Ziare.com

Expertiza din dosarul "Caltabos", amanata pentru ca nu mai exista experti in voce

Marti, 01 Iunie 2010, ora 15:01

   

Expertiza din dosarul "Caltabos", amanata pentru ca nu mai exista experti in voce
ICCJ a stabilit, la termenul de marti al procesului fostilor ministri ai agriculturii Decebal Traian Remes si Avram Muresan, obiectivele expertizei inregistrarilor de la dosar, insa INEC a transmis ca nu poate face expertiza pentru ca singurul specialist in voce din institut si-a dat demisia.

Astfel, instanta suprema a pus in discutie o adresa transmisa de catre Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC), din care reiese ca singurul expert din institutie specializat in expertiza vocii si vorbirii, care ar fi putut efectua expertiza admisa in dosarul fostilor ministri, si-a dat demisia, iar pregatirea altor experti ar dura pana la sfarsitul anului.

In consecinta, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pus in discutie eventualitatea ca expertiza sa fie efectuata de experti ai altor institutii, respectiv din cadrul Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI, de catre experti din cadrul IGPR, o ultima varianta fiind birourile locale sau cel central de expertize tehnice.

Avocatii lui Muresan si Remes s-au opus insa unei eventuale desemnari a expertilor SRI sau IGPR sa faca expertiza, argumentand ca acestia nu ar putea garanta impartialitatea rezultatelor.

In continuare, instanta a stabilit obiectivele expertizei inregistrarilor din dosarul Caltabosul, precum si emiterea unei noi adrese la INEC, dar si la Biroul Central si cel local de Expertize Tehnice, pentru ca institutiile sa transmita numele a trei experti care pot efectua raportul.

Obiectivele la care va trebui sa raspunda specialistul care va fi efectua expertiza sunt: stabilirea daca suporturile inregistrarilor audio si audio-video din dosar sunt originale si daca au fost realizate simultan cu evenimentele pe care le redau. Mai mult, expertul va trebui sa stabileasca daca respectivele inregistrari contin interventii, dar si daca au fost realizate cu echipamentul tehnic al unitatii care le-a dispus. Totodata, expertul trebuie sa spuna daca vocea lui Avram Muresan este intr-adevar a lui, dar si daca inregistrarile ar fi putut fi prelucrate cu softuri specializate.

Instanta a stabilit pentru 2 iulie termenul intermediar la care sunt asteptate raspunsurile celor doua institutii, punandu-le in vedere avocatilor sa ia in considerare si varianta ca expertiza sa fie efectuata de un expert strain, pentru a se asigura impartialitatea.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, pe 3 mai, sa admita o cerere a avocatilor lui Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, cu privire la efectuarea unei expertize tehnico-stiintifice a tuturor inregistrarilor din dosarul Caltabosul, raportul urmand sa fie intocmit de un expert al INEC.

Inregistrarile respective sunt interceptarile depuse la dosarul cauzei de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

In cererea inaintata instantei, avocatii au solicitat ICCJ sa ceara de la DNA suporturile originale ale inregistrarilor audio-video facute in cauza, pe baza carora sa se faca expertiza tehnico-stiintifica. Avocatii vor ca interceptarile sa fie expertizate pentru a se constata veridicitatea convorbirilor si pentru a fi analizate vocile.

Sursa: rNews

Articol citit de 1779 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce porcarie

Adica trebuie experti ca sa declare ca vocile apartin lui Remes si Muresan!

Asta e justitia PSD-ista condusa de Barbulescu, Costiniu si Pivniceru!

Sa va fie de bine romanilor!

 

daca era vorba de vreun mos,care a furat o gaina

era la carcera demult,pt altii nu sunt experti,sau nu s-au respectat procedurile de culegere a probelor de alcoolemie.are dreptate valerian stan,nu avem nici o scuza!!!

asta-i tare ca nu mai avem experti in voce!!!

dar,in sunet...mai avem?!!adica urechisti?!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor