce priveste bauturile spirtoase. "Intr-adevar, (instanta - n.red.) a constatat ca Romania s-a angajat in eforturi serioase si vizibile pentru a isi aplica legile privind impozitarea in legatura cu alcoolul.

Potrivit tribunalului, Romania a aratat ca are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigura aplicarea in mod eficient din perspectiva costurilor, si o structura de executare atat la nivel de gospodarie individuala, cat si la nivel de producator industrial, implicand ANAF, Vama si DG Antifrauda", adauga firma de avocatura.

In plus, tribunalul de arbitraj a decis ca nu are competenta pentru a examina afirmatiile fratilor Micula referitoare la regimul de stabilire a preturilor pentru apa minerala, pe baza faptului ca regimul a fost adoptat inainte de intrarea in vigoare a acordului din 2003 dintre Romania si Suedia.

Romania a fost aparata in cadrul arbitrajului de un consortiu format din firmele de avocatura "Leaua Damcali Deaconu Paunescu - LDDP" din Bucuresti si "LALIVE" din Geneva, Elvetia.

"Suntem foarte multumiti de rezultatul dosarului, care arata ca Romania nu a incalcat Tratatul Suedia-Romania. Acest caz a implicat analiza unui volum foarte mare de argumente si informatii cu privire la lupta Romaniei impotriva evaziunii fiscale, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, in care probleme de drept fiscal substantial si procedural, din perspectiva macroeconomica, au fost introduse intr-un arbitraj de investitii.

Suntem foarte incantati de faptul ca efortul semnificativ al specialistilor in domeniul arbitrajului si dreptului fiscal de a explica detaliile de fapt si de drept necesare tribunalului arbitral a dus la o hotarare in care pozitia Romaniei a avut succes. De asemenea, suntem foarte bucurosi ca aceasta este cea de a patra victorie a echipelor Lalive si Leaua Damcali Deaconu Paunescu - LDDP in apararea Romaniei in arbitraje investitionale", a declarat Crenguta Leaua, din cadrul LDDP, citata in comunicat.

Amintim ca fratii Micula au castigat alt proces cu statul roman si tara noastra a fost obligata in 2013 de acelasi tribunal de arbitraj de la Washington sa plateasca 84,4 milioane de dolari.

Nu s-a supus, asa ca s-au cumulat penalitati si dobanzi, iar pana la urma, abia in decembrie 2019, Guvernul Orban a decis sa plateasca datoria luand 912,5 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara. Si asta abia dupa ce fratii Micula au pus sechestru pe conturile Romatsa, care nu mai putea astfel sa asigure serviciile de navigatie aeriana.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Romania castigat proces fratii Micula , #proces