Desi era aproape de final, procesul de coruptie al fostului colonel SRI Daniel Dragomir s-ar putea relua

Vineri, 09 Martie 2018, ora 11:03
11982 citiri
Desi era aproape de final, procesul de coruptie al fostului colonel SRI Daniel Dragomir s-ar putea relua

Judecatorul Florin Purigiu de la Curtea de Apel Bucuresti a facut o cerere de abtinere de la solutionarea apelului in cazul fostului locotenent-colonel SRI, Daniel Dragomir, judecat pentru mai multe fapte de coruptie. Cererea a fost acceptata.

Magistratul a facut aceasta cerere dupa aproape 10 termene de judecata. Dosarul este in faza de apel si era judecat de un complet format din Florin Purigiu si Ciprian Alexandru Ghita.

Cercetarea judecatoareasca era aproape de final, iar in aceasta faza a procesului au fost audiati aproape toti martorii. Pe 9 martie era stabilit termen pentru audierea ultimilor doi.

Abtinerea, judecata cu 2 la 1

Pe 7 martie 2018, un complet de divergenta a admis cererea de abtinere formulata de Florin Purigiu. Motivele pentru care magistratul a facut cerere de abtinere nu sunt publice, iar acest tip de proces se judeca in sedinta secreta.

Concret, initial a fost un complet de doi judecatori care a analizat abtinerea magistratului. Cei doi au avut pareri contrare privind motivele de abtinere. Atunci a fost chemat un al treilea judecator care a inclinat balanta in favoarea abtinerii.

"In majoritate, in baza art. 6 paragraful 1 din Conventia Europe a Drepturilor Omului, art. 68 alin. 2 si 5 Cod de procedura penala rap. la art. 64 alin.1 litera f Cod de procedura penala, admite cererea de abtinere formulata de judecatorul Purigiu Florin de la solutionarea cauzei nr. 2283/3/2015. In temeiul art. 275 alin. 3 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din data de 07.03.2018. Cu opinie separata a judecatorului Grecu Ruxandra in sensul respingerii declaratiei de abtinere ca neintemeiata", este minuta Curtii de Apel Bucuresti.

Se reia judecata dosarului?

In baza unor decizii CEDO, Cutean impotriva Romaniei si Beraru impotriva Romaniei, judecarea unor procese a fost reluata dupa ce unul dintre magistratii din complet a fost schimbat. Sunt celebre cazurile Liviu Dragnea (si sotia) si Calin Popescu Tariceanu, dupa pensionarea judecatoarei Ana Maria Dascalu.

Pe de alta parte, in cazul fostului ministru de Interne, Cristian David, judecarea procesului nu s-a reluat, dupa ce judecatorul Cristina Rotaru, numit pe o functie de conducere la INM, a fost inlocuit cu magistratul Ionut Matei. Avocatii au invocat fara succes deciziile CEDO, potrivit carora un magistrat care nu a participat efectiv la cercetarea judecatoreasca dintr-un dosar nu poate semna decizia din respectivul dosar. Magistratii au aratat ca prevederile nu sunt aplicabile in acest caz.

Urmatorul termen din procesul lui Daniel Dragomir a fost stabilit pe 13 martie, cand noul complet, format din Ciprian Ghita si un alt magistrat care urmeaza sa fie numit, vor discuta detaliile despre o comisie rogatorie care trebuie facuta in dosar, privind audierea unor martori in strainatate.

La termenul de astazi, completul a aratat ca opinia separata in cazul abtinerii lui Florin Purigiu nu era redactata.

Ce se judeca

Judecatorii Florin Purigiu si Ciprian Alexandru Ghita aveau pe rol apelurile facute de DNA, Daniel Dragomir si sotia acestuia, Marinela Zoica Dragomir. Locotenent-colonelul (r) Daniel Dragomir, fostul sef al Sectoarelor Informativ-Operative din Directia Generala de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, este judecat pentru trafic de influenta, spalare a banilor si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

La tribunal, in prima instanta, el a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri, dar a fost achitat pentru acuzatiile de coruptie.

In dosar mai este trimisa in judecata si sotia acestuia, plutonier major (r) in SRI, Marinela Zoica Dragomir. Si ea a fost condamnata in faza de fond la un an de inchisoare cu suspendare.

Dragomir a lansat o initiativa civica

Daniel Dragomir a lansat la sfarsitul anului trecut initiativa civica Romania 3.0, el sustinand ca romanii sunt "arestati de o putere ascunsa, ilegitima si abuziva care, recurgand la subversiune, santaj, amenintari, determina deciziile politice, subminand astfel mecanismele democratice stabilite de Constitutie si de legile tarii".

Fostul locotenent colonel este implicat si in dosarul Black Cube. Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat recent ca 90 la suta din probatoriile din dosarul Black Cube sunt finalizate, insa daca nu exista colaborare din partea fostului ofiter SRI Daniel Dragomir, inculpat in acest dosar, "lucrurile se vor opri".

"Probabil se va da o solutie legala, poate fi rechizitoriu, poate fi netrimiterea in judecata", a declarat Horodniceanu.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...