Crocodiulul Lacoste, victorie importanta in justitia UE: Caimanul a avut de pierdut

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 14:09
3727 citiri
Crocodiulul Lacoste, victorie importanta in justitia UE: Caimanul a avut de pierdut
Foto: Facebook/Lacoste

Compania franceza Lacoste a castigat miercuri un proces important la Tribunalul Uniunii Europene, pentru protejarea logo-ului sau, celebrul crocodil verde.

Procesul a fost intentat de compania poloneza Mocek si Wenta, care a fost impiedicata sa isi inregistreze un logo asemanator - un caiman - care, dupa cum au stabilit magistratii europeni, ar fi putut crea confuzie intre cele doua marci.

"Potrivit Tribunalului, renumele crocodilului Lacoste permite impiedicarea inregistrarii unor forme de crocodil sau de caiman pentru produsele din piele, pentru imbracaminte si pentru incaltaminte", se arata intr-un document emis de Tribunalul UE.

Conflictul a inceput in anul 2007, cand societatea poloneza a solicitat Oficiului pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne (OAPI) inregistrarea semnului sau pentru genti, imbracaminte, incaltaminte si alte articole.

Lacoste s-a opus acestei cereri de inregistrare, invocand asemanarile dintre crocodilul francez si caimanul polonez, iar OAPI a admis in parte opozitia Lacoste, refuzand sa inregistreze semnul prezentat de Mocek si Wenta.

Lacoste a pierdut exclusivitatea pe crocodil

Ulterior, polonezii au sesizat Tribunalul Uniunii Europene pentru a obtine anularea deciziei OAPI.

"Prin hotararea pronuntata astazi (miercuri - n.red.), Tribunalul respinge actiunea si confirma astfel refuzul inregistrarii semnului prezentat de Mocek si Wenta pentru produsele din piele, pentru imbracaminte si pentru incaltaminte.

(...) La fel ca OAPI, Tribunalul considera, in primul rand, ca semnele in conflict prezinta o similitudine vizuala redusa, intrucat aceste doua semne au in comun o reprezentare a unei reptile din ordinul crocodilienilor, iar publicul larg nu pastreaza in general in memorie decat imaginea imperfecta a unei marci (...). In sfarsit, Tribunalul confirma ca semnele in conflict prezinta o similitudine cel putin medie pe plan conceptual, intrucat elementele figurative ale fiecaruia dintre aceste semne se refera la conceptul de reptila din ordinul crocodilienilor", se explica in documentul citat.

Totodata, magistratii Tribunalului UE considera ca "exista un risc de confuzie, dat fiind ca publicul larg risca sa creada ca produsele care poarta semnele in conflict provin de la aceeasi intreprindere sau de la intreprinderi legate din punct de vedere economic".

"In particular, Tribunalul considera ca reprezentarea caimanului Mocek si Wenta ar putea fi perceputa ca o varianta a reprezentarii crocodilului Lacoste, aceasta din urma fiind larg cunoscuta marelui public", mai arata judecatorii europeni.

Compania poloneza poate face recurs, in termen de doua luni, la Curtea Europeana de Justitie.

D.T.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#crocodil Lacoste proces UE, #crocodil Lacoste castigat proces, #crocodil Lacoste caiman polonez , #proces