Doctorul Ciomu vrea sa practice din nou medicina

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 19:22
1864 citiri
Doctorul Ciomu vrea sa practice din nou medicina
Foto: Arhiva

Naum Ciomu, medicul condamnat in 2007 pentru malpraxis, cere Tribunalului Bucuresti sa anuleze decizia Colegiului Medicilor Bucuresti prin care i s-a interzis sa practice medicina, sustinand ca prin sentinta data in cazul sau are interdictie sa practice chirurgia urologica, nu medicina "in general".

Astfel, medicul Ciomu a depus pe 25 mai, la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Bucuresti, o actiune impotriva Colegiului Medicilor Bucuresti (CMB), in care cere instantei sa anuleze decizia institutiei din 30 ianuarie 2009, prin care i-a fost retrasa calitatea de membru al Colegiului si, implicit, dreptul de a practica medicina.

Potrivit deciziei CMB, contestata de Ciomu, acestuia i s-a retras calitatea de membru al Colegiului si, implicit, dreptul de a practica medicina, pe baza sentintei penale numarul 31 din 9 ianuarie 2007, a Judecatoriei Sectorului 5, potrivit careia s-a luat fata de medic "masura de siguranta a interzicerii de a ocupa profesia de medic primar chirurg urolog".

In actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti, Naum Ciomu sustine ca decizia CMB excede sentintei penale pronuntate de Judecatoria Sectorului 5 si ramasa definitiva la Curtea de Apel Bucuresti, deoarece "instanta a luat masura de siguranta a interzicerii exercitarii activitatii de chirugie urologica, nu a profesiei de medic, cum gresit a retinut Colegiul Medicilor".

Naum Ciomu sustine ca, dupa ce i-a fost comunicata decizia din ianuarie a CMB, a facut, in luna martie, o contestatie prin care a solicitat atat motivarea, cat si anularea respectivei decizii, pe motiv ca este ilegala. Fiind nemultumit de raspunsul primit de la Colegiu, a facut o a doua contestatie, la care nu a primit raspuns pana in momentul inaintarii actiunii din instanta. Mai mult, sustine medicul, Colegiul nu a respectat procedurile in vigoare in ceea ce priveste emiterea de acte administrative, deoarece nu i-a permis sa atace, la Comisia Superioara de Disciplina, decizia din 30 ianuarie.

De asemenea, se mai arata in actiune, Colegiul Medicilor Bucuresti a comunicat decizia luata in cazul sau catre spitalul unde este angajat, fara a astepta implinirea termenul de 15 zile, prevazut de Statutul si Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania, timp in care hotararea putea fi contestata.

Spitalele isi cer inapoi banii platiti pentru Ciomu

De cealalta parte, la primul termen al procesului, reprezentantii CMB au depus o intampinare, in care arata ca institutia nu are obligatia legala de a interpreta decizia luata in cazul medicului Ciomu. Mai mult, reprezentantii Colegiului au invocat exceptia prematuritatii actiunii depuse de catre Ciomu, pe motiv ca acesta trebuia sa se adreseze initial institutiei, cu o cerere de revocare a deciziei contestate, si abia apoi instantei.

Procesul urmeaza sa fie reluat de magistratii de la Tribunalul Bucuresti pe 28 octombrie. De asemenea, spitalul Panduri a cerut Tribunalului Bucuresti sa-l oblige pe Naum Ciomu sa-i restituie prima transa, de 200.000 de euro, pe care institutia a platit-o catre Ion Jiga, victima medicului, motivand ca Ciomu este singurul vinovat pentru accidentul produs in timpul operatiei la care a fost supus Jiga.

Totodata, Spitalul Clinic "Profesor Doctor Theodor Burghele" (n.r. Panduri) considera ca Ciomu trebuie obligat de instanta sa returneze institutiei banii platiti deja pentru daunele morale. Mai mult, reprezentantii spitalului cer magistratilor sa il oblige pe Ciomu sa le plateasca si sumele reprezetand beneficiul nerealizat de institutie prin indisponibilizarea celor 200.000 de euro.

Spitalul, care prin sentintele date in cazul lui Ciomu a fost obligat sa plateasca in solidar cu acesta 500.000 de euro daune morale si aproape 10.000 de lei daune materiale pentru pacientul mutilat de medic, precizeaza in actiunea depusa la tribunal ca, in luna iulie, incheiat un acord cu Ion Jiga, pentru plata esalonata a daunelor. Prima transa, de 846.861,30 lei, echivalentul a 200.000 de euro, a fost achitata pe 24 iulie, iar restul sumei va fi achitata in patru transe, pana in iulie 2011.

Procesul deschis de spital a avut un prim termen la 1 octombrie, cand a fost amanat pentru ca la dosarul cauzei sa fie atasate copii legalizate ale sentintelor penale impotriva lui Ciomu. Urmatorul termen a fost fixat pentru 10 decembrie.

Doctorul Naum Ciomu a fost condamnat, prin decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti din 10 noiembrie 2008, la un an cu suspendare pentru vatamare corporala si la plata sumei de 500.000 de euro daune morale, in solidar cu Spitalul Panduri din Capitala.

Hotararea Curtii de Apel Bucuresti este prima decizie definitiva a unei instante din Romania in cazul unui medic acuzat de malpraxis.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Naum Ciomu contestatie, #proces Naum Ciomu , #proces