Decizia in dosarul Posta Romana, in care sunt judecati Chiuariu si Nagy, amanata

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 15:45
1733 citiri
Decizia in dosarul Posta Romana, in care sunt judecati Chiuariu si Nagy, amanata

Instanta suprema a amanat marti pentru 27 noiembrie pronuntarea sentintei in dosarul Posta Romana, in care sunt judecati fostii ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, precum si fostul sef al Postei Romane Dan Mihai Toader, pentru abuz in serviciu privind instrainarea unui teren din Calea Victoriei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat in 13 noiembrie dezbaterile in dosarul Posta Romana, judecatorii anuntand atunci ca sentinta va fi pronuntata in 20 noiembrie.

Marti, instanta suprema a amanat decizia in acest dosar pentru 27 noiembrie.

La ultimul termen de judecata, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut instantei supreme condamnarea fostilor ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, precum si a fostilor sefi din Compania Posta Romana Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu la pedepse in regim de detentie pentru faptele lor, in vreme ce pentru Ioan Folfa a sustinut ca se poate stabili o pedeapsa la inchisoare cu suspendarea executarii.

Avocatul fostului ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a aratat, in pledoaria sa, ca Zsolt Nagy "nu a initiat" acea hotarare de guvern, ci "doar a semnat-o la rugamintea factorilor de decizie din Secretariatul General al Guvernului".

El a precizat ca ar fi o grava incalcare a separatiei puterilor in stat daca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar desfiinta in cadrul acestui proces acea hotarare de guvern. Avocatul a adaugat ca respectiva hotarare de guvern "este in vigoare si acum", aratand totodata ca acest proces este, in opinia sa, "o gluma proasta".

La randul sau, avocatul fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a spus ca trebuiau chemati la acea vreme la DNA toti ceilalti membri ai Cabinetului care au aprobat HG ce face obiectul acestui dosar, pentru a da cate o declaratie, iar ulterior sa se procedeze la anularea ei.

Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica a CNPR, Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv al CNPR, fostii ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, precum si Ioan Folfa au fost trimisi in judecata in decembrie 2010, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale, privind instrainarea unui teren din Calea Victoriei 133-135 din Capitala.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developments SA, demers in care au fost implicati si cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel societatea.

Prejudiciul cauzat statului prin instrainarea in mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de constructii din care s-a scazut costul demolarii cladirii, intrucat cladirile existente pe teren au fost demolate de catre SC Imopost SA, potrivit DNA.

Procurorul de caz a recunoscut, in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata cei doi fosti ministri ca din probe nu rezulta ca acestia au cunoscut faptul ca imobilul a fost subevaluat cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developments SA, in mod indirect, ca efect al avizarii HG 377/2007, asigurandu-se si beneficiile rezultate in urma subevaluarii imobilului din Calea Victoriei.

Potrivit DNA, SC Imopost Developements SA s-a constituit la 26 iulie 2005, fiind creata ca un parteneriat intre CN Posta Romana SA, SC Procema SA, SC Comnord SA si doua persoane fizice, in scopul demolarii unor cladiri existente pe terenul din Bucuresti, Calea Victoriei 133-135 si edificarea unui imobil cu functiuni multiple. La data de 19 iulie 2005, conducerea Postei Romane a aprobat ca imobilul din Calea Victoriei 133-135 sa fie adus de CN Posta Romana S.A. ca aport in natura la capitalul social al societatii nou infiintate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#dosar Posta sentinta amanata, #Chiuariu sentinta posta amanare , #proces