Ziare.com

Avocatul general al CJUE: O instanta nationala poate sa inlature aplicarea unei decizii a Curtii Constitutionale

de Iulia Vlaicu
Joi, 04 Martie 2021, ora 13:31

   

Avocatul general al CJUE: O instanta nationala poate sa inlature aplicarea unei decizii a Curtii Constitutionale
Avocatul general al CJUE, Michal Bobek arata in concluziile prezentate, joi 4 marite, ca Tratatul de Functionare al UE (TFUE) se opune unei decizii a CCR prin care se constata nelegalitatea compunerii completurilor de judecata ale unei instante supreme.

"TFUE se opune unei decizii a unei curti constitutionale nationale, precum Decizia nr. 417/2019, prin care se constata nelegalitatea compunerii completurilor de judecata ale instantei supreme nationale care se pronunta in prima instanta asupra unor infractiuni de coruptie pentru motivul ca aceste completuri nu sunt specializate in materie de coruptie, desi judecatorilor care fac parte din completurile mentionate le-a fost recunoscuta specializarea necesara, atunci cand o astfel de constatare este susceptibila sa genereze un risc sistemic de impunitate in ceea ce priveste infractiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii", este propunerea avocatului general al CJUE.

Acesta a aratat ca incalcarea normei nationale privind compunerea completului de judecata in prezenta cauza nu constituie o incalcare a articolului 47 din carta.

Primo, conditia specializarii pare sa aiba un caracter eminamente formal.

Secundo, aceasta regula pare a fi o exceptie destul de limitata care se aplica numai in domenii juridice specifice si in etapa primei instante.

Tertio, alte elemente suplimentare ar indica lipsa caracterului "flagrant" al incalcarii.

In ceea ce priveste protectia intereselor financiare ale Uniunii, avocatul general considera ca decizia in discutie nu indeplineste cerintele articolului 325 alineatul (1) TFUE mentionate mai sus, intrucat ar putea sa se ridice indoieli serioase in ceea ce priveste consecintele practice, in general perceptibile sau asteptate, ale acesteia. Decizia nr. 417/2019 impune rejudecarea in prima instanta a tuturor cauzelor aflate in etapa apelului, in care hotararea primei instante a fost pronuntata intre 21 aprilie 2003 si 22 ianuarie 2019.

Tinand seama de nivelul general de complexitate a cauzelor privind infractiunile de coruptie savarsite de persoanele care intra in sfera de competenta a ICCJ, precum si de probabilitatea declararii unui apel, efectele asteptate in mod rezonabil ale acestei hotarari sunt foarte extinse.


Referitor la principiul suprematiei, avocatul general apreciaza ca acesta trebuie interpretat in sensul ca permite unei instante nationale sa inlature aplicarea unei decizii a curtii constitutionale nationale, obligatorie in dreptul national, daca instanta de trimitere ar considera ca aceasta inlaturare este necesara pentru a se conforma obligatiilor care decurg din dispozitiile direct aplicabile ale dreptului Uniunii.

Concluziile avocatului general publicate joi nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justitie, dar sunt in general urmate. O hotarare a judecatorilor CJUE urmeaza a fi pronuntata la o data ulterioara.
Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aplicarea acesteia ar anula deciziile CCR. Cand se va aplica in Ro?

Vine o REVOLUTIE legislativa ?

 

Aha...

Deci domnul asta pe nume Michal Bobek actioneaza exact, dar exact, ca si un COMUNIST pur sange...

Daca in Europa un judecator ar avea puterea sa anuleze o singura decizie a unei curti constitutionale s-ar duce dreaqqu toata vrajeala cu "rule of law"...

Asta-i un nou proiect "Overton Window".

Ce misto, vine un judecator de prin Medias (consatean cu, Codruta) si anuleaza o decizie a CCR dupa care incep catusele...

Noaptea mintii...

 

Asta

inseamnă că o instanță serioasă poate inlătura aplicarea deciziei CCR-iste a pesedistului Dorneanu privind interceptările cu ajutorul SRI ?

 

Nu

la asa ceva cred ca se refera. Se refera la compunerea completelor de judecata, multe procese de la noi trebuind sa fie reluate de la zero ca asa dorea Dorneanu, motivand ca judecatorii nu erau specializati in coruptie. Ori avocatul general al CJUE spune ca judecatorii de inalta curte sunt recunoscuti ca specialisti in coruptie! Iar a luat-o in barba Romania din cauza unora ca Weber si Dorneanu...

Din pacate, nu e deloc asa.

Comunicatul oficial este mult mai amplu si are si o parte care sustine ca CCR are tot dreptul sa elimine din procese probele obtinute cu ajutorul serviciilor secrete.

Fragmentul prezentat in acest articol se refera strict la problema alcatuirii completurilor de judecatori.
Borfasii PSD impreuna cu CCR au hotarat ca acele completuri care ii judeca pe corupti trebuiau formate obligatoriu numai din judecatori "specializati" in coruptie, ceea ce legislatia UE respinge ca fiind neintemeiat.
In rest, in toate celelalte spete, concluzia generala a avocatului Curtii Europene de Justitie este de acord cu deciziile CCR.

:):):)

99% dintre deciziile date de catre CCR sunt girate de locatarul de la Cotroceni (indiferent de nume) si directorii din SRI, asa a fost dintotdeauna...

Orice decizie a CCR poate pune in cap siguranta nationala, binenteles, oile cred ca aia cativa judecatori de la CCR decid ei ce si cum...

Какая культура !

.

Despre ce vorbim?

Adică CCR-ul trebuie desființată! Păi cum *** o colonie să aibă CCR ...😣

 

Orice colonie de paduchi trebuie desfiintata!

Asa este igienic.

Hă, hă, hă! Ce ordine-a fost pan-acu'... Să vedeți de-acu-ncolo!

.

 

Doamne ce#prostovani

se intreaba toti #prostovanii daca deciziile CCR sunt pe bune. art. 147 alin. 4 din Constitutia Romaniei: “Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor". Avocatul pulicafrinaru spune ca deciziile CCR sunt obligatorii dar daca aduc atingere financiara UE instantele pot sa le ignore. Doamne Doamne de unde atatia #prostovani pe lumea asta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor