Viol cu mediere - Sunteti de acord? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 09:21
10267 citiri
Viol cu mediere - Sunteti de acord? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

De la 1 februarie intra in vigoare legea privind medierea juridica. Ceea ce inseamna ca, incepand cu luna viitoare, toti cei care introduc o actiune in instanta, inclusiv partile care au declansat deja un proces in fata instantelor, in materiile prevazute de lege - civil, familie, anumite cauze penale - sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii.

Dupa prezentare, daca partile decid totusi sa apeleze la judecator, mediatorul emite un certificat de informare pe care acestia trebuie sa-l prezinte la tribunal. Fara acest certificat, actiunea in instanta va fi respinsa ca inadmisibila.

Printre infractiunile care pot disparea prin mediere se mai afla vatamarile corporale din culpa, lovirile si alte violente, abuzul de incredere, distrugerea, gestiunea frauduloasa, abandonul de familie, violarea de domiciliu, precum si furturile intre soti, violul.

Daca in cazul furturilor sau a fraudelor masura poate parea benefica, un caz aparte este cel al violului. Organizatiile de aparare a drepturilor femeilor reclama faptul ca, prin obligativitatea primirii informatiilor legate de mediere, victima este supusa unor presiuni suplimentare, iar vinovatul poate scapa nepedepsit, iar, pe de alta parte, Consiliul de Mediere, organismul care se va ocupa de aceste actiuni, crede ca medierea poate fi o solutie pentru femeile care nu doresc sa se expuna public.

Violul poate fi cumparat?

Legea precizeaza ca victima nu este obligata sa stea fata in fata cu agresorul, la aceasta sedinta de informare, care are loc dupa ce vinovatul este dovedit si inainte de inceperea procesului.

"Pentru persoana care a suferit un atac fizic si in special pentru victima violului, problema pentru care se adreseaza justitiei este de o natura speciala. Aceasta victima a suferit o durere fizica insotita de emotii negative puternice. Dintre agresiunile asupra persoanei fizice, agresiunea sexuala afecteaza in cea mai mare masura sentimentul de integritate corporala si de siguranta personala pe termen lung. Informarea cu privire la mediere trebuie facuta pin materiale scrise si sub nicio forma nu poate sa conditioneze accesul la justitie" a declarat, pentru Ziare.com, Mihaela Sasarman, presedinta Asociatiei Transcena.

Practic, ONG-urile care apara drepturile femeilor nu sunt de acord cu posibilitatea ca agresorul, intr-un caz de viol, sa poata scapa de pedeapsa prin achitarea unei sume de bani.

"Nu pot sa-mi inchipui cu ce cinism cineva ar concepe sa puna fata in fata victima si violatorul ca cei doi sa cada la pace, sa nu se ajunga la proces, iar agresorul sa-si vada linistit de viata, eventual sa mai comita alte fapte de acest gen cumparandu-si de fiecare data libertatea cu bani. Statul va fi complice la scaparea violatorilor de pedeapsa", spune Tudorina Mihai, Asociatia Front.

In plus, in viziunea acestor organizatii, prin prezentarea avantajelor medierii, statul transmite mesajul ca violul poate scapa nepedepsit.

"Violul este o infractiune grava si trebuie tratata ca atare de justitie. Permitand medierea lui, pe cai legale, se va da semnalul ca nu este atat de grav, ca se poate trece peste el cu ajutorul unui mediator. Nu numai ca se va incalca demnitatea victimei prin nerecunoasterea gravitatii agresiunii pe care a suferit-o, agresiune a carei sanctionare ar trebui sa fie de netagaduit, dar la nivelul societatii justitia va transmite mesajul ca violul nu este intotdeauna pedepsit", adauga Tudorina Mihai.

"Orice lege are, sau ar trebui sa aiba, la baza, un sistem valoric si normativ. Care este acesta cand vine vorba de informare cu privire la mediere? Nu implica el oare ca medierea in caz de viol este o solutie acceptabila? Nu presupune ca agresorul poate scapa nepedepsit daca victima accepta acest lucru? Mai mult, nu presupune ca o suma de bani poate compensa agresiunea? Eu zic ca da", spune, la randul sau, Diana Neaga de la Societatea de Analize Feministe AnA.

Medierea scapa victima unui viol de expunerea publica

De cealalta parte, insa, si reprezentantii mediatorilor au argumente pentru sustinerea prevederilor Legii 115/2012. Gabriela Gyongy Mihut, purtator de cuvant al Consiliului de Mediere, ne-a explicat ca medierea este o procedura alternativa care reprezinta un mare pas inainte, pentru sistemul judiciar din Romania.

"Motivul pentru care reprezinta un mare pas inainte este acela ca in cadrul sedintei de informare cetateanul este informat de faptul ca exista si o alta modalitate de a-si rezolva problemele sale, o modalitate mai rapida, eleganta, amiabila, confidentiala, iar rolul instatelor de judecata va fi degrevat in acest fel de numarul mare de dosare", spune Gabriela Gyongy Mihut.

Prin mediere, cetatenii pot obtine o solutie rapida, scutita de taxe. O mediere se finalizeaza in maximum trei sedinte, ceea ce inseamna o luna, maximum doua, o perioada mult mai scurta decat perioada de desfasurare a unui proces.

"Cel mai important avantaj, insa, este acela ca partile insele sunt cele care-si decid soarta si nu decide un tert pentru acestea", mai spune purtatorul de cuvant al Consiliului de Mediere.

In cazul violurilor, oficialul subliniaza ca legea nu prevede nicidecum obligativitatea victimei de a se impaca cu agresorul, ci numai de a se informa in legatura cu aceasta posibilitate.

"Legea solicita victimei sa se deplaseze la mediator pentru a se informa cu privire la procedura medierii si pentru a vedea daca aceasta ii este mai utila decat judecata. Solicitarea exista doar pentru acele cazuri in care victima, conform legii, se poate impaca cu cel care a vatamat-o. Cu alte cuvinte, legea obliga partea sa se informeze cu privire la alte cai de solutionare a plangerii sale", adauga Gabriela Gyongy Mihut.

Legat de protestele organizatiilor de aparare a drepturilor femeilor, purtatorul de cuvant al Consiliului de Mediere spune ca "in cadrul sedintei de mediere, victima va beneficia de confidentialitate, neutralitate si impartialitate si va obtine solutia dorita. Procedura va putea fi initiata la solicitarea acesteia si nu se va mai expune public".

"Sunt si eu femeie si daca as avea nefericirea sa trec printr-o asemenea experienta mi-as dori sa aflu ca exista si o alta cale de a-mi obtine reparatiile, alta decat cea a expunerii publice, cu atat mai mult cu cat nu trebuie sa ma prezint la sedinta de informare cu violatorul, pot sa merg singura. Multe femei renunta sa formuleze plangeri penale impotriva violatorilor sau hartuitorilor pe motivul expunerii publice. V-ati gandit la aceste situatii?", intreaba oficialul.

Instantele vor fi degrevate de o parte din dosare

Nici din punctul de vedere al avocatilor, masura medierii nu este una rea. In primul rand pentru ca instantele vor fi degrevate de multe cauze, ceea ce inseamna ca procesele vor dura mai putin.

"Procesul de mediere nu substituie procesul penal, ci ofera victimelor posibilitatea de a controla cumva mersul acestuia. Actiunea penala, in cazul infractiunii de viol, se declanseaza numai la plangerea prealabila a victimei. O mediere de succes poate avea drept consecinta incetarea urmaririi penale, daca plangerea a fost retrasa", ne spune avocatul Ruxandra Cojocea.

"In opinia mea, eficienta noii institutii a mediatorului nu se va dovedi imediat, mai ales ca, din punct de vedere procedural, ar mai fi multe de facut si implementat si nici atitudinea si comportamentul romanului nu sunt inclinate prea mult spre comunicare si negociere in caz de litigii", adauga avocatul.

Practic, este greu de spus cine are dreptate. Un lucru este sigur, victima este obligata numai sa se informeze asupra posibilitatilor pe care le are la dispozitie. Daca este o presiune in plus sau nu, ramane de vazut. Pana la urma, victima unui viol este supusa mai multor presiuni, acesta fiind si motivul pentru care de multe ori renunta la actiunea in justitie.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Sunteti de acord cu posibilitatea medierii intre victima unui viol si agresor?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#viol mediere, #mediere procese penale, #mediere agresiune sexuala , #proces