Dosarul lui Vlad si Mircea Cosma va fi rejudecat, condamnarile au fost desfiintate. Andreea Cosma: Dumnezeu a facut dreptate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 26 Martie 2018, ora 16:30
31898 citiri
Dosarul lui Vlad si Mircea Cosma va fi rejudecat, condamnarile au fost desfiintate. Andreea Cosma: Dumnezeu a facut dreptate
Foto: Facebook/Mircea Cosma

Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni rejudecarea dosarului in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat in prima instanta la opt ani inchisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a primit cinci ani inchisoare.

Completul de 5 judecatori de la ICCJ a desfintat deciziile de condamnare date in faza de fond a dosarului, iar cazul sa fie rejudecat de instanta de fond, Sectia Penala a ICCJ.

Sentinta a fost data in majoritate, fara a se specifica daca a fost vorba de trei sau de patru judecatori din completul de cinci. Opinia minoritara a fost in sensul mentinerii condamnarilor date in prima instanta, cu o reducere a pedepsei in cazul lui Vlad Cosma, care ar fi beneficiat de prevederile articolului 19 din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor. In cazul fostului deputat, DNA ceruse reducerea pedepsei de la 5 ani, la 4 ani si 8 luni, dupa ce Vlad Cosma a colaborat in mai multe cazuri.

Avocat: Judecarea incepe de la zero

Aparatorul familiei Cosma a explicat ca practic judecarea dosarului incepe de la zero. "Inseamna ca hotararea de fond a fost nelegala si netemeinica", a spus avocatul Horia Miclescu.

"In fond se poate administra orice proba", a explicat avocatul. Potrivit acestuia, la decizia de astazi ar fi contat si prezentarea unor interceptari care au fost facute publice de Vlad Cosma.

Andreea Cosma: Dumnezeu a facut dreptate

Deputatul PSD Andreea Cosma a avut o prima reactie dupa decizia de la Inalta Curte.

"Sunt foarte emotionata si nu stiu ce sa spun. Dumnezeu a facut dreptate si salut judecatorii de la Inalta Curte ca au luat in considerare acele lucruri pe care noi am avut curajul sa le dezvaluim si multumim tututor celor care ne-au sustinut.

Atata timp cat Parchetul General face cercetari la Inspectia Judiciara, au fost foarte multi martori chemati, toata opinia publica a fost impresionata si ne-a felicitat, din acest moment cetatenii Romaniei au din nou incredere in Justitia din Romania", a declarat Andreea Cosma la Antena 3.

Vlad Cosma a refuzat sa faca vreun comentariu

De dimineata, Vlad Cosma s-a prezentat la Inalta Curte pentru a fi audiat martor intr-unul din dosarele fostului deputat PSD, Sebastian Ghita.

"Nu am sa fac niciun comentariu, doar am sa spun adevarul in sala de judecata. Nu fac comentarii in aceasta institutie", a declarat Vlad Cosma. Fostul parlamentar a venit insotit de sora sa, deputata PSD, Andreea Cosma.

Foto:Ziare.com

Instanta a amanat de doua ori pronuntarea in acest caz. Vlad si Mircea Cosma sunt acuzati de procurorii DNA ca ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrari in care beneficiar este Consiliul Judetean.

Ultimul termen

Completul de judecata care urmeaza sa dea decizia in acest caz este format din Iulian Dragomir (presedinte), Stefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Geanina Arghir.

La ultimul termen, pe 19 februarie, DNA a cerut pentru Vlad Cosma admiterea apelului si condamnarea la 4 ani si 8 luni de inchisoare, in vreme ce pentru Mircea Cosma mentinerea primei pedepse, 8 ani de inchisoare.

Citeste si reportajul de la ultimul termen al procesului: Ce nu s-a vazut la televizor de la procesul familiei Cosma: lacrimi, regrete si amenintari

Vlad Cosma a spus, in ultimul cuvant, ca isi sustine nevinovatia si ca, in cazul in care magistratii il vor gasi vinovat, ii roaga sa aiba in vedere faptul ca va deveni tatic.

Totodata, si tatal sau, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a spus cu ochii in lacrimi ca este inadmisibil sa fie acuzat de fapte pe care nu le-a facut si ca accepta scuzele celor care au declarat astfel de lucruri despre el si in sala de judecata.

Acuzatiile DNA

In aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenta, directorul Directiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mita si abuz in serviciu, iar Razvan Alexe, pentru trafic de influenta si dare de mita.

Vlad si Mircea Cosma au fost acuzati ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denuntatori in cauza, ale caror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la randul lor, trimise in judecata intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar in care sunt inculpati Razvan Alexe, dar si fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Pavaleanu, alaturi de alti oameni de afaceri din Prahova.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare", notau procurorii DNA in 2014, atunci cand a inceput urmarirea penala in acest dosar.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Inalta Curte Mircea Cosma, #Inalta Curte Vlad Cosma, #pronuntare Mircea Cosma, #pronuntare Vlad Cosma, #sentinta familia Cosma , #proces